單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有2個小朋友,一個k3另一個k1
我之前有返part time,但黎緊10月開始無野做,將會做FTM專心照顧小朋友。
要分開嘅原因係小朋友嘅爸爸一路呃住我同其他女人行街食飯睇戲,發現咗好多次原諒咗好多次,但佢態度依舊,其間亦有提不如分開,甚至我曾經發現酒店房收據(係個女人嘅名),同唔屬於我地嘅套套,佢嘅解釋係張收據係同個女仔食飯時,幫個女仔袋野而唔小心漏咗喺個袋到,而d套套係佢另外d朋友放住喺佢度先,佢從來都無做過出軌嘅事,我都勉強去相信佢,亦都諗住分開吓大家再冷靜吓。
直至尋日朝早佢同我講仲係愛我,要同我重新開始,但之後唔同我講野只顧撳電話,然後夜晚再同我講都係繼續分開冷靜,今次我唔想再懦弱,我話要佢3/4嘅薪金作我同2個女嘅生活費,佢話我貪錢。然後我好on9地懶有骨氣話唔要佢一毫子,諗咗成晚我好後悔,因為我同小朋友嘅爸爸都係分別同屋企人住(排緊公屋),之前小朋友一直都多數由我媽媽照顧,但媽媽之前已經講過喺功課上同課外活動上佢實在係幫唔到我手,如果我返咗全職工去賺錢,我就只有好小時間去管教或陪伴2個小朋友,我知道我同屋企人住亦無可能申請到綜援,如果我認貪錢再去同小朋友爸爸乞討贍養費,我應該讓步定企硬3/4?又或者如果由法庭判多數會判幾多?小朋友爸爸係做最多工餘時間嘅政府工,所以佢本身收入都唔算好高。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:我想問吓贍養費一般應該要幾多?

無一般幾多呢回事,不如你list 清楚明細。

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

2020勳章

引用:我有2個小朋友,一個k3另一個k1我之前有返p

原帖由 nakiyo 於 15-09-26 發表
我有2個小朋友,一個k3另一個k1
我之前有返part time,但黎緊10月開始無野做,將會做FTM專心照顧小朋友。
...
其实吾糸話你想幾多就有幾多!
你列左條数,上庭個官減晒所有你x基本支出,包一括欠債還款、!有净先支付贍養費!

複式洋房

咁其實以我e+嘅情況,我應該點做好?
講真我都好亂,哩一刻除咗錢,我都唔知點做先係對阿女最好,每次想好好同小朋友嘅爸爸傾,佢都係咩都答唔知,好似連佢自己都唔知自己想點咁。

侯爵府

2020勳章

引用:咁其實以我e+嘅情況,我應該點做好?講真我

原帖由 nakiyo 於 15-09-26 發表
咁其實以我e+嘅情況,我應該點做好?
講真我都好亂,哩一刻除咗錢,我都唔知點做先係對阿女最好,每次想好 ...
下……单刀直,入啦!仲等!
吾比就交比法庭,吾好拖……

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔明?你認為你只要認貪錢,對方就會比錢你架啦咩?

對方認為你貪錢,所以唔肯比喎

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

公爵府

2020勳章

你都講佢人工唔高,你要佢4分3,佢梗係唔肯啦!俾咗你,餘下嘅佢都唔夠洗。之前佢俾開幾多家用你呢?

禁止訪問

回覆:olkan 的帖子

複式洋房

回覆:babytszkin 的帖子

就係我對佢一直都狠心唔到,我都唔知前世係咪欠咗佢。
拖咁耐嘅原因係因為佢氹吓我我又原諒佢,如果佢e+認錯返黎,我一樣招架唔住

複式洋房

引用:你都講佢人工唔高,你要佢4分3,佢梗係唔肯

原帖由 olkan 於 15-09-27 發表
你都講佢人工唔高,你要佢4分3,佢梗係唔肯啦!俾咗你,餘下嘅佢都唔夠洗。之前佢俾開幾多家用你呢?

...
佢i住2萬,比$8000我,之前係我有返工所以ok,有時佢洗大咗都會問我拎返轉頭

複式洋房

引用:唔明?你認為你只要認貪錢,對方就會比錢你

原帖由 catfitfit 於 15-09-26 發表
唔明?你認為你只要認貪錢,對方就會比錢你架啦咩?

對方認為你貪錢,所以唔肯比喎
佢話佢肯比,但比唔到咁多,我問佢認為應該比幾多,佢又答我唔知道

複式洋房

回覆:nakiyo 的帖子

我同佢拍拖結婚13年,尋晚我諗諗吓覺得放下好似係最好嘅做法,如果佢比嘅生活費已經夠,我都唔想再同佢爭論d乜野

首頁

尾頁

跳至
熱門主題