自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咁既, 我係外地, 我有香港車牌都就20年, 咁想換番當地牌, 佢就叫我考路試先換比我。

我一直有揸開,但要考試我又驚驚地, 咁由於考試都要通過駕駛學校, 我就順便補鐘應付考牌, 我個師傅第一次見佢佢正正常常, 冇點鬧我但話我有d 小小問題執一執就得。咁就話幫我排期考試, 考之前補幾個鐘。

我排左今星期四考路試, 上星期一上堂, 阿sir一小時內成日大聲鬧我, 咁佢話我既我又覺得佢岩, 自己要改善下, 我就book 星期三, 第三堂又係係咁鬧, 鬧到我就想喊, 我點都係錯, 泊車望鏡又話我點解睇左唔睇右, 其實人地兩邊都有睇, 我上完堂真係好唔開心, 我個時(星期三)同我老公講好幸苦, 一見阿sir 我就好驚, 好大壓力,路口停得唔夠前又鬧, 起步慢又鬧。。。。。

老公話換老師, 我話算忍左三堂考, 肥左先算(自己覺得會pass), 今日上堂前想定如果佢又勁鬧我我就停車走人。。。。。。上堂後佢有鬧我但冇上星期咁勁。。。。今日星期一, 仲有星期三一堂同考前一小時。

我而家好唔想再上堂, 佢比好大壓力我, 淨係批評冇讚賞, 總之我一開始就唔補鐘去考, 一堂唔平,70€ ………………

重點係同佢一齊比錢人鬧我, 打擊我自信。。。。。

唉。。。。。。。

男爵府

回覆:星期四考路試,唔想去學

利申: 我唔係新牌仔了, 我每日都有揸車, 我想像唔到如果一個新人去學車佢會點鬧。。。。。。。。。。

我已好多晚瞓得唔好。

子爵府

點解被人鬧都唔反抗?
佢只係教車師傅咋喎
你可以好認真咁同佢講:
"你教嘅嘢我明,我會盡量改,但你可唔可以語氣好少少,唔好大聲呼喝我,我需要D尊重"

如果佢依然故我,你就唔好再上
喺外國仲好,可以 refund

男爵府

引用:點解被人鬧都唔反抗?佢只係教車師傅咋喎你

原帖由 鳥嘴123 於 15-09-22 發表
點解被人鬧都唔反抗?
佢只係教車師傅咋喎
你可以好認真咁同佢講:
因為佢平時正常(平日交談), 一上車就黎料,
我第一次冇反抗因為佢鬧我個d位我同意我做得唔好, 可以改善。 我回想自己十幾年前學車d 師傅都成日鬧人, 但個時我真係唔識揸車。

第二次再上我有改善上一堂問題,但60分鐘路面情況我認為唔係我出錯都鬧我, 連泊車我用左鏡(我左太)睇位同後車直缐都比佢鬧我做乜睇左鏡,應該睇右鏡。。。。。。。我就好唔開心,唔想跟佢上, 但又覺得忍多兩三堂考埋先算。。。怕換人可能都係咁。

心情就煩左四五日, 又驚。。。。

妖比錢人鬧我。。。。多謝聽我呻

水晶宮

我學車從來冇比人罵過(外國),點解香港d師父成日罵人

複式洋房

我都係!不過我個師傅唔係惡,但就勁hea!果時考左筆試,就上堂學路試啦,個師傅完全無教theory, 原全佢叫我點做我就跟住做。但其實我係完全唔明 。最經典係有次佢叫我楂車楂去一個唔知咩地方,原來佢要同人交收!嬲到我無再學了

男爵府

引用:我學車從來冇比人罵過(外國),點解香港d師

原帖由 wcandtt 於 15-09-22 發表
我學車從來冇比人罵過(外國),點解香港d師父成日罵人

...
我都係外國, 我個車牌應該早過個阿sir羅到因為佢後生過我。。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

monpetitbebe 發表於 15-9-22 03:16
係咁既, 我係外地, 我有香港車牌都就20年, 咁想換番當地牌, 佢就叫我考路試先換比我。

我一直有揸開, ...
你果邊一堂 €70 真係好貴,一堂係咪上一個鐘? 係呢個 cf 咁貴定係公價咁貴?

響歐洲學車,出名難pass 又燒銀紙。你唔好覺得你之前揸左廿年車,所以俾咁大壓力俾自己。好多大陸人本身識揸車,去到我呢邊要補十幾廿個鐘至去考試,仲要未必合格,大抵係因為要習慣呢度d 道路規則,態度同習慣,呢d 都要時間去改。我聽過我呢邊有d 師傅要d 人起步5秒內要轉二波,更有傳聞話考試時7秒唔望鏡就會肥佬。你一有個牌,即係全歐盟國家通行,歐洲個個地方既道路情況會唔同,而家你咪當接受嚴格d 既訓練,而家俾佢鬧下,等你可以留意多d 細節,好過出左意外至黎喊。

如果真係唔夾就換cf ,唔好勉強自己。

我而家都係學緊車,之前係零經驗,師傅都有鬧,越學越有壓力,有次喊左出黎(佢果次反而唔係鬧,而係好似冇你咁好氣咁話我,我覺得壓力大同埋覺得唔好意思,加埋姨媽就到,d 眼淚唔知做乜流晒出黎)。 佢鬧得有道理,上左好多堂佢仲肯用唔同方法去教我,最重要係我俾左二千歐去學車連考試費,而家仲有 1/3 未學完,所以我會繼續搵佢學。 我聽過有d cf 求其到唔會出聲教人,由得個學生自己去摸索,又有d cf 明知你錯都唔出聲,所以將來再補鐘我都未必會換cf,換左個差既cf 我真係多幾年唔駛番香港 。

男爵府

引用:Quote:monpetitbebe 發表於 15-9-22 03:16

原帖由 bosch 於 15-09-22 發表
你果邊一堂 €70 真係好貴,一堂係咪上一個鐘? 係呢個 cf 咁貴定係公價咁貴?

