想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

子宮內膜異位問題

各位姊妹, 您們好!
我是新成員 - HOPE, 請多多指教!
其實我有一事相當苦惱, 我已婚四年, 原本想於今年生BB, 但於03年尾發現自己有子宮內膜異位及右邊有一個2.2 X 2.3CM 的瘤, 由發現此病開始我已經沒有避孕, 但直到現在為止仍未有BB.
我都不知道現在應否做腹腔鏡看看是否有些粘連阻礙了受孕或是其他問題, 但私家做最少都要HK$25,000, 而政府醫院說我未夠一年暫時不可作"不育症",固只是幫我觀察著.

請你們給我一些意見或有否好醫生介紹 (羅志廉醫生 - 中環您們知道他好與否?)

謝謝-?

複式洋房

Re: 子宮內膜異位問題

Hi

I also have the same problem, I don't know who is Dr Law, but my doctor (Dr Lam in Central) is good
but almost $1000 for each time including u/s.
I will give 2 more months for me to try, in case it is not success, I will think about IVF

別墅

Hope:

您好! 我和您一樣, 一邊卵巢有卵巢多囊症, 另一邊卵巢有子宮內膜移位, 有約2.5 x 2.5 cm 的泡. 我本來打算做IUI, 雖然醫生見到這樣情形, 仍繼續替我做IUI.

sswlo3:

為何您要做IVF呢? 而不先做IUI呢?

牡丹
亨受和孩子的每一秒鐘!

複式洋房

I tried before, but off course it is not success, that why I consider IVF.

Any sisters they have experience of IVF?

別墅

我都係呢個症,我做過一次IVF,不過失敗,等下次。我係嚴重o既異位症,做過3次手術,返發得好嚴重,doctor 話無計喎!!!!我係o係廣華排不育架,等年幾先排到iui,點知返發,要我先做手術清淨瘤先,跟住又話因多次手術卵巢cut淨少少,一邊輸卵管又塞,只可排ivf, 又要等一年,點知又sars 無得做住,又等3-4個月,排到又失敗,好down!!!!
hope,你排政府咪唔好話無避孕未夠一年,你可以話乜都得啦,不過唔好咁誇咪得o羅。
Rosa

複式洋房

各姊妹,

多謝您們與我一起分享!

其實在醫院排不育症是否等很久和程序不知會是怎樣? 我很怕要開刀.

我已BOOK了劉醫生-中環 (第一次睇連照超聲波是HK$650, 朋友介紹的), 到時看看他所給與我什麼意見.

真是很煩, 下星期初應該COMING, 但現在好像沒有什麼跡象是BINGO.

為何我們都有著一個令人那麼無奈的病!!!

我們又不是不想生小孩, 但為何偏偏這樣困難呢??? :cry:

複式洋房

牡丹,

IUI與IVF 的分別是怎樣?

我不是泡, 是朱古力瘤.

您有沒有小孩?

子爵府

我有一個chocolate cyst 係左邊卵巢已經有10年啦, 由大約2cm 增大至4.5cm-6cm, 期間保持住係4cm左右, 而2002年我就生左個仔, 但一直都無因為有咩生理改變而令到個cyst自動消失,到最彼我上兩個星期,做左腹腔鏡,而家等自己ok d 就生多個, 可能因為個cyst係卵巢外圍而且依附得唔多所以不影響生育. 而手術後,醫生都話你子宮內膜異位, 亦都有機會再發,anyway, 我會努力生下一個.

請不要太擔心,正面d去處理問題!! :-P

複式洋房

d2343130,

多謝您的分享!

我想了解一下, 您有第一個baby的時候是自然懷孕, 沒有做過什麼?

因我現在正考慮到底做不做腹腔鏡或可做什麼能幫助自己.

複式洋房

Hi Hope

I know there is one medicine call Synarel for 子宮內膜異位,(I am not sure the spelling is correct or not), may be it is no need to have 腹腔鏡.

子爵府

我係自然懷孕,本以為用體溫方法會易捉到排卵期點知個個月唔係差不多時候升高仲要高下低下又高過,根住把起火亂來就突然有左.

