自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

南亞裔人市揸村巴,仲要好鬼好笑容

男爵府

回覆:第一次見

正正經經打份工咪幾好

水晶宮

香港南亞裔人已經有好多落地生根,唔會走架啦.
唔比條生路佢地,只會造成更多社會問題.
比佢地好好地讀書、就業機會,融入社會,可能更好.

公爵府

引用:香港南亞裔人已經有好多落地生根,唔會走架

原帖由 方方媽媽 於 15-09-26 發表
香港南亞裔人已經有好多落地生根,唔會走架啦.
唔比條生路佢地,只會造成更多社會問題.
比佢地好好地讀書、就 ...
又唔好講到咁,有好多南亞人(我識嘅只係印度人)講落地生根已經係3代前嘅事,有啲60後當年港大畢業,有啲係專業人仕。唔係個個嚟香港啲南亞人要香港人俾先有生路行。係,呢排真係好多乞人憎嘅事,但唔洗下下一諗都貶低咗佢哋先。

Cateye8888    發表於 15-9-26 14:03

水晶宮

molasses 發表於 15-9-26 12:15
又唔好講到咁,有好多南亞人(我識嘅只係印度人)講落地生根已經係3代前嘅事,有啲60後當年港大畢業,有啲 ...
我無貶意喎.
早期來香港果批,好多都係有錢一D既印度人,做生意,佢地當然唔洗社會大眾比條路佢地行啦.
但新一批,係97年前後來港的,從事體力勞動(參與機場工程)既尼泊爾、巴基斯坦人,佢地既子女,部份係香港受教育,部份係申請家庭團聚移民.我聽佢地講,係香港教育制度裡面,對少數族裔係有特別既限制架,佢地好多都無得讀中文架.咁樣,佢地識講唔識寫,對於求職,就有難度了.而且,因為較少異族通婚,所以,佢地既仔女仍然係一睇就知係少數族裔.生活上,受到好多歧視.
如果以上資料有錯,請予指正.

公爵府

引用:Quote:molasses 發表於 15-9-26 12:15 又唔

我無貶意喎.
早期來香港果批,好多都係有錢一D既印度人,做生意,佢地當然唔洗社會大眾比條路佢地行啦.
但新一 ...
我都好討厭某一類南亞裔,成日話政府冇配套嗰啲!我老公(印度人)啲表弟妹都讀本地學校,幾個都識寫睇講流利中文。父母都唔識睇但一早已融入香港生活,慳啲洗都會請個補習中文嘅老師,仲要得個爸一個人做嘢都撑得掂。好多嘢都香港化,唔需要香港人就佢哋,佢哋概念,喺邊個地方都好,如果樣樣嘢都要跟返印度嗰套,倒不如返印度住!

係睇在啲父每懶唔懶,有冇心機放落仔女度,我老公有個前同事都係印度人,佢老婆懶到飛起,自己講到明嗜好係瞓覺,如果嗰日佢唔知醒或唔想起身,就唔會帶啲女返學,我好唔鍾意呢個女人。已經3代喺香港,呀同事個媽要佢返印度娶老婆,都算,娶個傳統嗰種,唔慣香港生活,係要黐住南亞族群住嘅地方,呀同事想搬去啲好啲嘅地區都唔肯,已經foresee到佢啲女大個都係群啲同種族同層次人。我老公以前成日勸個同事要諗多啲將來,而家佢老婆憎晒我哋一家,哈哈!

jm其實我只想啲人唔好淨係睇到南亞人衰嘅嘢,喺香港南亞族裔好多,有貢獻嘅都唔少。希望你唔好有hard feeling

公爵府

引用:南亞裔人市揸村巴,仲要好鬼好笑容

原帖由 cucumber12 於 15-09-26 發表
我有次喺街見到個揸的士嘅添,勁型

翡翠宮

2020勳章

引用:南亞裔人市揸村巴,仲要好鬼好笑容

原帖由 cucumber12 於 15-09-26 發表
點解揸村巴要入市

水晶宮

molasses 發表於 15-9-26 13:14
我都好討厭某一類南亞裔,成日話政府冇配套嗰啲!我老公(印度人)啲表弟妹都讀本地學校,幾個都識寫睇講流 ...
可能我寫得唔好,令你誤會,我完全無歧視佢地架.
我十幾年前讀神學時,其中一份城市宣教的功課,就係研究南亞裔人士在港之生活,後來,亦因做義工而認識左一個巴基斯坦少女,做埋朋友.透過佢亦認識不少南亞裔人士.我睇住佢成長,結婚,嫁左比係英國住既表哥,移民埋去英國添.
只因樓主講起第一次見到南亞裔人士做司機,我就回應,本意係想表達,佢地係應該融入香港生活,每一個行業都有佢地份都係平常事.
我睇你的post,知道你都係平等對待佢地,我係好開心架.

水晶宮

tkop 發表於 15-9-26 13:16
點解揸村巴要入市
我估,應該係"人士"

公爵府

引用:Quote:molasses 發表於 15-9-26 13:14 我都

可能我寫得唔好,令你誤會,我完全無歧視佢地架.
我十幾年前讀神學時,其中一份城市宣教的功課,就係研究南亞裔 ...
每一個行業都有佢地份都係平常事

好鍾意你呢句!!

男爵府

2020勳章

引用:Quote:原帖由 cucumber12 於 15-09-26 發表

原帖由 tkop 於 15-09-26 發表
點解揸村巴要入市
無入市係人士

首頁

尾頁

跳至