想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實我一心下個cycle 做ivf,但上網見到都有幾多風險,尤其對下一代可能會多d病,擔心,仲試唔試好?有無jm可以分享下?

別墅

引用:其實我一心下個cycle+做ivf,但上網見到都

原帖由 Hellokitty14 於 15-09-26 發表
其實我一心下個cycle 做ivf,但上網見到都有幾多風險,尤其對下一代可能會多d病,擔心,仲試唔試好?有無jm ...
下一代患病或缺憾係指icsi

侯爵府

回覆:ivf風險

做得ivf都係想生bb,就算自然懷孕都有風險,始終懷孕風險係unknown,每人反應不同

做ivf過程醫生都會視乎身體狀況先放胎,無需太擔心

子爵府

所有手術都有風險
睇你自己覺得邊樣重要D

唔明白你話 IVF / ICSI 會令下一代患病或有缺憾即係乜嘢
先天缺憾機會率同自然懷孕一樣
反而遺傳病有機會可以避免
如果你個醫生冇講清楚你聽
不如考慮換醫生啦

複式洋房

你簽同意書開始療程之前應該醫院/診所會同你解釋你個POST 提及到既風險GA BOR

別墅

引用:你簽同意書開始療程之前應該醫院/診所會同

原帖由 rayrayray2015 於 15-09-26 發表
你簽同意書開始療程之前應該醫院/診所會同你解釋你個POST 提及到既風險GA BOR ...
我未簽,所以未同我講。我自己本身touch wood有side effect 唔擔心,反而擔心會連累下一代者

侯爵府

引用:Quote:原帖由 rayrayray2015 於 15-09-26

原帖由 Hellokitty14 於 15-09-26 發表
我未簽,所以未同我講。我自己本身touch wood有side effect 唔擔心,反而擔心會連累下一代者

...
我又無擔心,有產檢嘛,咁自然懷孕都無得100%下一代一定無問題㗎嘛

大宅

回覆:Hellokitty14 的帖子

研究顯示ivf/icsi既下一代並沒有更高遺傳病或其他問題既風險. 你所講既網上講既係邊度睇返黎架?

別墅

引用:研究顯示ivf/icsi既下一代並沒有更高遺傳病

原帖由 sbpg 於 15-09-26 發表
研究顯示ivf/icsi既下一代並沒有更高遺傳病或其他問題既風險. 你所講既網上講既係邊度睇返黎架?

...
http://www.seekbio.com/biotech/bio/2009/h819362919.html
可能我多慮啦!祝各位好孕!

大宅

回覆:Hellokitty14 的帖子

放鬆一點吧,我睇返果份cdc原來既研究報告,並無指出ivf生出來既bb有問題既風險一定高d. 而且份報告亦講左個研究本身係有bias, 例如ivf生出來既bb會比較大機會檢查得清楚d, 即係有各大小問題會比較早搵到出黎. 而且本身做ivf既媽媽年紀比對照組高好多,高齡生b自然有問題機會亦較大.
好多時網上文章都係斷章取義,唔好自己嚇自己啦,有興趣可以睇返原整既report, 祝好孕!

http://m.humrep.oxfordjournals.org/content/early/2008/11/16/humrep.den387.full.pdf

首頁

尾頁

跳至