在職全職

跳至

首頁
12345...50

尾頁

子爵府

Re: 育嬰園

hlbaby,
其實佢地一直都無乜點解釋過架, 每次都你通知你話有幾多個感染到....同埋出通告囉!! 其實我覺得佢地都唔會講咁多, 對於佢地黎講, 梗係比家長知得越少越好啦, 因為如果佢地講得太清楚, 我相信好多家長都會好擔心....不過, 佢唔講清楚都唔緊要, 最緊要唔到因為佢地咁樣而令到呢個病不停咁傳落去, 到時佢地就比人投訴到死...我實第一個走出黎話佢地呀~~我都好希望佢地真係可以注意下衛生, 唔好再有 bb 受到感染啦~~~

我批左喇, 資助個金額我都好滿意....都總算幫輕左我地喇~

大宅

BK Milk勳章

Shan,

唔好意思!因為我下星期都準備比bb入育嬰園!
請問辦理資助要點申請呢? 同埋可以批多少架?有無一半?
謝謝!

子爵府

qmeiyee,
你辦好晒入學登記未?? 如果搞掂晒, 佢應該會比份野你, 入面有一張係你就讀證明, 兩張入息證明比你同你老公o既僱主填, 跟住你拎齊晒 d 文件 (e.g. 供/租樓證明, 差餉,管理費單等) 去社署就得架喇, 我就大約 3 個星期收到信喇~~

佢係按照你地收入黎去計架, 每個人資助o既金額都唔同, 我同老公收入都算少, 又供緊樓, 所以我都算批得唔錯....(有一半)

別墅

其實我覺得育嬰園,時常說bb不時在育嬰園感染,而是他們在假日去街,波波池等地方,而受到感染。完全不負責任。
我每個月交成3000元學費,我不是預期有咁樣的服務。
現在,bb已好番,他是在發病時,將大便樣本給衛生署化驗,昨天有結果,所以今日見報。
:-x

大宅

車厘子,

我覺得有成十幾廿個bb都有腸病毒,多數都係育嬰院中互相感染的,育嬰院就真係唔負責任!

Shan,

恭喜你有資助,可減輕負擔。你有冇申請延展呀? 係點申請? (要預先講定或可即日講?) 同埋點比錢架?
人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

車厘子,
咁又係呀, 佢地又真係幾識推卸責任喎....同一間院有成十幾廿個 bb 感染到, 仲話係出街感染到返黎??? 第一個就可能係, 但係跟住咪就係由一個傳一個咁, 最後咪有成十幾廿個囉....其實都幾得人驚架, 因為最少都有四分一人感染到...

hlbaby2004,
有呀, 延展係你有需要時填 form 比佢, 跟住即時比埋錢佢, 當然如果你真係臨時有事去唔到接佢, 都可以即時打電話去做啦.....但我多數都係預早交定 form, 因為知道一定趕唔到去接佢....但延展就無資助架~~

大宅

Shan,

我想知去育嬰院註冊要化幾多時間同有什麼手續要辦?
人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

hlbaby2004,
你有無打電話去留位呀?? 佢有位會打電話通知你上去辦入學手續架...大約要半個鐘左右啦, 你要帶齊佢叫你帶o既文件上去, 例如出世紙, 相片....佢會有好多文件比你, 你可以拎返屋企慢慢睇晒先簽, 例如"校規"咁o既野, 冷氣費等等咁o既通告, 仲會同你講埋點樣申請資助, 亦都會問下 bb o既習慣, 了解下佢平時o既生活係點....你o係上去之前係要交定學費架, 記得拎返張入數紙上去.....

大宅

Shan,

學費唔包冷氣費? 要另外交?
人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

hlbaby2004,
係呀, 唔包架......我唔記得幾月至幾月呀.....總之有大約半年時間左右係要每個月交冷氣費架....$37 一個月

大宅

Shan,

重有冇其他雜費要交架?
人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

hlbaby2004,
仲有o個 d 就唔係經常要比, 就好似有活動o既時候同佢地影左 d 相, o個 d 晒相費, 入學o個時買o既書包 ($20), 都好似無乜其他野喇

大宅

Shan,

原來係要比35元冷氣費一個月,但佢地而家因為腸病毒就開窗開冷氣,攪到D bb 出汗成身濕晒 ~~~
人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

hlbaby2004,
係呀...都幾慘架

大宅

BK Milk勳章

Shan,

唔該晒你回覆! 今日我都辦好晒手續啦!諗住下星期去社署!
我囡囡係入保護兒童會日間託嬰園!
費用要$4,3XX
冷氣費$55
校服背心$12 (買2件$24)
書包$20
超時$13/hrs
其實d費用加埋都好貴!
請問我剛剛才有工作,入息證明仲未有,我要點呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Shan & qmeiyee
你地要比冷氣費呀,我囡囡個度唔需要比和。

子爵府

qmeiyee,
你o個間又真係貴 d 喎, 仲有校服背心仔, 好得意呀~~~ 咁你份工返左未架?? 如果已經返緊, 你照叫你老細同你填左佢先, 佢要你填最近三個月架嘛, 你咪填你做o個時計囉, 如果你都未出過糧, 你最好就打去社署度問下睇下使唔使叫老細出封信證明你人工喇~~

parrotmum,
咁就好喇, 每個月都慳返幾十蚊呀, 其實比都唔緊要呀, 最慘就係佢又開冷氣又開 window, 搞到鬼死咁熱.... :-(

大宅

BK Milk勳章

Shan,

我未返工架!不過我都係叫公司打定封入職信比我啦!
我想問下是否只有供樓,差餉,管理費文件外,
仲有無野可以括免呢? Thanks!~

parrotmum,
你就好喇, 每個月都慳返幾十蚊:-x

仲有你地每日書包仔要d咩返去育嬰園架?

子爵府

qmeiyee,
育嬰院o個邊就叫我帶晒所有屋企開支 d 單去, 但係去到佢只係要左供樓o個封信, 供樓銀行簿, 差餉同管理費 d 單咋~~所以只係呢幾樣就夠喇.....

如果間間育嬰院o既間格都一樣o既話, 佢係每人有一格櫃仔, 同埋有一個膠櫃桶, 個膠櫃桶係可以移動o既, 每日返學放學都會推出去換片片個位度, 個書包仔就係o係你返學o既時候放去膠櫃桶架, 書包仔入面放佢每日需要o既野, 就係片片, 衫同埋手冊喇....逢星期一我會帶一包片片去放o係o個格櫃仔度, 每日將 5 塊片片放入書包仔, 然後就拎比老師架喇, 咁就唔使日日帶片片去啦, 只係每日執下個書包仔就得喇, 書包仔我都放o係育嬰院度架, 係星期六先清晒所有野走....

大宅

BK Milk勳章

Shan,

唔該你比d資料我! Thanks!
你問育嬰園唔包片片咩??
佢話包喎!

首頁
12345...50

尾頁

跳至