時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

[size=100%]下星期一是佔領一周年,天主教香港教區榮休主教陳日君樞機在本台節目上,評價佔領行動的成效。他表示,絕不認為佔領行動失敗。在他的角度而言,在政府施放催淚彈的一刻,行動令政府失去理性,已經是一種勝利。他認為社會分裂難以避免,行動也不會立即成功,但經過佔領後,香港已經不一樣,看到香港人比以前更多人關心,已是很好的效果,參與佔領者不用灰心。

[size=100%]陳日君認為,佔中三子在事件上的功勞好大,如果沒有他們用一年的時間,不斷宣揚要和平佔中,或許行動會出現流血的場面。他又讚揚去年學生佔領公民廣場,引起廣泛關注,也是成功。被問到回想當初,會否再勸學生退場,陳日君表示,也會作出同樣的做法,如果當時早點收場,效果會更好。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1213766-20150926.htm

[size=100%]原來行動令某某失去理性, 已經是一種勝利 !

到底主教的存在價值是令人得到理性,還是失去理性 ?

點解政府失去理性會是勝利 ?

In other words, [size=100%]即係.......政府得到 or 保持理性會是失敗 ?

唯恐天下不亂,係咪魔鬼化身呀 ?

大宅

回覆:陳日君不認為佔領運動失敗

我都係咁諗,有人失理性就係勝
利?即係要贏人先要失理性。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

在政府施放催淚彈的一刻,行動令政府失去理性,已經是一種勝利

~~目標就係咁

好馬不吃回頭草,一路走好...

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陳日君認為,佔中三子在事件上的功勞好大,如果沒有他們用一年的時間,不斷宣揚要和平佔中,或許行動會出現流血的場面

~~又係喎,無佢地策劃,點會有佔中,
期間提供嘅營帳用品,器材,熱心善款
但點解又成日話唔關佢地事,要將責任推比雙學??
不過流血場面都有喎,唔少警察受傷

子爵府

2020勳章

MsBusy 發表於 15-9-26 12:18
陳日君認為,佔中三子在事件上的功勞好大,如果沒有他們用一年的時間,不斷宣揚要和平佔中,或許行動會出現 ...

係喎 ! 功勞好大, 即係出盡力啦 !
齊心便事成, 點解搞手近期的言論咁爆嘅 ? 唔通日日做呢套操 ?

參與者係咩層,自己對號入座喇 ! ~~

https://www.youtube.com/watch?v=wUR8V1JYuME

子爵府

佢地一開始個目標根本就係要制做翻版64

子爵府

2020勳章

csdenis 發表於 15-9-26 13:55
佢地一開始個目標根本就係要制做翻版64

只有流血傷亡,他們才有政治本錢 !

可恥 ! ~

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢個心已賣左比魔鬼啦,才會說出這樣就是勝利

水晶宮

引用:佢個心已賣左比魔鬼啦,才會說出這樣就是勝

原帖由 414928 於 15-09-26 發表
佢個心已賣左比魔鬼啦,才會說出這樣就是勝利
佢唔怕落地獄

侯爵府

2020勳章

賺咗肥佬黎咁多錢,佢緊係唔失敗啦。
咩社會斯裂,有班廢物破壞社會秩序,阻人做生意,欺負老弱婦孺,都係你地失敗姐。以一個神棍嚟講,佢賺到盡啦。

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

2020勳章

其實好多学生和後生仔根本吾認同和平示威,佢地鍾意以武制暴,搏發生流血事件,引起国际关注。佢地幾個領袖根本無乜人聽,除左提供支援和资源之外。学生係留守到最後一日,佢地係最後一日留守。

不過,現實情況係英美等国只係睇錢份上,香港的民主人权自由只係作為談判筹碼,向選民交待。賣300架飛机先係真正的目的

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

珊瑚宮

我認為佔中沒勝方,全部敗方,發起者達不到目的,政府

失去威信,法律制裁吃力,香港在慢慢消耗它的重心價值。

陳君所講嘅說話已在預期中,冇新意,如果承認佔中失敗,

至會覺得奇怪,佢都係依個劇本講對白啫。

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hightable 發表於 15-9-26 11:27
下星期一是佔領一周年,天主教香港教區榮休主教陳日君樞機在本台節目上,評價佔領行動的成效。他表示,絕不 ...
嘩! 乜佢講D咁野架, 化身撒旦呀?

象牙宮

2020勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果失敗佢就唔值錢啦! 佢梗係唔認失敗啦!

珍珠宮

hightable 發表於 15-9-26 11:27
下星期一是佔領一周年,天主教香港教區榮休主教陳日君樞機在本台節目上,評價佔領行動的成效。他表示,絕不 ...

對住這些人,唔講粗口,我無話可說。

珍珠宮

2020勳章

bull2015 發表於 15-9-26 22:11
對住這些人,唔講粗口,我無話可說。

水晶宮

2020勳章

我對佢,所謂的教宗,極度失望!!!!

珍珠宮

2020勳章

豬仔嘜 發表於 15-9-26 22:25
我對佢,所謂的教宗,極度失望!!!!

Me too
我識本來冇宗教的人,因為佢,連天主教都鄙視了

子爵府

承認失敗會無得收黑金。

首頁

尾頁

跳至