興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

網上。facebook會見到好多自家繁殖既猫bb。供人購買。價錢都幾千至差唔多成萬不等。睇品種而定。有些直情係繁殖場。

問題係。我會諗。要個猫媽咪生完bb。到bb可介奶就賣左去比人。骨肉分離。一胎。兩胎。或者更多胎。如果換轉自己係個猫媽咪會點?賣既人是否作孽?買既人可能買到心頭好。但係咪又助長呢類賣猫既事延續呢?

領養係好。但可惜真係好多機構義工既要求太嚴格。令好多想領養既人士。唔想煩。比錢買隻算了。

亦有人會諗。好多地方會有猫bb。執隻番屋企養仲好。唔使家訪。唔使填表。唔使煩。

純粹討論。不喜勿插。

男爵府

回覆:有感而發。領養。購買。寵物。

係……有時等領養係好器嚣……但正面d諗,同自己講緣份末到!你選擇人,人選擇你,不過始終覺得領養好過買,因為見好多浪浪都好可憐。名種5使一陣就比人领養哂,d混種,家貓,唐狗,真係等幾年都可能無人問津……可能因為e個原因(佢地5夠經貴),好多人領養完好快又棄養,所以好明白點解義工咁嚴格挑選領養人……加油!希望大家不離不棄,終有日找到自己心儀貓狗朋友啦!

大宅

引用:係……有時等領養係好器嚣……但正面d諗,

原帖由 babayip 於 15-09-23 發表
係……有時等領養係好器嚣……但正面d諗,同自己講緣份末到!你選擇人,人選擇你,不過始終覺得領養好過買 ...
有時見到流浪猫狗好可憐。但香港好多地方唔比養狗。就算比養。嘈到隔離屋。或隔離屋唔喜歡。係唔係都投訴。都會好煩。而且有些人。又唔小心處理狗狗大小便。可能又係令其他唔喜歡既人更反感。

大宅

執到唔係甘易,我住村屋,甘耐都無執到過,可能緣份未到,試過去領養,但d領養組織無選擇我,最終可以話千申萬苦,先領養到,隻狗係山上浪浪生,而家都養緊,我自問條件唔差,但領養組織都唔理我,上次領養經驗令我好嬲,所以我唔會再領養。

大宅

引用:執到唔係甘易,我住村屋,甘耐都無執到過,

原帖由 Ponys 於 15-09-24 發表
執到唔係甘易,我住村屋,甘耐都無執到過,可能緣份未到,試過去領養,但d領養組織無選擇我,最終可以話千 ...
我有家人住新界村屋。佢間中會去餵流浪猫。但佢已養兩隻狗。所以唔會再養猫。要番工。冇咁多時間。

佢話。有時都聽到有人像執到猫bb。

我去睇過領養既活動。佢地講到好好。如果有人想養。就要填表。。。。咁咁咁。。。

有次響其他地方。見到有個人寫話領養。寫到好局氣。

養隻猫BB 話家訪。好啦。轉頭話要三個人上黎。兩個義工。一個係義工朋友。個人話。你地朋友都上黎。使唔使三個人。仲有個唔係義工。佢地話。咁我地一齊。順便啫。果個領養者。好反感。卒之冇比佢地黎。就冇領養。買左隻算。

大宅

引用:執到唔係甘易,我住村屋,甘耐都無執到過,

原帖由 Ponys 於 15-09-24 發表
執到唔係甘易,我住村屋,甘耐都無執到過,可能緣份未到,試過去領養,但d領養組織無選擇我,最終可以話千 ...
成日響facebook 都睇到成日有人執到猫BB 。跟住搵義工收。

男爵府

我見來緊個星期有領養日……我都打算去找我緣份,如大家有興趣又有時間都可以去睇下!

大宅

我而家都幫手餵緊2隻狗 B, 由未開眼, 餵奶餵到開左眼, 我都擔心唔捨得, 但我已經養左 5 隻狗, 無位啦
我上次就係係南 X 島領養組織睇中隻狗, 千山萬水一家人搭船入去睇, 之後又係填表, 又係話家訪, 等左成個星期, 音訊全無, 咪打去問下囉, 佢話隻狗已經比人領養左, 果下真係嬲 , 喂, 我成家搭船入去, 都已經有誠意啦, 你無理由唔通知我囉, 你都未黎我屋企, 你又知我唔夠人地好 ? 你通知我, 我可能會選第二隻呢, 但你甘樣, 我一定唔會係你度領養, 亦唔會損款比呢個組織

大宅

可彩我貓b係上網領養返尼,唔係貓義工,唔使家訪,咁岩係我鍾意既顏色,同埋竟然係同一區添,我幫貓b整佐個facebook page,佢之前既主人成日畀like好關心佢

大宅

我只前都想領養隻猫b。個義工又話要收打針錢。又話家訪。我都話ok。講講下。就話比人領養左。唉。

大宅

引用:可彩我貓b係上網領養返尼,唔係貓義工,唔

原帖由 bbsheri 於 15-09-24 發表
可彩我貓b係上網領養返尼,唔係貓義工,唔使家訪,咁岩係我鍾意既顏色,同埋竟然係同一區添,我幫貓b整佐個 ...
最近好多狗比人棄養。名種狗都唔少。因公屋嚴捉養狗。好多人轉養猫。所以賣名種猫既人多左好多。變相普通猫已少左人領養。買隻算。

