自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我諗返以前我地有半日制, 上完堂下午大把時間做功課學野睇卡通... 都唔明點解要改全日制... 又唔係比返d時間比小朋友做功課..........

jolo    發表於 15-9-25 14:03

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

del

珍珠宮

milkteabb 發表於 15-9-25 13:16
想問一下有子女讀緊小學既JM, E家全日制小學既時間表有冇做功課時間架?見隔離PO講到小朋友放學成4點先返到 ...
返到屋企都係休息下玩下先開始做功課, 每日4:30後先開始做, 一般做到7:00做完, 如果果日多計數, 有抄書就再晏D, 可能食飽晚飯要繼續做, 最慘做完一大堆野仲要溫默書

大宅

就當3點3放學無興趣班, 亞仔返去換衫食茶點, 有時仲要去廁所, 攪到5點先開始做功課, 做又做得慢, 有時做到食飯都未做完, 晚晚無8點都未攪掂, 有時9點, 點溫習 ? 日日打打鬧鬧, 見佢好慘, 但係我都好辛苦

大宅

引用:想問一下有子女讀緊小學既JM,+E家全日制小

原帖由 milkteabb 於 15-09-25 發表
想問一下有子女讀緊小學既JM, E家全日制小學既時間表有冇做功課時間架?見隔離PO講到小朋友放學成4點先返到 ...
阿仔三年級,學校逢一至四最尾果堂係導修堂,用黎做功課,有35分鐘,阿仔會食完午飯同導修堂做咁d, 返到屋企就無咁慘

伯爵府

回覆:想問一下有子女讀緊小學既JM....

我细仔讀嗰間逢星期一、二及四,最尾嗰堂有一節課35分鐘比佢哋做功課,但星期三及五因為有課外活動,所以呢2日就冇嘞!

伯爵府

其實小朋友自己自律自動自覺都好緊要~

TOUCH WOOD 我小朋友間學校有功課堂~ 35MINS~ 可以做左一部份先返屋企~
今年P3, 功課5-8樣 (連改正)

暫時, 都仲4點半前返到屋企, 可以8點30左右訓教, 每晚有30MINS 玩下~
希望可能KEEP 到高年班啦~

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我都鄧小學生辛苦,宜家多樣TSA呈分試,我個間小二就開始谷了,有好多題目,家長都未必識答。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇下果間學校既時間點安排架咋喎。

亞仔果間一星期有一日(1堂既時間)都會有導修堂可以做功課,另外都會係課堂上做少少既但唔會做晒,每日放學就有功課班,開學到依家多數都會做晒返黎唔洗嘔血

伯爵府

引用:我都鄧小學生辛苦,宜家多樣TSA呈分試,我

原帖由 emt1314 於 15-09-25 發表
我都鄧小學生辛苦,宜家多樣TSA呈分試,我個間小二就開始谷了,有好多題目,家長都未必識答。 ...
TSA真係幾深下,我試過同老師反影过,佢話教育局話呢個係全港性系統評估,係一般小朋友應有既程度,我話咁鬼深,真係令到小朋友做到好有錯敗感,老師又話太淺教唔到學生

伯爵府

引用:Quote:原帖由 emt1314 於 15-09-25 發表我

原帖由 judychungpuiyan 於 15-09-25 發表
TSA真係幾深下,我試過同老師反影过,佢話教育局話呢個係全港性系統評估,係一般小朋友應有既程度,我話咁 ...
打錯字,係太淺考唔到學生

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

冇功課堂。小學真係冇咩時間玩。每星期默中英,平日唔抽時間出嚟靠星期六日溫唔及。跟住食飯沖涼又要時間。夜晚根本好趕。9點半又要訓覺

子爵府

無功課堂!

公爵府

我地每日都係六點半開飯, 開飯前做好晒啲功課, 咁食完飯就會有一個鐘頭自由時間. 八點開始温習, 十點上床. 兩個鐘好似好多, 但眨下眼就過...

子爵府

e家既小朋友讀小學好似好忙咁.... 要每晚都溫書咁既...?我以前只係好耐唔耐有背默... 逢考試測驗都只係前一日先讀....

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我囡時間表全日有9堂,一般上堂有40分鐘,最後果2堂只有20分鐘一堂,其中一堂先係功課堂,重要唔係日日有

總有離別的時候

大宅

無功課堂,我兩公婆要返工,阿仔都好慘一放學4點返到婆婆到,食少少嘢,4點半出門口補習,補到7點或7點半先回家,睇下個日功課多與少,有無閱讀理解,有可能再耐啲!最遲8點半返到婆婆到,食完飯沖個涼,10點半前要上床訓,玩嘅時間只有訓前半小時,其次就只有星期六、日先有得玩。
唉!我都唔想咁,好彩仔仔體諒!知道我哋是對佢好!

子爵府

ka_hei 發表於 15-9-25 14:31
無功課堂,我兩公婆要返工,阿仔都好慘一放學4點返到婆婆到,食少少嘢,4點半出門口補習,補到7點或7點半先回家, ...
每晚補習係純做功課定要上堂?

禁止訪問

公爵府

親子王國15週年勳章

emt1314 發表於 15-9-25 14:02
我都鄧小學生辛苦,宜家多樣TSA呈分試,我個間小二就開始谷了,有好多題目,家長都未必識答。 ...

TSA唔使理佢, 唔關個小朋友事, 關學校整體評分, 所以唔使咁緊張

首頁

尾頁

跳至