自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:monpetitbebe 發表於 15-9-22 14:12

原帖由 bosch 於 15-09-22 發表
除非你將考試改期,否則照去上堂啦。考試前練車好緊要。

之前放假我又病左,所以停左幾個月,今日開始上 ...
我係星期四下晝三點, 考之前上多一個鐘, 鬧就緊。。。我比佢鬧親都係
如路口佢覺得我冇明顯同快快望右(right priority ), 路
口我有優先權時左車殺入我急停(唔通見對方唔停由佢撞?),
轉入另一路口個路段細左小小剛有車都駛入我冇停車想駛入(係收窄左少少但係入到兩車)
起步唔夠快就話我慢。。。。

我唔係話我自己岩,但係交通情況唔係我控制its not all my fault......

大宅

回覆:monpetitbebe 的帖子

我剛剛考完,第三次先 passed, 都係海外。我個師傅同你個一樣,成日鬧。但佢心情好而我又做對佢都會讚。我頭二次 fail 咗後就我老公同我學,個個星期都要我揸。

但我可以話你知我老公教我時都係一樣咁鬧(佢平時絶對唔會咁,大聲啲都冇)。我只可以講男人上到架車到就好似上咗身咁,完全變咗另一個人咁!

我個次攪掂係

大宅

回覆:monpetitbebe 的帖子

我今次攪掂係因為我唔想再比佢鬧而又要比錢佢賺,唔想再見到佢(我考時係咁諗)。可以做小小推動力嘅!你可試吓咁諗。

伯爵府

畀面勳章

回覆:星期四考路試,唔想去學

我果陣考駕駛學院都比c父鬧~~我第2次上堂咋~~唔係我想揸得差家嘛

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我就下星期開始學車,師傅睇黎都係燥燥地,我唔識揸車

肯定被狂鬧

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

男爵府

引用:我今次攪掂係因為我唔想再比佢鬧而又要比錢

原帖由 Mychanky 於 15-09-22 發表
我今次攪掂係因為我唔想再比佢鬧而又要比錢佢賺,唔想再見到佢(我考時係咁諗)。可以做小小推動力嘅!你可試 ...
我既原動力係唔想再比錢比人鬧。。。。

我手車都係我老公操起,但佢份人唔係個d 好燥既人, 唔會一味鬧鬧鬧。。。。但剛同佢一齊去操車(試場個頭).......下晝三點幾超多車。。。。我覺得自己某d 位唔好, 但老公話: 唔係呀ok, 整體冇大問題。

好在考30分鐘

男爵府

引用:我果陣考駕駛學院都比c父鬧~~我第2次上堂

原帖由 水滴滴 於 15-09-22 發表
我果陣考駕駛學院都比c父鬧~~我第2次上堂咋~~唔係我想揸得差家嘛

...
真係一dd 人, 我十幾廿年前駕院, 次次唔同師傅, 唔係個個都鬧人架。

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+水滴滴+於+15-09-22+發表我果

原帖由 monpetitbebe 於 15-09-22 發表
真係一dd 人, 我十幾廿年前駕院, 次次唔同師傅, 唔係個個都鬧人架。
我都係次次唔同C父~~都係得佢一個鬧~~

侯爵府

引用:Quote:原帖由 鳥嘴123 於 15-09-22 發表點

原帖由 monpetitbebe 於 15-09-22 發表
因為佢平時正常(平日交談), 一上車就黎料,
我第一次冇反抗因為佢鬧我個d位我同意我做得唔好, 可以改 ...
坦白同佢講,叫佢冷靜啲,btw我唔會因為咁唔考,咁自己咪2重lost??

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

monpetitbebe 發表於 15-9-22 19:36
我係星期四下晝三點, 考之前上多一個鐘, 鬧就緊。。。我比佢鬧親都係
如路口佢覺得我冇明顯同快快望右(r ...