大宅

其實領養同買各有各不同
我都有考慮領養 但我見領養條款
我就諗 我住割房 咁算唔算足夠空間?
而又考慮領養動物會唔會好多病痛?
正常繁殖 應該會健康一點
我有兩隻狗狗
一隻係寵物店自己繁殖出黎
好好彩 到現時好健康 無病
另一隻 係朋友狗狗生 唔要
佢幾個月就睇一次醫生
到現時都洗左幾萬蚊
好彩而家好好多

其實領養嚴格唔係唔好
但未必人人想你去佢屋企睇
唔係人人想同你地soso
如果心情唔好 你又黎家訪
咁唔通比氣義工們受咩
如果轉一轉 要定期帶領養動物返去檢查
無帶先去家訪 咁會唔會係另一個可行方法呢?

大宅

引用:其實領養同買各有各不同 我都有考慮領養

原帖由 queenie26826803 於 15-09-24 發表
其實領養同買各有各不同
其實養寵物。寵物健康問題。有時真係睇彩數。

好多人話。唐狗。唐猫會健康過名種。

同埋生太多既寵物媽咪。生頭一胎既bb會健康過之後既第二,三胎既bb。

大宅

引用:其實領養同買各有各不同 我都有考慮領養

原帖由 queenie26826803 於 15-09-24 發表
其實領養同買各有各不同
點為之足夠空間?真係好難去判斷。有D人住幾百呎。養幾隻寵物。咁平均分開。有冇足夠空間?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我貓咪係領養嘅, 佢原主人話大肚唔養, 後來到我幫佢去絕育, 醫生話佢應該係自家繁殖嘅生仔機器, 個子宮已經撐大個正常成倍, 個一刻我好心痛, 換轉係人類係咁不停生仔, 生完未恢復元氣又再生, 仲要骨肉分離, 真係好慘 !
所以都好支持領養 !

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

sukky73923 發表於 15-9-23 17:35
網上。facebook會見到好多自家繁殖既猫bb。供人購買。價錢都幾千至差唔多成萬不等。睇品種而定。有些直情係 ...
我唔係義工, 但因為我都幫手做過foster mum, 所以我都了解少少野既點解義工們咁嚴呢?
因為毛孩本身被人遺棄過、流浪過,如果是旦幫佢搵一頭家話難唔難,但萬一個家人係very 唔負責任呢? 以玩同埋免費既心態去領養,唔ok就再放棄,咁毛孩又要再一次承受被遺棄既事喇喎? 佢地都有感受架嘛..
衣樣野我地都見得好多,見面個陣好鐘意隻狗,但到自己養一日都無,就打返比義工話要退返隻狗,因為佢地個心理根本無READY去負責養育既責任。

亦有D 係變態既,鐘意呃領養,之後點樣對毛孩呢...你地明啦!

所以點解義工們都有D 神經質,佢地會睇清楚邊個家庭對毛孩應該係最好,唔想將毛孩推左落另一個火坑內。

亦都坦白講,一少部份香港人養動物既心態仲未係好成熟,覺得係玩具,唔會尊重生命。佢地將自己睇高一線,覺得"我肯收養佢就得啦~你煩咁多做乜",試問,愈易得到既野,你係咪咁珍惜先...................

以上係我自己既個人意見。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

引用:Quote:sukky73923 發表於 15-9-23 17:35 網

原帖由 lemontea520 於 15-09-24 發表
我唔係義工, 但因為我都幫手做過foster mum, 所以我都了解少少野既點解義工們咁嚴呢?
因為毛孩本身被人遺棄 ...
你都講得有道理。有D人會虐待猫狗。唔理係咪買定領養。
但好多時真係好睇寵物既運氣同領養者之間既緣分。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 lemontea520 於 15-09-24 發

原帖由 sukky73923 於 15-09-24 發表
你都講得有道理。有D人會虐待猫狗。唔理係咪買定領養。
但好多時真係好睇寵物既運氣同領養者之間既緣分。
係。 好似我兩隻狗,我從無打算養poodle,但緣份既野,就係甘。

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

引用:Quote:原帖由 sukky73923 於 15-09-24 發表

原帖由 lemontea520 於 15-09-24 發表
係。 好似我兩隻狗,我從無打算養poodle,但緣份既野,就係甘。
poodle 好可愛。冇攻擊性。
緣分。

大宅

lemontea520 發表於 15-9-24 17:31
因為毛孩本身被人遺棄 ...
唔信人咪唔好比囉~ 義工有好有唔好, 唔岩唔鍾意家訪去第二道領養,
義工自己SETUP左個RULE我唔認同可以係佢道領養,
有心領養而唔同意佢地RULE又要比佢地一班人開POST鬧

所以我情願去睇下有咩貓狗URGENT需要幫, 自己去聯絡自己幫好過打擾D義工, 費事自己勞氣

首頁

尾頁

跳至