基本上,政府醫生見你唔過5cm都唔主張你做腹腔鏡,雖則傷口細易好d,但不急切!! 好似我甘都以為好難有,點知都可以, 所以你搵多個醫生比意見,睇下點又唔好太擔心,仲難有啦心情唔好,好以我甘"款pal"又得過.

及以我所知,有d醫生會比d避孕藥你食擾亂你個cycle 睇下個cyst 會唔會自動消失,但我無試到,亦只係去,政府醫生到keep check住,到係時候唔可以再拖先做(醫生見我甘耐都係甘費事他日變壞先理,所以我先做腹腔鏡)

咩方法都好,最重要係有效而有必要的!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位姊妹, 我想問下子宮內膜異位有咩特徵架? 我上個月m come時中間子宮同左下一齊痛, 今日m come仲神奇, 只係得左下痛, 側埋一邊痛到左腳腳痺. 其實我由舊年二月開始無避孕之後左下就間唔中都陰陰痛, 但未試過好似上次同今次咁嚴重. 唔通子宮側左??
我同事介紹我睇一個好貴嘅中環婦科教授, 診金$400, 照超聲波$750-$800, 最basic落樓要$1,200. 但我同事話佢勁, 佢睇左3個醫生仲去埋仁安照埋都話佢無野, 但佢就覺得無可能無野, 因成日痛到瞓唔度覺, 一去呢個醫生度check, 已check到佢係子宮內膜異位, 佢埋單要$2,xxx, 但而家已無咁痛, 所以叫我試下. 妳地又有無好婦科醫生介紹呀? 呢個真係好貴呀, thanks!

複式洋房

jeje,

我想每人的特徵都不同, 而我自己是某一次m come 的時候很痛, 看過醫生後只發現有一個水瘤 (因我做了肚部的檢查), 但事隔2個月後m come 前一晚我在睡覺途中右邊劇痛了四次, 第二天看醫生時, 他提議我到醫院check, 因可能是婦科病或盲腸有事, 最後在醫院內check到是異位了!

其實自出院後我已看過好幾個醫生, 但價錢都不用那麼貴.

複式洋房

d2343130,

多謝您的意見, 我現在都有做一些動作希望機會率可提高, 我自己都有同感不要太緊張, 如果今次失敗了的話, 下個月便不計那麼多, 想做便做, 話之佢!

我不可以再令到自己那麼痛苦!!!!!!!

別墅

各位姊妹,
我以前唔知道想生bb都會咁難,依家終於知嘞,但好似遲咗d,希望我唔係不育啦!因醫生叫我試吓唔避幾個月如果都唔得先番去教我喎!咁到時即是又要等多幾個月先check到我係唔係不育!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HOPE, 我都同妳一樣, 覺得呢個女教授好貴, 但我睇過3個醫生都話我無事, 但點會always淨係側埋一邊痛, 右邊又唔痛? 所以我決定睇埋呢個cycle, 唔得就試下搵佢睇睇咩事. 或者妳有無好介紹比我呢? Thanks!

複式洋房

what is the name of the 女教授?

子爵府

sswlo3, 原來我get錯左我同事嘅meaning, o個個女醫生個亞叔先係教授, 個女醫生叫周俊卿, 佢話好出名, 但我未聽過, 妳又有無聽過呢, 比D意見我ar, thanks!

複式洋房

Hi,

我同樣感到想生 b b 是一件相當困難的事, 但為何那麼多人可以輕易便成功, 尤其意外懷孕, 只能嘆一句 "緣份未到", 上天考驗我們的耐性!!!!!!

我以前所看的醫生多數是男醫生, 全部都是提議我自然懷孕, 叫我等待, 但我打算若今次失敗會睇羅志廉 (我不肯定是否這樣寫) - 中環 (這個是朋友介紹).

您們有沒有其他好介紹????

複式洋房

Hi jeje

I don't know Dr 周俊卿, my doctor name is Dr Lousia Lam, she is very pro but very expensive, she helped me to have my first baby, now I work hard for my
second baby, I don't want to waste time because
I am almost 35, I will try IVF.

首頁

尾頁

跳至