跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公突然叫我揾d資料, 想考慮keep臍帶血, 有無媽咪做左research?

大宅

你係政府生or私家生bb呀 ? 我去聽過講座在政府生唔會幫你做keep臍帶血 (QEH 同 唔知邊間政府醫院, 你願意的話可以同你keep,不過係捐去紅十字會)....

原文章由 滿意媽 於 08-7-9 13:29 發表
我老公突然叫我揾d資料, 想考慮keep臍帶血, 有無媽咪做左research?

大宅

我join 0左cryolife呀~~
政府醫院生係一定無得keep,要去私家生先會做到,之前要同醫生講定先~
其他香港得3間(healthbaby, cordlife, cryolife)做keep臍帶血,你可以call佢0地d sales見下compare下,睇下自己鍾意join邊間~

大宅

我冇keep呀, 一來太貴, 二來聽人講臍帶血都未必適合自己bb用番, 如果bb有問題, 通常唔會用番自己d臍帶血, 因為怕有同一種基因, 即有同一個問題存在
聽完係都覺得係, 咁就算數了

複式洋房

Cryolife

I also joined Cryolife's 5-year plan. If you are interested to join, you can use my membership no. (2005126028) as referral to get HK$500 discount. Hope it helps....take care!

複式洋房

原文章由 shuetma 於 08-7-9 20:30 發表
我冇keep呀, 一來太貴, 二來聽人講臍帶血都未必適合自己bb用番, 如果bb有問題, 通常唔會用番自己d臍帶血, 因為怕有同一種基因, 即有同一個問題存在
聽完係都覺得係, 咁就算數了 ...

Who told you such bullshit?!? The baby's own stem cell cannot be used by the baby itself? Who else then? It is only useful for people who has extremely similar genes. Now they can even clone body parts with stem cell, if your baby has any blood problem, nothing will better than stem cell.
$28000 for 18 years is expensive? Are you planning to buy insurance for you baby? How much is it for 18 years? Can it help your baby recover if he/she has any problems? Nope!
At first we thought is expensive but think deeply how much it can do, and it's for 18 years, come on, that's nothing. I got it for my elder son, so this baby I don't have to buy because they have very close genes, and even if we (parents) have problems we will be able to use it, so it's $28000 for 4 people for 18 years, how much is that?

By the way, there's around $10000 is for checking if your baby's stem cell has problems, if there is they won't let you keep, so when you have problem it's not born with, then you will be using stem cells without the problematic genes.

[ 本文章最後由 carolina 於 08-8-1 22:54 編輯 ]

大宅

me too..

原文章由 shuetma 於 08-7-9 20:30 發表
聽完係都覺得係, 咁就算數了 ...

別墅

我都冇打算儲臍帶血,一來價錢唔平,二來唔知幾時用得著,三來到有病時唔知o岩唔o岩用來醫,臍帶血又不是能醫百病,都要中o左個幾種病才用得著...你可以當幫bb買多個保險咁law...若果有閒錢...不如用來買醫療保、基金仲實際...

男爵府

我會join, 因為就算只係幫到一兩樣緊要既病, 幫到就係幫到.

同埋上次聽talk話父母兄弟姐妹都好大機會岩用.. 當然無野係百分百架喇, 如果有咩事, 有一個機會都係好.

仲有而家係儲18年喎, 醫學咁發達, 我覺得會有人研究到醫到更多病.. 希望係咁啦...

我老公都覺得貴, 但係我堅持要join囉, 而家陀住都成日担心佢有事, 可況將來!?

$30000幾蚊18年呀, 每日$5, 早餐都未必夠啦....
好似有d仲有得分期, 我覺得真係值得join架...

大宅

我第一個join cordlife, 宜家第二個 join health baby......因為想分散風險原來join過第二間再join health baby都有discount.... 我有朋友介紹,又有多張coupon....

大宅

原文章由 siumi 於 08-8-2 09:32 發表
我第一個join cordlife, 宜家第二個 join health baby......因為想分散風險原來join過第二間再join health baby都有discount.... 我有朋友介紹,又有多張coupon....

bb展去睇吓la,有好多優惠,我睇雜誌有間仲送chicco bb車,好似幾好咁,bb 展可以一次睇晒幾間...

別墅

你覺得cordlife好唔好啊,我第一個join health baby,所以第二個唸緊cordlife定cyrolife?

原文章由 siumi 於 08-8-2 09:32 發表

男爵府

我應該會join cordlife, 因為平d...

如果你地join cordlife 搵埋我丫, 佢bb展promote一齊join會再平d...

http://www.cordlife.com/hkLocal/index/index.php?thisCountryIs=hk

大宅

會,會同大女一樣keep 晌生命之源。

原文章由 evacalbee 於 08-8-3 18:40 發表

如果你地join cordlife 搵埋我丫, 佢bb展promote一齊join會再平d...

http://www.cordlife.com/hkLocal/index/index.php?thisCountryIs=hk

別墅

我都想join cordlife (康盛人生), 啲GIFT都好吸引.

原文章由 evacalbee 於 08-8-3 18:40 發表

複式洋房

我個兒子是用cordlife, 在幾個中歷史最長全世界都有, 他們是用enclosed system,所以沒有那么容易感染細菌. 因為這3個原因我覺得有guarantee D.

我地BB 展join, 抽獎抽到不用錢,很開心!

Healthy Baby 聽說是跟陳水扁有關所以有點怕

男爵府

咁不如一齊去bb展啦! 我而家搵到一個bk mama一齊join呀! :D
佢話諗住10號去, 你呢!?

原文章由 CSbaby 於 08-8-4 14:21 發表
我都想join cordlife (康盛人生), 啲GIFT都好吸引.

男爵府

好勁呀! 你就好啦!
而家都無左唔洗錢既gift既... 不過平d都好好喇~

原文章由 carolina 於 08-8-4 14:39 發表
我個兒子是用cordlife, 在幾個中歷史最長全世界都有, 他們是用enclosed system,所以沒有那么容易感染細菌. 因為這3個原因我覺得有guarantee D.

我地BB 展join, 抽獎抽到不用錢,很開心!

Healthy Baby 聽說是跟陳水 ...

男爵府

不如一齊join cordlife啦!!

我問過CORDLIFE, 佢話有人refer,referral果個人有$500架
我有朋友舊年join, 我試下問下佢可唔可以比番個$500你,咁又可以平d啦!

原文章由 gloriahung 於 08-8-2 22:43 發表
你覺得cordlife好唔好啊,我第一個join health baby,所以第二個唸緊cordlife定cyrolife?

複式洋房

我join左生寶, 去過2間睇過, 最後揀生寶. 設備,儲存環境,消防設備都比較新, 佢地儲存臍帶血部機係我最後做決定ge關鍵. 一旦放左落去, 就直到我要拎ge時候先會再拎出黎.因為係獨立閘儲存. 另外果間,如果有新客要放血落去,就要成排拎出黎, 由於佢係好低溫處理. 拎出黎果下溫差咁大. 怕會影血ge響質數.始終覺得唔係咁好, 比咁多錢儲壞左d血就慘 ~.~ 本身之前都有15/16唔知joiin 唔join好, 因為好似有d貴...不過一諗到, 第時真係大吉利是有d咩事ge話, 就會好後悔今日決定唔join, 失去左救仔仔一命ge機會. 所以最終都係join. 講到底, 當買多份保險. 3萬幾, 可以應付到ge都係要比呢~
首30天嗜好: 睡覺/開餐
30天-50天嗜好: 扭玩/開餐

首頁

尾頁

跳至