自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

正衰仔!!!

升上小三就心散,做功課死死下。

一做功課就話唔想做,佢唔明我就教,

坐到埋位教都心散。

成日要抖抖抖!!!!!!

功課返黎次次要改正,

我次次提佢畀心機做就唔駛改正,可以做少d。

叫佢老豆教,又唔識教!!!

做一個c9唔係易事.

大宅

回覆:我爆啦!!!我唔想理!!!

由佢吾做,吾好逼佢,等佢比學校罰一次,二次第三次正常會知驚,如果都吾知驚,證明你個仔無論點逼都吾會做,咁就順其自然吧

珍珠宮

襯未使交咩緊要分,狠心一次由佢無得交,老師罰又好,留堂又好,之後 d 功課一定要補做就仲無得玩。 自己做嘅決定自己承受番個結果

唔一日交番個波俾佢,一日都係得你辛苦拉牛上樹

侯爵府

自己唔教祈望老師係冇用既。家課係屋企做,老師上堂教書講下點做份功課已經落堂。不如請私人補習一對一。通常驚阿sir

侯爵府

回覆 nicolwong 的帖子

我都係,同你一樣升小三,放完暑假,散晒,數學做10題,錯5題,仲係加减數,今朝做咗三樣功課,做咗三個鍾,唉!做一陣又話頸痛,又話要休息,终於我發火,而家冇得踢波,要做埋D功課同温默書

子爵府

自己識教功課都唔教,以免傷感情

大仔自少放學自己做,而家6年級,已經係唔比(都唔駛)我哋睇

細仔就我請了補習老師代勞

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

剛放完暑假心散係咁,過多一排會好d 架啦。
係咪暑假冇keep 住溫習或做練習?下次暑假唔好比佢咁懶散。

男爵府

正常的,返多個月又會好D,唔使勞氣

公爵府

牛年勳章

我啱啱先掟左小一仔D書落地,同佢講媽咪俾心機教你唔做,咁你返學校留堂做啦!仲有,試下默書零分的感覺如何吧!

男爵府

想生BB熱投

我都真心覺得好難教!不過有時轉下方法教,氹下佢!

男爵府

引用:回覆 nicolwong 的帖子我都係,同你一樣升小

原帖由 kayen 於 15-09-26 發表
回覆 nicolwong 的帖子

我都係,同你一樣升小三,放完暑假,散晒,數學做10題,錯5題,仲係加减數,今朝做咗三樣 ...
我仔本身都要去上足球班,

係佢自己唔想去。

一黎,佢本身ADHD,佢唔守跌序,攪到無人鐘意佢。

二黎,佢最怕做中文,諗住拖就拖。

所以,唔畀佢去踢波,佢唔care。

後來,我先知佢真係想休息,佢成個禮拜都無得睇佢鐘意既卡通片。

我畀佢睇,希望佢休息下。

我想劏佢,但又點呢?

唯有望佢陣間乖乖做野。

做一個c9唔係易事.

男爵府

引用:我都真心覺得好難教!不過有時轉下方法教,

原帖由 purplerain0348 於 15-09-26 發表
我都真心覺得好難教!不過有時轉下方法教,氹下佢!
我會,我知自己好刻薄,總之開波就無得停。

一直以黎都希望佢一氣呵成做晒佢。

佢開始大,會反我,或者係想表達,甚至係我令佢對一件事失去興趣。

唉,好辛苦。

做一個c9唔係易事.

首頁

尾頁

跳至