醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

我住那層有個伯伯,中了風,用輔助器行,行的好慢,冇工人照顧,星期六,日,我不返工,約上午11時,他在家裡大門失禁,關鐵閘,冇關大門,好臭,也好可憐冇人理。大家認為可以怎幫他。其實同憐居平時只限於say good morning

大宅

引用:我住那層有個伯伯,中了風,用輔助器行,行

原帖由 wai4919 於 15-09-26 發表
我住那層有個伯伯,中了風,用輔助器行,行的好慢,冇工人照顧,星期六,日,我不返工,約上午11時,他在家 ...
立刻同樓下管理處講,等佢地上來叫佢開門,如果有咩事都可以立刻call白車處理呀!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我住那層有個伯伯,中了風,用輔助器行,行

原帖由 wai4919 於 15-09-26 發表
我住那層有個伯伯,中了風,用輔助器行,行的好慢,冇工人照顧,星期六,日,我不返工,約上午11時,他在家 ...
留意下有沒有長者護理前來探望。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 wai4919 於 15-09-26 發表我

原帖由 sfll 於 15-09-26 發表
留意下有沒有長者護理前來探望。
因要返工,所以只知一,二次,唔清楚平日

伯爵府

開心吸收勳章

回覆:Biggie 的帖子

有一次去完街返,好似有有人整理好。如同保安講好似話他們咁

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:想幫他

如果覺得有礙衛生就只有問老人家或通知管理處,好等與其家人溝通一下。
這樣可以説成只是關心而已。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:想幫他

搵社區中心嘅社工幫伯伯

伯爵府

開心吸收勳章

引用:如果覺得有礙衛生就只有問老人家或通知管理

原帖由 sfll 於 15-09-26 發表
如果覺得有礙衛生就只有問老人家或通知管理處,好等與其家人溝通一下。
這樣可以説成只是關心而已。

...
咁我下次同管理員講下,或得閑問下他老婆,他老婆約50左右,似有工作,有兒子讀緊中學,我推想。所以他老婆都幾大壓力

sfll    發表於 15-9-26 15:49

首頁

尾頁

跳至