自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝返工. 見到單... 真係狗仔係比自己主人累死的意外.

話說我家樓下有條斑馬線, 呢條路係我哋屋村主要道路. 所以較為繁忙, 車多.
今朝我差不多行到斑馬線附近, 見到有隻puddle 好似個小朋友咁. 在斑馬線兩邊衝過來衝過去.
初時我同老公以為隻狗仔係走失. 因唔見有主人用繩拉住 OR 伴住牠行. 到隻狗仔衝過來我這邊時, 見到有位女士踎下摸摸牠, 隻狗仔又好興奮地"lam"她手, 後來呢個主人就自己向另一方向行, 隻狗仔又再衝回對面馬路, 呢次衝過馬路, 好彩架的士停到無碌到隻狗仔. 但架的士差點給後面小巴, 巴士撞埋一堆. 我們路人都驚叫, 萬一巴士撞上小巴再推到前面的士. 小巴上的乘客就大件事. 有些路人仲問, 隻狗仔有無人養. 咁樣好危險.

我和老公繼續向車站方向行, 無耐又聽到D車突然Dup停聲音,見到隻狗仔又在斑馬線兩邊跑來跑去, 就好多人問隻狗仔有無人養, 咁樣真係對狗仔又危險. 車上的乘客又危險.我同老公講. 個主人真係自私, 不負責任. o鍚狗仔都唔係咁.. 因狗係唔識睇紅綠燈和睇車停先過馬路.對狗係好危險. 說話未講完, 聽見的士突然dup 停的聲, 之後跟住聽見有狗仔淒厲的叫聲和女人尖叫聲. 轉頭一望, 狗仔已瞓在馬路上, 個女主人先識衝出馬路企係到尖叫大叫BB, 再淒厲哭聲.

但後來, 個主人沒有即時抱起狗仔, 只係又得隻狗仔瞓到馬路中, 佢踎在側邊哭.
我無養寵物經驗. 但如果我真係遇到呢D情況. 我估我應該好好保謢牠找醫生. 有無得醫由醫生決定.
過左5分鐘後. 我架車經過案發現場, 呢個女主人只係抱左隻狗仔上行人路, 踎在地上哭. 什麼補救也沒做.

雖然我唔係隻狗仔主人. 我聽見狗仔那聲淒厲叫聲我都心痛. 在心中唸 "喃嚒阿彌陀佛" 願狗仔若再投胎做狗仔的話. 可以找到個正常愛o鍚牠的主人.

明白主人心痛, 但狗仔的結局, 全由一個無知主人安排, 走上不歸路.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:無知主人, 累死狗仔

白痴主人

侯爵府

引用:今朝返工. 見到單... 真係狗仔係比自己主人

原帖由 北角謝太 於 15-09-26 發表
今朝返工. 見到單... 真係狗仔係比自己主人累死的意外.

話說我家樓下有條斑馬線, 呢條路係我哋屋村主要道 ...
狗仔好可憐

寶石宮

禁止訪問

男爵府

個主人

珊瑚宮

2024年龍年勳章

個主人係兇手

男爵府

佢似玩緊隻狗喎

大宅

侯爵府

BK Milk勳章

子爵府

我知道有d狗仔會好痴主人。即係唔洗用帶都跟貼,我見過d主人都係咁過馬路,但呢隻一定唔係,我放狗帶只會係狗公園。真係,,,唉

子爵府

不負責任既狗主,係馬路任佢周圍走已經好危險,如果啲途人驚狗跳出馬路咁點算。。

可憐既狗狗。。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有無腦架

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

翡翠宮

係馬路咁玩⋯ 要玩都係狗公園玩啦⋯

又一例子點解要用狗帶同要拖實,一陣出街隻狗仔見到雀/ 得意野衝出馬路都可以拉住佢。

珍珠宮

侯爵府

侯爵府

睇見都心痛。

大宅

隻狗死於腦殘(佢主人)

我有不滿就話我太認真,
你對我有不滿都最好同自己講"佢唔係認真"
費事大家冇癮~

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

睇到火都黎……白痴主人

男爵府

我真係好吾明点解d人會吾用狗繩,成日話狗會跟住行,好似好威咁
但係你知吾知街上會有好多你預計吾到既事會發生
每次見到真係好×嬲
如果我係現場,我一定忍吾住×爆個主人

首頁

尾頁

跳至