呢d 問題我全部都遇過,我個cf 都會鬧... 呢度d 人要非常肯定d 人可以單獨又要安全駕駛麻,同埋做乜都係慢十拍。你唔好俾呢d 事打沉自己。

路口佢覺得我冇明顯同快快望右(right priority ) => 唯有呢兩日做得明顯d.... 我都試過,cf 就話我做乜唔睇清楚,我要double confirm 至可以轉彎或直行喎。

路口我有優先權時左車殺入我急停(唔通見對方唔停由佢撞?) => 身同感受,我都會急停。 佢地好重視優先權,或者d 揸車文化係你死你既事.... 你有優先權既話你點都要過,因為真係撞左既話一定係佢錯,所以多數佢會停車。 我cf 話我停車既話人地唔知我做乜,會仲亂,如果你後面有車而佢又expect 你會直行,咁後車會好易撞到你,所以剎車會好危險。講就易,到我見到有車剷埋黎時我都會剎車囉。同埋d 人見我地學緊車,有 d 人會烚我地... 不過我見我老公至多係收慢部車,唔會停車。

轉入另一路口個路段細左小小剛有車都駛入我冇停車想駛入(係收窄左少少但係入到兩車)

=>我今日至俾cf 踩完迫力後哦左幾句,話我做乜唔停車。

起步唔夠快就話我慢。。。。
=>呢度d 人話要揸車揸得流暢。近幾堂我個 cf 都開始話我呢樣, 快又話我太快,慢又我太慢。

你唔好俾壓力俾自己,唔好俾你 cf 影響到。你本身有能力揸得好好,咁你去到外國要重新適應d 揸車文化,所以你cf 鬧你時你唔好覺得係你錯,捱多幾個鐘就一天光晒。

多謝你 d tips,我都打算考試前要練密d同埋揀繁忙時間去學車,不過考試真係遙遙無期,第日俾多幾千歐去補鐘都唔知搞唔搞得掂個牌。 我老公同家人朋友成日叫我唔好俾咁大壓力俾自己,呢樣真係有難度囉,學費平就話豪俾佢,學費貴就唔同講法....

男爵府

引用:Quote:monpetitbebe 發表於 15-9-22 19:36

原帖由 bosch 於 15-09-23 發表
呢d 問題我全部都遇過,我個cf 都會鬧... 呢度d 人要非常肯定d 人可以單獨又要安全駕駛麻,同埋做乜都係 ...
其實唔好咁緊張, 記得考到牌要自己揸車, 唔揸攪攪變左唔識揸, 我之前揸番掍波我都係同自己講, 阿毛都揸到我後生女揸唔到? 唔係化?日日揸出揸入買餸接放學, 真係慢慢就揸得好, 我家樓下全部s 位, 日日泊雖然慢d 但要泊入冇問題。

最難係在市中心。。。。。昨日自己操車, 睇gps 發現miss 左個出口, 一‘亂‘ 就發現個燈轉左紅色但我過緊。。。。。。

好在冇警察

別墅

我係外國係老公教我學車,最唔鍾意話我泊車果時個駄扭嚟扭去,話要流𣈱d。鬼唔知呀媽係女人咩...btw, 路試加油!

男爵府

引用:Quote:monpetitbebe 發表於 15-9-22 19:36

原帖由 bosch 於 15-09-23 發表
呢d 問題我全部都遇過,我個cf 都會鬧... 呢度d 人要非常肯定d 人可以單獨又要安全駕駛麻,同埋做乜都係 ...
updated:

今日星期三上一小時(明日下午考試, 考試前上多一小時)

今日一開始我已同佢講希望你唔好咁大聲鬧我。。。, 佢有解釋因為為你好, 危害他人安全, 佢會唔咁大聲鬧我。。。。。。

但中間當然都比佢話好多次, 一話我我就下一step 做得唔好, 再鬧。。。。係最後我地去一間學校接佢下一個學生,
佢就話我太緊張,
我: 因為你成日鬧我所以我一上呢架車我就驚, 緊張, 一錯就再錯
佢: 我幾時‘學‘你(when I yell to u?)
我: 明確指出幾時邊度好大聲‘學‘我
佢: it\'s not true, I\'m not like this
我: this is my feeling, I don\'t need to lie, only you and me.
佢: no, it\'s your feeling, not true
我: Well, only 2person u speak with me and tell you I feeling is very bad.

