自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係關於我女女的,她現在讀小二,我今日同佢傾下返學啦,我問佢小息你做啲咩嫁,仲有無同一年級嗰個同學(a)一齊咁開心呀,點知佢話a今年都同另外一個更好朋友(同a一間幼稚園),變咗吾同佢玩,我女講時有點失落,咁我話可以一齊玩,你主動啲咪得囉,佢又話試過了,佢都係咁,我再問咁你依家小息咁點?佢話揾一年級的小朋友一齊食小食咁(有一兩個佢識),我又再問,咁係你嗰班啲同學仔呢,佢又無特別想做朋友喎!我覺得我女太以a同學為首喇,我都吾知點開解佢
Ps:我女一年級時同a姐妹相稱,非常好朋友,一年級時人緣關係吾錯,老師亦非常錫佢,但升上二年級後咩都吾同晒!
我可以點樣安慰佢好?定一或咩都吾理由佢只自己解決?有無人明白我?
不喜勿插

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:聽完有啲心疼(有點長)

小朋友有佢地既世界, 回想返自己讀書時都係一樣, 做父母既可以點幫? 同埋小朋友尤其女仔通常今日同你好friend, 聽日又唔知咩事嬲咗絕交, 轉頭唔夠一陣又糖痴豆
可以提醒下自己小朋友對別人友善d, 但唔洗太擔心

子爵府

好媽媽勳章

引用:係關於我女女的,她現在讀小二,我今日同佢

原帖由 cocow131 於 15-09-26 發表
係關於我女女的,她現在讀小二,我今日同佢傾下返學啦,我問佢小息你做啲咩嫁,仲有無同一年級嗰個同學(a) ...
一時間未適應,唔使擔心,我都有問亞女(小二),佢都係呢幾日先開始同其他新同學有交流,或者可以俾多小小零食帶番學,等佢share零食比其他同學仔,多d接觸

水晶宮

佢哋會自己調節了。人際關係都係成長學習必經之路,大人幫唔到D乜

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

係關於我女女的,她現在讀小二,我今日同佢傾下返學啦,我問佢小息你做啲咩嫁,仲有無同一年級嗰個同學(a) ...
我好明, 我自己,我自己個仔都試過。。只要囡囡唔係非常非常唔開心, 由她自己explore吓 。。畢竟在學校, 同學仔去留的失落感 , 都係成長嘅一部份。。俾d時間佢自己適應吓 , (可以的話) 叫老師幫忙留意住先 , 得閒傾同佢吓計, 等佢感覺有人關心佢就好了。

大宅

引用:小朋友有佢地既世界,+回想返自己讀書時都係

原帖由 happytabo 於 15-09-26 發表
小朋友有佢地既世界, 回想返自己讀書時都係一樣, 做父母既可以點幫? 同埋小朋友尤其女仔通常今日同你好frie ...
聽到你咁講我個心有好好多,你講得啱!其實我都明白,應該我自己諗多咗我都會提醒佢對人友善啲!

大宅

引用:Quote:原帖由+cocow131+於+15-09-26+發表係

原帖由 chole_bb 於 15-09-26 發表
一時間未適應,唔使擔心,我都有問亞女(小二),佢都係呢幾日先開始同其他新同學有交流,或者可以俾多小小 ...
我老公都係咁話

男爵府

回覆:cocow131 的帖子

你要相信你女兒會處理到!你冇信心的話佢會仲冇信心!加油jm!

侯爵府

不要插手,你應拍手掌佢無再同a糖痴豆,成日同死一個有咩好,擴闊圈子識多啲人好過啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小朋友嘅嘢,交朋結友係佢自己,家長不宜參與。
特別係女仔,成日換老死㗎啦!
我女校大,一朋友堆成日換。
今時今日,我係舊同學聚會攪手

男爵府

回覆:cocow131 的帖子

樓主,鼓勵佢同其他同學交流,然後放手俾佢嘗試祝中秋節快樂!

大宅

多謝大家比咗正能量我我知道點處理!祝各位中秋節快樂先

水晶宮

this a process for her to learn..........but you can always give her some advice..

首頁

尾頁

跳至