論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 esmehouse 於 08-7-10 09:47 發表
係生果日報 copy 出黎架

李小姐:「家通脹咁犀利,佢又要養家,又要http://appledaily.atnext ...

我都睇到呢段新聞呀, 我火都嚟埋, 個個李小姐有無請過工人嫁? 佢有病架? 個d工人請番嚟仲要我地受氣, 咁先唔值呢個價嘛~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 chumamama 於 08-7-10 13:31 發表
真的撤銷外傭稅才是關鍵, 兩邊都討好.

好似葉劉也是爭取撤銷外傭稅的搞手, 不知她搞不搞遊行呢?

搞,今個Sunday>>>> http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1619712&extra=page%3D1

伯爵府

上次田北俊都開口講...建議取消個400蚊架,因為個基金有好多錢喎

大宅

我唔搭小巴行路返屋企都要慳$4.40,邊個話$100唔多呀?
你交levy或visa費比少一毫都唔比visa個外傭呀!呢個冇良政府只識慷他人之慷,副局長/政治助理係咁,四川捐款係咁,外傭工資又係咁,次次都係佢請客,納稅人付鈔,不如將外傭稅連本帶利比番僱主先再加人工都未遲啦!

開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

大宅

點? 是否搞遊行?
我要準備些大字報, 幫BB整條抗議頭巾
重要寫血T-shirt
今次比人恰到上心口, 氣難平!!!!!!

100蚊 ---> 捐去麥當當基金都唔比d外傭, 你老味呀!

複式洋房

柴米油鹽樣樣加,我地人工就冇得加,如果唔係為湊仔,你估真係好想養多個人咩,其實香港好多請工人既家庭都係中產,兩公婆番工先要請個工人湊仔,我地吳係有錢佬,有錢人可以當$100係開車門既tips,我地吳係,宜家咩都貴,成日格價有鬼用,慳埋都唔夠政府一句禁就玩死你,中產已經冇麥福利,而家仲伸我地一腳,真係垃圾政府

複式洋房

我真係覺得係度成日講都無用. 會唔會有一個好渠道可以真真正正俾申訴呀? 個次又話葉劉出黎主持公道. 佢而家去左邊呀? 唔係選唔到就無件事呀?

大宅

工作表現好就話加人工o者, 成日做頂心杉, 點加比佢呀!

我頂.....

別墅

回覆 #2 mnlight 的文章

唔好太激動, 旁觀者看, 葉太仲有做野, 問題係, 的確網上聲音大, 但出來的聲音太細了...

4 萬 8 人出 64 , 警方都只係數到 1 萬 5, 100 人出來提取消再培訓, 又話修訂外傭條例, 警方都費事數了.... 唔通話有數十人? 仲有, 當然有一半係幾歲孩子... 政府比左面你了, 唔拎出黎笑...

個人唔同意夾埋其他主題去申訴, 分散左重點, 抗通脹, 支援弱勢社群果D 一定commit 番d, 但外傭條例, 取消徵費, 果d 可以無視, 咁政府總之done 左大部分訴求... 但我地呢個"小圈"又怎樣呢? 所以策略上我有保留...

有位版友講得好, 現階段實在太不成氣候, 唔應該在BK 隔一陣叫人上街, 與其出來, 反而申請在灣仔擺位置, 請途人簽名支持, 以及派傳單, 留網址(如外傭僱主公會), 慢慢吸納力量...

玩政治的人很叻的, 佢地好大套tools 去evaluate 我地而家的力量, 你未過到佢地條線, 佢地可以當你冇聲音, 同埋我地的方法是行錯, 下次叻d, 多十倍, 都係聚得 1000人, 外傭工會分分鐘唔只... 政府strategy 上係, 係一動不如一靜, 睇工會反應, 找人去溝通, 再防止有反對聲音出現...

所以, 呢個moment, 我地係要忍架啦, 但係咪代表唔做野呢? 其實係應該攪d counter, 吸納支持, 以及給公眾認知, 至有機會做到我地想做的事, 而政黨亦會重視這一群...

strategic 唔係玩existing (only in BK), 而係potential (非BK 的外傭僱主/苦主)

民房

樣樣嘢都加,人工就冇得加,減費又冇份

培訓費要每月$400,唔知有咩用。而家話括費2年但9月生效,請咗幾個月就冇得減。又話要減少中產壓力,而家重大壓力見人有得減自己有要比,咩嘢政府!氣頂、攪 x 錯!!

大宅

免培訓費九月先生效,正苦都唔知有冇諗清楚架,即係想叫人快d炒左個工人請過個啫。

原文章由 tszli 於 08-7-18 11:38 發表
培訓費要每月$400,唔知有咩用。而家話括費2年但9月生效,請咗幾個月就冇得減。又話要減少中產壓力,而家重大壓力見人有得減自己有要比,咩嘢政府!氣頂、攪 x 錯!! ...

首頁

尾頁

跳至