自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚做節,媽咪係屯門新墟買左條班,過百元,蒸了十分鐘,就爆骨爆肉,好似開花咁。食時夾唔到,肉好硬,結果成條魚倒掉,冇食過!

大宅

回覆:有冇知是什麼魚

皮是反出來的,條魚原本是一條生猛生海鮮。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:manfung79 的帖子

都係斑,不過買左硬皮魚

伯爵府

回覆 manfung79 的帖子

應該係班, 有D班既皮係好'un'

子爵府

我老豆叫呢d蒸完出嚟變成咁嘅魚做沙皮魚,買果時外表睇唔出,蒸完出嚟就知!多數係斑類嘅魚,我都好想知成因!

伯爵府

引用:我老豆叫呢d蒸完出嚟變成咁嘅魚做沙皮魚,

原帖由 over737 於 15-09-26 發表
我老豆叫呢d蒸完出嚟變成咁嘅魚做沙皮魚,買果時外表睇唔出,蒸完出嚟就知!多數係斑類嘅魚,我都好想知成 ...
即魚檔呃人?定魚檔都唔知會咁?

伯爵府

回覆 厚多士 的帖子

買嗰時有無問係咩班?

水晶宮

唔知係咩斑,不過,可以留番來滾湯,唔好side

象牙宮

manfung79 發表於 15-9-26 07:51
昨晚做節,媽咪係屯門新墟買左條班,過百元,蒸了十分鐘,就爆骨爆肉,好似開花咁。食時夾唔到,肉好硬,結 ...

下次 蒸 @7分鈡 試下. 或問魚檔.
我很少蒸 十分鐘, 蒸過了头, 魚肉 變好硬.
一回生, 二回熟... 每條魚特性各不同.

fanny3315    發表於 15-9-26 08:24
Jvanvan    發表於 15-9-26 08:22
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

回覆 厚多士 的帖子

我唔知魚檔d人知唔知,但外表我老豆話係睇唔出!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

魚檔一定知,不過真係海魚先會咁樣

別墅

熱血勳章

應該喺班,魚販叫這種會靭皮啲肉又夾唔開嘅都叫沙皮魚,有些魚販同條魚打魚鱗時就知道是否沙皮魚,如果喺嘅最好將啲魚肉片薄用嚟炒,好好味架👍

子爵府

唔關蒸得耐唔耐事,係條魚唔知咩原因會係咁,蒸到爆開哂,d肉好實撬都撬唔到好似未熟痴實哂咁!我都想有高人解答吓點解d魚會沙皮?同埋有無機會睇得到分辨到?好慘㗎⋯⋯買咗蒸好先知食唔到

男爵府

回覆:有冇知是什麼魚?

過時過節,一條斑大多過百,唔出奇,條魚應該有𠝹左幾𠝹先蒸?斑蒸8分鐘已經夠

子爵府

估應該係沙巴龍躉,不過係未成長既 BB 龍躉。

大宅

我工人都買過類似既魚,但唔駛100咁貴,又係蒸出黎食唔到,成條bye

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我老豆叫呢d蒸完出嚟變成咁嘅魚做沙皮魚,

原帖由 over737 於 15-09-26 發表
我老豆叫呢d蒸完出嚟變成咁嘅魚做沙皮魚,買果時外表睇唔出,蒸完出嚟就知!多數係斑類嘅魚,我都好想知成 ...
大力好耐之前講過“沙皮魚”,唔記得詳細,都係蒸完唔掂……

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆:有冇知是什麼魚?

我都食過,勁un

子爵府

回覆:manfung79 的帖子

斑既一種,我以前都買過,以後我買斑都會問魚檔D肉滑吾滑,佢哋會介紹畀你

首頁

尾頁

跳至