自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2020勳章

朋友提出問題話,有一日,孩子睡在行人斑馬線上,要求買玩具,大家會點做?如孩子下次又用那方法睡斑馬線來威嚇買的話,會繼續買嗎?但朋友話冇錢了?

侯爵府

回覆:點教孩子

絕對不!!!!永不!!!!!
並重重打他一頓

funbi0816    發表於 15-9-26 17:11
vivibabyvivi    發表於 15-9-26 16:29
babymama07    發表於 15-9-26 15:55
babyhoi    發表於 15-9-26 15:54

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章

引用:朋友提出問題話,有一日,孩子睡在行人斑馬線

原帖由 brother4 於 15-09-26 發表
朋友提出問題話,有一日,孩子睡在行人斑馬線上,要求買玩具,大家會點做?如孩子下次又用那方法睡斑馬線來威嚇 ...
我出街前會同小朋友訂立協議,買玩具日才可以買玩具,其他日子只能望,不能買,答應才可以出街,慢慢習慣左就唔會扭買玩具

大宅

畀面勳章

回覆:點教孩子?

扯佢埋一邊由佢繼續訓......再唔起番身就變身做歌師奶......繼而立即番屋企......我面皮幾呎厚唔怕人望既!

Vinccy    發表於 15-9-26 17:47

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

抱佢埋一邊 ,叫佢繼續扭。

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

當然唔會買,馬上帶佢返家,好好教導一番,佢要扭想買的東西.因為佢扭計,終身都不會買給他是懲罰,下次再來結果都是一樣,父母耍企硬日後就小頭痛,否則有排受。入玩具店前要講好只睇不買,有喜歡的可以告訴父母,但一定唔會即時買,要睇日後佢的行為如何,在特別日子或行為良好獎勵下才會買,習慣左之後,就不會在玩具店扭計了,同時一扭計就離開玩具店,一段時間都唔可再去睇玩具。

別墅

我兩件,從小到大扭親計都一次不會妥協,扭多幾次知扭計冇用就唔扭啦,(我唔會話你知會拉佢入後巷打佢一鑊金架)同埋你要抵得佢發癲唔理旁人目光囉,訓地米搬佢埋一二便由佢癲囉,訓喺公廁典都試過呀!

jenniecatcat    發表於 15-9-26 16:03

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:brother4 的帖子

捉佢返行人路喊飽佢,絕不屈服

侯爵府

話我暴力都係咁,即拖番屋企,打穫金,試丫拿,試過就知味道

greenpea    發表於 15-9-26 18:19
小小馬奇朵    發表於 15-9-26 16:09

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

引用:我兩件,從小到大扭親計都一次不會妥協,扭

原帖由 薄荷冰冰 於 15-09-26 發表
我兩件,從小到大扭親計都一次不會妥協,扭多幾次知扭計冇用就唔扭啦,(我唔會話你知會拉佢入後巷打佢一鑊 ...

我鍾意你嘅打鑊金

大宅

抱佢返安全、唔阻街嘅位置由佢繼續扭…但一定唔會打…叫佢喊完先同我講野…1次都唔會妥協

男爵府

從未試過,發小脾氣和沒禮貌說話已被我打,好細力者別誤會,所以從來唔敢做d過分行為

珍珠宮

首先點解會俾個細路發展到瞓馬路

會扭/瞓地嘅細路係因為呢招試過 work。 同意樓上,細細個開始扭大人忍住樣衰幾次,好快佢地見控制唔到你就唔會再用呢招

水晶宮

2020勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

先離開馬路,警告三次無效,回家。當年我仔唯一一次lur地,在海港城,結果抱起佢直上停車場開車走,回家去,之後無再發生過。

水晶宮

好媽媽勳章

我會抱起佢, 扯佢, 拉開佢離開馬路, 然後係安全既地下下任佢瞓。

禁止訪問

回覆:brother4 的帖子

公爵府

其實小朋友要由細開始教,你朋友好明顕係有求必應,所以攪到個小朋友瞓馬路逼買嘢。
瞓馬路好危險,我會即時夾佢起身,去到安全地方先放低佢,同佢講比兩分鐘佢收聲,如果之後都唔收,即返屋企(講得出要做得到)。下次出門前講定如扭計瞓地,會即返屋企,兼收佢一份玩具。

珊瑚宮

2020勳章

越扭我就越唔會買
我會扯佢起身, 帶埋馬路邊先鬧佢一餐, 再返屋企打獲金既

你朋友肯定之前妥協過,
小朋友先會咁要脅佢

我從唔會咁樣俾小朋友要脅到, 個仔越扭我就越唔會滿足佢要求
佢知我唔會就範之後就唔會再扭
係以後都冇再扭

瑪瑙宮

2020勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:朋友提出問題話,有一日,孩子睡在行人斑馬線

原帖由 brother4 於 15-09-26 發表
朋友提出問題話,有一日,孩子睡在行人斑馬線上,要求買玩具,大家會點做?如孩子下次又用那方法睡斑馬線來威嚇 ...
佢扭到ㄧ次就有下次,問題係父母有無價講,要企硬唔好退讓,以後先容易教~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

熱血勳章

我仔從不扭買玩具 從未試過瞓地發脾氣
最経典一次 婆婆同佢去文具店 買左件玩具俾佢 離開文具店時佢喊 因為佢覺得婆婆拎左玩具唔啱 要放原位
我地不嬲都只睇唔買 佢唔會扭我買 但我會記住佢鍾意啲咩 適當時候送俾佢
如果瞓馬路 我一定一手抱起佢即刻返屋企 然後等佢冷靜左就教訓佢

首頁

尾頁

跳至