自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:想問一下有子女讀緊小學既JM....

下晝有課外活動堂,如果無參加學校興趣班/校隊,嗰堂係留係課室做功課。

大仔小五,得星期四係可以係活動堂做功課。
上年星期二,活動堂有三樣搵佢(數學、足球、田徑),邊一樣嗰段時期有比賽就去嗰個活動。

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:想問一下有子女讀緊小學既JM, E家全日制小

原帖由 milkteabb 於 15-09-25 發表
想問一下有子女讀緊小學既JM, E家全日制小學既時間表有冇做功課時間架?見隔離PO講到小朋友放學成4點先返到 ...
我囡學校 有時有導修堂(可做功課) ,有時老師教完又未想開新一課,,會叫佢哋做功課,我囡有時會午息做

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

milkteabb 發表於 15-9-25 13:33
見有d po講到做完功課、食完飯之後就要趕默書背書.... 係咪真係日日都要咁? 我好怕我女上小學後 ...

無功課堂,

我仔以前每日3-5樣功課,

今年升4年班,近排每日6-8樣功課,今日9樣,我仔手慢,做成3小時.

之於默書,我仔記性好,英文唔會準備,中文會預默一次,背默我仔5分鐘可記一百多字準確無誤,但預默亦用左大半個鐘.

珍珠宮

睇見返小學好鬼慘咁

子爵府

如果學有assign時間比小朋友做功課就好d, 如果要每堂尾擠少少時間做, 或者要lunch time食完飯後趕住做既, 真係好辛苦呢

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 emt1314 於 15-09-25 發表我

原帖由 judychungpuiyan 於 15-09-25 發表
TSA真係幾深下,我試過同老師反影过,佢話教育局話呢個係全港性系統評估,係一般小朋友應有既程度,我話咁 ...
真正的TSA卷係淺過坊間的練習。
同埋唔會理TSA,因為唔會有影響。

大宅

回覆:milkteabb 的帖子

睇埋功課,溫埋默書或做卷,如果純做功課唔使去補習LU,就是做完會對功課,唔明會解釋唔比答案我先補,因老公返通宵, 我就算收早返到屋企都9點,收夜就成11點,所以無可能等到我返嚟先問功課,不過都會放工返嚟自己睇一次,萬一有錯漏就早上,早少少叫起身做返好!

子爵府

今年小一既阿仔學校每日有40分鐘導修堂(有課外活動就冇左),加上學校功課唔多,所以有時係導修已經做左兩樣,4:30返到屋企,食埋小小野加睇一陣電視,5:30開波做功課,6:30左右成,温30分鐘書,7:00食飯8:00沖涼後仲有一個鐘比佢玩遊戲,9:00左右刷牙瞓覺,9:30前已經瞓着,暫時佢好適應

伯爵府

我仔個間有,大約45分鐘,但有時有活動就冇得做功課!

公爵府

我仔小學時無功課堂,但佢一小息,食完lunch就拿拿聲做,基本上晚飯前已經做晒所有功課,如果無課外活動嗰日,晚飯前已經玩咗半個鐘。我真係唔覺佢無自由禾。但我屋企係唔睇電視嘅,而且係就近入學,放學食埋tea睇一陣報紙先4 點鐘。

子爵府

引用:想問一下有子女讀緊小學既JM,+E家全日制小

想問一下有子女讀緊小學既JM, E家全日制小學既時間表有冇做功課時間架?見隔離PO講到小朋友放學成4點先返到 ...
睇下你小朋友性格,唔係間間學都十幾樣,你要谷就預左十幾樣一日

侯爵府

我小朋友課堂中無導修課,但功課數量合理,每日30至45mins內完成。但當然要專心做,約3至4樣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔四點返到就做功課, 往年六點前做哂, 今年升小六要做多個鐘

星期五有課後堂上, 所以要做到九點幾十點

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

無功課堂,上全日咁多堂科科唔執輸都多功課,體育堂好多時都用埋黎上數學課。小學生絕對比我返工辛苦。

公爵府

好媽媽勳章

引用:想問一下有子女讀緊小學既JM, E家全日制小

一星期有三日有導修堂,上半堂睇圖書,下半堂做功課。但有些成續要補的學生,會去了增值班。五六年級要嚟做指定中英數練習。

逢星期三放早一個鐘放,午膳後係做指定課外活動。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+emt1314+於+15-09-25+發表我

原帖由 judychungpuiyan 於 15-09-25 發表
TSA真係幾深下,我試過同老師反影过,佢話教育局話呢個係全港性系統評估,係一般小朋友應有既程度,我話咁 ...
上年先有好多jm話tsa好淺

(我覺得...深)

別墅

我女岩岩小一,校車7:30上車,4點放學(校車4:40到),一星期有3日興趣班放5點(校車5:30),功課8-10樣左右,通常7點幾做哂,溫埋默書小測8點,沖涼食飯訓覺!每日最後一堂係做功課(通常做左一半返黎)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇,不過我仔女鍾意小息午息做下功課

有時老師冇返又可以做

男爵府

有功課堂,由於學校離屋企近,步行5分鐘。而興趣班一係上門,一係學校上(有些安排在sat及上半曰堂那天),所以時間比較易handle,又慳了來回時間。

而功課暫時ok, 5~6樣,weekend多少少。而一星期其中一天返半日學。

放學後連埋食茶點,興趣班,做功課,接妹妹放學(幼稚園在樓下),如果默書每日溫少少……6,7點前都可以完成到。之後晚飯,沖涼,練琴,玩一陣,9時多可以講故事睡覺喇。希望之後都keep到……

而我覺得最重要是學校要近,時間易就又可以瞓晏D,呢個係一個重要因素,因我見好多搭車的小朋友,返了一天學再搭完一程長途的已經好攰,好難再專心做功課,除非好happy的學校。

milkteabb    發表於 15-9-26 00:28

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:milkteabb 的帖子

我個女嗰間有三日最尾嗰堂係功輔堂,係我放工返到屋企約六點半,佢已經做哂功課係度玩緊,之後對功課温書到7點半-八點,食飯沖涼,九點半就上床瞓,第二朝七點起身,每日都係重覆呢種生活,真係好乏味!!!

首頁

尾頁

跳至