我喊左, 但佢好明顯唔開心我咁話佢, 跟住下一個學生來開車, 揸的衰過我有鬧但唔係好似我咁gip, 唉。。。。。。。

晚上我同老公講明日唔想同佢一齊上多一小時同考試, 我地今日bad ending........

男爵府

引用:Quote:原帖由 bosch 於 15-09-23 發表呢d

原帖由 monpetitbebe 於 15-09-24 發表
updated:

今日星期三上一小時(明日下午考試, 考試前上多一小時)
我打左去駕駛學校講明天唔想同阿sir 上多一小時及考試, 因為佢鬧到我喊同咁樣方法令我好緊張, 好難再一齊學同考試。

負責人話冇得轉但明天佢會一齊上車考試依舊係阿sir 同考官。。。。。希望可pass

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

monpetitbebe 發表於 15-9-24 01:16
我打左去駕駛學校講明天唔想同阿sir 上多一小時及考試, 因為佢鬧到我喊同咁樣方法令我好緊張, 好難再一齊 ...
學有 jm 話齋,有d 男人一上車就好似上身咁,你當佢教得太肉緊。

另一個同學犯錯,你阿sir 冇鬧得咁甘,唔係佢針對你,而係因為你坐響佢後面丫麻。我個cf 都係咁,有兩個學生同時響車上時佢唔會鬧人。試過我坐後面時,另一個學生犯同樣既錯佢唔會鬧之餘仲笑笑口咁教,上一堂我犯錯但有學生坐後面,我feel 到佢想鬧但谷住唔爆出黎。

有次我同我個cf 講,當我做錯一個step,我個腦就會不停loop 番果個錯處同佢鬧d 乜,咁之後就一直揸到錯晒。咁佢叫我做錯左就唔好再諗之前錯乜,專注再揸車。有次佢話每朝早都係個新開始,佢唔會將之前一日教車既怒氣悶氣帶去第二日。自問我做唔到咁神級,不過佢咁講都有道理。你都唔好因為今日發生既事影響到聽日既表現,話唔定你阿sir 到聽日會當冇事發生。

聽日要俾心機,祝你考試成功!

男爵府

引用:Quote:monpetitbebe 發表於 15-9-24 01:16

原帖由 bosch 於 15-09-24 發表
學有 jm 話齋,有d 男人一上車就好似上身咁,你當佢教得太肉緊。

另一個同學犯錯,你阿sir 冇鬧得咁甘,唔 ...
謝謝, 希望啦!

bk 真係好可以咁多人安慰我

男爵府

引用:Quote:原帖由 monpetitbebe 於 15-09-24 發

原帖由 monpetitbebe 於 15-09-24 發表
我打左去駕駛學校講明天唔想同阿sir 上多一小時及考試, 因為佢鬧到我喊同咁樣方法令我好緊張, 好難再一齊 ...
我。。。。。passed 左了

瑪瑙宮

monpetitbebe 發表於 15-9-24 23:43
我。。。。。passed 左了
恭喜! 意料中事! 而家正式有個牌,又唔駛對住阿sir,一天光晒!

今日同你上最後一堂係點?pass 左果陣你阿sir 有咩反應?

我都想快d 夠資格去考試。

複式洋房

轉人吧啦

大宅

樓主,我都係住歐洲,我想喺呢邊考車牌,想問吓你是否用英文上堂同考試,因為我D法文普普通通,無乜信心去考牌,Thanks!

首頁

尾頁

跳至