論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人 visa 係 10月30日到期,咁佢可以最遲幾時離開我家?agency 話 10月1日就一定要
走,要否正確?

大宅

回覆:ipcy 的帖子

如完兩年約,比番14日大假,由30號向前數14天,唔包星期日及公眾假期,應該13號係last working day
你agent 話10月1,你問佢點數?

大宅

引用:如完兩年約,比番14日大假,由30號向前數14

原帖由 7媽 於 15-09-26 發表
如完兩年約,比番14日大假,由30號向前數14天,唔包星期日及公眾假期,應該13號係last working day
你agent ...
其實點解要向前數14日比佢走?乜唔係跟 visa 個日期為止咩?(唔好意思,因第一次所以唔清楚)

大宅

14日大假係兩年約內

大宅

引用:14日大假係兩年約內

原帖由 7媽 於 15-09-26 發表
14日大假係兩年約內
咁我重要唔要比14日大假錢佢呀?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+7媽+於+15-09-26+發表14日大

原帖由 ipcy 於 15-09-27 發表
咁我重要唔要比14日大假錢佢呀?
佢冇放大假,當然要比大假錢

大宅

引用:Quote:原帖由 ipcy 於 15-09-27 發表咁我重

原帖由 濛查查 於 15-09-27 發表
佢冇放大假,當然要比大假錢
咁我真係唔明,佢visa明明30号先到期,但又要向前減14日就要走,咁唔係當佢放大假咩?咁點解又要早14日走?(我真係唔明的,並不是揾嘢嚟拗)

伯爵府

引用:Quote:原帖由+濛查查+於+15-09-27+發表佢冇

原帖由 ipcy 於 15-09-27 發表
咁我真係唔明,佢visa明明30号先到期,但又要向前減14日就要走,咁唔係當佢放大假咩?咁點解又要早14日走? ...
樓上JM 已經答咗,14日大假係兩年之內放

大宅

佢幫你做左兩年野,14日大假係包係呢個合約內,完約後先比假期人,你咪好著數(雖然我都想),你想佢30號先走都得,你咪比番14日大假錢佢,咁就無拖無欠,仲有,你係要比travel allowance and 機票送佢走
如果都係唔明,打1823問下勞工處

大宅

引用:佢幫你做左兩年野,14日大假係包係呢個合約

原帖由 7媽 於 15-09-27 發表
佢幫你做左兩年野,14日大假係包係呢個合約內,完約後先比假期人,你咪好著數(雖然我都想),你想佢30號先走 ...
咁係未如果佢30号先走,我就比返14日大假錢佢,而相反佢16号走,就當17至30号佢放大假,咁我就唔需要比嗰14日大假錢呀?
因為個 agent 話佢16号走,但我又要比14日大假錢佢,所以攪到我好亂。

男爵府

簡單D講,工人做16日嘢出1個月人工因為有14日有薪大假,如果工人做到30號就要俾$4010再加14日人工嘅錢,明嗎?

水晶宮

2020勳章

引用:Quote:原帖由 7媽 於 15-09-27 發表佢幫你

原帖由 ipcy 於 15-09-28 發表
咁係未如果佢30号先走,我就比返14日大假錢佢,而相反佢16号走,就當17至30号佢放大假,咁我就唔需要比嗰14 ...
咪聽agent 亂点。你已做了兩年僱主,要知道基本勞工法例,唔係agent 話咩就聽

琥珀宮

2020勳章

做了 僱主, 基本勞工法例都不想知. 不知.

易被人 (工人, agent, 其它人) 指馬為鹿. ...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

回覆:請教離家日期(完約)

請問大家我工人將於10月14日完4年約,咁第一個約已給了14日大假及來回機票,第二個約佢上年12月要求返菲放假23日,來回機票大家同意各付一半,因為我完約時只需要付他單程回菲,我給了她$1800!

咁10月14日最後一日,係咪我只需給她10月1日至14日的工資及$200 allowance 返菲?因為我姐姐問我攞機票錢,我話上年已經給了她,她好似唔多明!

謝謝大家!

大宅

如果visa 寫30/10你可用到30/10當然出糧要出到個日,另外如加14天假未放,你計番錢就可以。。如工人要扣番14日假早走即30/10-14日假當中扣番星期日,出糧都係出到30/10。

複式洋房

咁請問如果佢未放果14日大假,但我又想做到完約果日,我係咪可以要佢做到最後果日,然後補14日錢? (但佢死都唔肯)

首頁

尾頁

跳至