嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 就黎1個月,食開Beanstalk(因為哥哥食開幾好),後黎發現有新日本雪印就買左1罐試啦,點知比較兩個罐上顯示既營養成份先發現新日本雪印既營養成份仲無咁全面添,原來新日本雪印係無Choline架,但係Beanstalk就每100g奶粉有50mg,連雪印思敏兒都有Choline...

我想請教下到底新日本雪印既優勝之處係乜呢?(除左唔係水貨之外)

大宅

畀面勳章

但係我比我公司既日本同事睇過成份,佢話新配方係有營養過舊架!所以我買左一罐黎試,但係囡囡唔肯飲,因為飲開BEANSTALK有甜味,但係新就無乜味,所以都徙哂呀!

別墅

Thanks queeniewwy.

但係我拎住兩個罐比較,又好似Beanstalk既成份多d boh.請問你既日本同事有無解俾你聽新日本雪印點樣有營養呀?

以下係我比較完兩者既主要分別:
Beanstalk有(新日本雪印無)

Choline
磷脂
核醣核酸 (RNA)
唾液酸 (Sialic Acid - rich in 初乳)
神經節糖甘
新日本雪印有(Beanstalk無)
精氨酸
乳鐵蛋白

其他成份兩者都有,大部份含量相同,就算唔同分別都唔大...唔知有無人可以解讀到以上資料呢?

原文章由 queeniewwy 於 08-7-8 12:25 發表
但係我比我公司既日本同事睇過成份,佢話新配方係有營養過舊架!所以我買左一罐黎試,但係囡囡唔肯飲,因為飲開BEANSTALK有甜味,但係新就無乜味,所以都徙哂呀! ...

禁止訪問

男爵府

I called Snow HK office and the staff told me the formula for 萬寧Pure vs. 港版思敏兒1號 is the same. the only difference is the use of milk. Pure use cow milk from Jpn and 思敏兒 use cow milk from Australia.....

別墅

Kim08,

我咁o岩有罐思敏兒(醫院送既),睇完成份,我覺得思敏兒同新日本雪印唔同boh, 思敏兒似Beanstalk多過新日本雪印,因為
1. 思敏兒似Beanstalk都有錳, Choline, 磷脂, 同唾液酸 (SA),呢D新日本雪印都無
2. 思敏兒有核甘酸(Nucleotide), 我估佢既作用應該類似Beanstalk既RNA核醣核酸? (新日本雪印無)

我而家仲1516俾BB食Beanstalk定新日本雪印,不過我較傾向前者,因為:
1. 我見A+都強調加左Choline對腦部發育既好處
2. 我罐思敏兒大大隻字寫住改良配方加左SA (唾液酸),係母乳重要成份
以上兩種成份Beanstalk有(思敏兒都有)但係新日本雪印無...

唔知大家點睇?

原文章由 Kim08 於 08-7-9 11:01 發表
I called Snow HK office and the staff told me the formula for 萬寧Pure vs. 港版思敏兒1號 is the same. the only difference is the use of milk. Pure use cow milk from Jpn and 思敏兒 use cow milk from Au ...

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HK 代理騙人, 只看 DHA 份量 (mg), 相差得好遠啦!!!!

原文章由 Kim08 於 08-7-9 11:01 發表
I called Snow HK office and the staff told me the formula for 萬寧Pure vs. 港版思敏兒1號 is the same. the only difference is the use of milk. Pure use cow milk from Jpn and 思敏兒 use cow milk from Au ...

大宅

我BB都食緊日版雪印, 還不錯

男爵府

我細 b 之前食思敏兒#1, 敏感, 面仔身仔出晒粒粒, 便便裡面又有 d 黃色粒粒 (消化唔到的脂肪), 又唔肯飲 (飲好少).

轉左新出的日版好好多, 敏感粒粒冇晒, 便便好軟兼裡面冇粒粒, 每餐都食得晒.

我自己呢, 就覺得日版 d 粉鬆化好多 & 易溶.

禁止訪問

男爵府

回覆 #7 ballballpen 的文章

I also want to know.... so complicated!

禁止訪問

洋房

卓悅不算最平, 以下兩間仲平:

http://babymatrix.com.hk : HK$1460 / 8 罐 ($182.5/罐)

http://www.bnm.com.hk : HK$182/罐, 仲有4包飲品送

我試過在 babymatrix 訂, 送貨準時, 產品都無問題, 但我未在bnm訂過, 只是剛找到這間平過 babymaxtrix, 想下次試下在這間訂.

禁止訪問

洋房

我無比較呀, 我選擇買beanstalk 本人喜好日本食品, 而beanstalk口碑都幾好, bb試過後佢肯食又無問題, 咪keep住食佢.

我覺得其實隻隻奶粉都差不多, 最重要bb肯食, 夾到bb, 佢d便便無問題就ok

別墅

o岩o岩係卓悅訂左8罐Beanstalk細仔,$1430 ($178.8/罐),1星期內送貨。單買1罐$189。

不過食得唔好o徙,我都俾BB食埋罐新日本雪印(PURE)先....

首頁

尾頁

跳至