論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新黎咗一個月,但次次放假都叫我比本passport佢,佢話去銀行,但星期日銀行都唔開,佢係米想去借錢呢?

子爵府

passport由姐姐自己keep,政府宣傳都叫僱主唔好keep啦,好似同財仔借錢有合約就可以,小心姐姐到入境署投訴你到時你就麻煩。

子爵府

回覆:工人成日叫我比本passport佢!

下!根本唔可以 keep 人地的 passport.

俾番佢,唔使煩。
癈事佢去告你。

伯爵府

引用:新黎咗一個月,但次次放假都叫我比本passpo

原帖由 周不唱 於 15-09-26 發表
新黎咗一個月,但次次放假都叫我比本passport佢,佢話去銀行,但星期日銀行都唔開,佢係米想去借錢呢?

...
比返佢啦,佢姊妹教佢告你,你仲煩

子爵府

唔可以keep 佢passport,問你要返都應該。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:周不唱 的帖子

去銀行開戶口不用passport, 但去財仔借$先可借多D。

子爵府

唔可以以防止姐姐借錢而去keep佢passport,就算明知佢去借錢僱主亦應交回,對姐姐來說passport係佢最重要身份證明及旅遊証件,最多你即時炒佢。

複式洋房

Ok,明白晒,我比返佢自己keep,thx

複式洋房

其實我想問如果佢去借錢之後冇錢還會點?僱主關吾關事?

大宅

好多工人都會去財仔借錢, 但唔到顧主理的, 同你去借錢, 你老闆都管唔到你一樣
佢冇錢還亦唔會要顧主還的

複式洋房

引用:好多工人都會去財仔借錢, 但唔到顧主理的,

原帖由 djhoney 於 15-09-26 發表
好多工人都會去財仔借錢, 但唔到顧主理的, 同你去借錢, 你老闆都管唔到你一樣
佢冇錢還亦唔會要顧主還的
...
好,明白晒!

水晶宮

2020勳章

你唔可以keep

要借佢地點都有辦法

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我從來唔理佢借唔借錢,亦唔到我理,更加唔想理。所以我從不keep佢証件。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題