響歐洲學車,出名難pass 又 ...
多謝你分享。
係公價大約60-70€

我唔開心主張覺得我做咩佢都鬧,又鬧得惡,我來換個個但又怕仲衰或佢話唔換得星期四考, 換唔到考試仲要同佢一齊考。

我都係有同你同一個問題, 就係一堂好貴, 比左錢仲比人鬧同揸得仲衰左。

洋房

走人咪ok,你比錢架。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好再跟佢學, 反正你都揸左咁多年, 一於照考, 考到大返佢添呀, 鬧我吖拿~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

伯爵府

回覆:monpetitbebe 的帖子

照去考啦,加油呀 jm

男爵府

樓主, 我同妳有親同經歷, 我在澳洲學緊車, 不過我是新手, 一堂都要A75, 上堂又是比教練鬧到哭, 每次上完堂情緒好低落, 又是一想起要上堂好不開心, 做什麼都是不啱, 令到自己好緊張和好大壓力, 不知是否憑教車師傅都是咁樣.

男爵府

引用:樓主, 我同妳有親同經歷, 我在澳洲學緊車,

原帖由 bread 於 15-09-22 發表
樓主, 我同妳有親同經歷, 我在澳洲學緊車, 不過我是新手, 一堂都要A75, 上堂又是比教練鬧到哭, 每次上完堂 ...
唔係, 我以前係駕院學車, 冇固定老師, 唔係個個都咁, 以前唔識比人鬧都唔太知係唔係自己錯。

而家我係識揸車, 有d 位佢係唔係都鬧, 唔想同佢嘈。
冇轉老師因為怕得幾堂冇其他人得閑到時最後對住佢仲鬧得甘就仲辛苦。。。。

我懷疑仲有個原因鬧我。。。。。就係佢知我成日揸車。。。。。。

anyway, 今日星期二,明天去唔去上堂? 又70€比人鬧。。。。肉赤

男爵府

引用:樓主, 我同妳有親同經歷, 我在澳洲學緊車,

原帖由 bread 於 15-09-22 發表
樓主, 我同妳有親同經歷, 我在澳洲學緊車, 不過我是新手, 一堂都要A75, 上堂又是比教練鬧到哭, 每次上完堂 ...
你上了幾多小時?如果都係幾小時就換人, 因為要去到應付考試都要二十幾三十個鐘。

公爵府

2018復活節勳章

我會同佢講,你唔好再鬧我喇下,唔好以為我好蝦,否則我會換你再另外投訴你,就算無得換,我蝕錢都唔會用你照投訴你。

我去接仔放學時經常聽到學車仔比司傅用粗口鬧,心諗無野呀嘛,送錢比人鬧,我唔會忍囉

珍珠宮

好媽媽勳章

我在香港的駕駛學院學車的。
樓主你個教車師傅鬧你的位(如泊車要望晒兩邊鏡),會否是考試時考官扣分/俾分的位?

有時你駕開車,望倒後鏡可能立一立已經睇清楚了。你是睇清楚了路面,但怕考官睇唔清楚你睇左。所以那時聽人講望鏡,shoulder check等等動作要誇張和明顯一些,好等考官知你有意識做和有做。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

monpetitbebe 發表於 15-9-22 14:12
多謝你分享。
係公價大約60-70€

除非你將考試改期,否則照去上堂啦。考試前練車好緊要。

之前放假我又病左,所以停左幾個月,今日開始上番堂,揸到衰過新仔,俾cf 省到我立立令。 咁佢又省得我真係有道理....

我約左星期四朝早上堂,你星期四朝早係咪最後一堂?係就一齊俾人省,我地有伴啦。

下一步我要諗仲好唔好一星期兩堂,因為真係d 錢真係燒得太快。

男爵府

引用:我在香港的駕駛學院學車的。樓主你個教車師

原帖由 amypekkle 於 15-09-22 發表
我在香港的駕駛學院學車的。
樓主你個教車師傅鬧你的位(如泊車要望晒兩邊鏡),會否是考試時考官扣分/俾分 ...
望鏡問題我覺得佢冇野搵野鬧, 架車已入左位但未直晒, 我用左鏡睇同後車直未(s 位泊右), 睇左睇右都可以既, 佢話我唔好望街個d 車(事實我係望後車), 你話? 係唔係搵野黎鬧???

我地考車個師傅係一齊(一車三人我, 考官, 師傅), 我勁唔想佢一齊, 佢d \'gip \'\' 唉‘ 勁難頂。

但我會比心機, 唔理佢, 昨日上堂我唔笑, 面黑黑咁, 同我講野我話‘Sorry let me concentrate on the driving , 有話我但冇上星期咁變態。

可能我之前做錯比佢鬧(車在路口停得唔夠前)我有講sorry, 老公叫我唔好講sorry, sor 咩ry 姐揸得好好就唔使補鐘啦

男爵府

引用:Quote:monpetitbebe 發表於 15-9-22 14:12

原帖由 bosch 於 15-09-22 發表
除非你將考試改期,否則照去上堂啦。考試前練車好緊要。

之前放假我又病左,所以停左幾個月,今日開始上 ...
你新仔我有心得, 想當年我第一次都肥, 但第二次我就考之前兩星期上晒個八個鐘, 就passed 左。

要谷埋幾星期先得, 同埋揸車時數都好重要, 揸得多就好, 之前我好耐冇揸年頭先揸番掍波, 而家都可以單獨由法國開去德國唔使人倍。

bosch    發表於 15-9-22 23:15

首頁

尾頁

跳至