自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

回覆:【如果】產檢 CHECK 到自閉症,你會唔會要個 BB?

恕我無知,請問亞氏保加同自閉有咩分別?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:chowqv 發表於 15-9-27 19:14 自閉症

原帖由 dndoomostt 於 15-09-27 發表
可以分享多d 心路歷程嗎?
之前社工問我點睇自己同個仔都有自閉症,以我既理解同表達能力,只可以講,大家只係腦裡面既運作系統不同。咁樣比喻:有自閉症既人,運作係Mac 機,行為係要入指令;一般所謂正常人,係window 機,真係click 個視窗格仔就會做…
當大家相處,自然系統程式行為都撞彭彭聲;不過Mac 機少人用,所以被評為非一般;
不過越黎越新,總有一日,唔同系統都可以兼容既。

rose-mag    發表於 15-9-29 14:37
kutase    發表於 15-9-28 16:46
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆:【如果】產檢 CHECK 到自閉症,你會唔會要個 BB?

自閉可以係資優,甚至係天才,又可以係輕度,甚至嚴重智障,check到自閉,但 check 唔到IQ,

難道IQ130都殺……

M@ggie :-D

大宅

要~

公爵府

引用:我反而倒轉諗, 孕婦決定去做各種產檢, 哪怕

原帖由 goat 於 15-09-27 發表
我反而倒轉諗, 孕婦決定去做各種產檢, 哪怕幾愛仔女, 心裡都有某種程度"如果BB係點點點, 我會放棄佢"諗法。 ...
產檢係為咗check住胎兒成長,有冇臍帶纏頸,胎盤,臍帶輸送,胎水多少等等有冇異常,有嘅話可以早啲處理,應該冇咩人係一開始抱住如果bb咩咩咩我就唔要佢嘅諗法,多數係check到有嘢先諗吧!

子爵府

回覆:Karening 的帖子

我都有驗過呢個test,原因係家中有直系親屬有自閉症,但其實個test都唔會話百分百準確,只係話檢驗者懷有自閉症既胎兒既機會率,最後我既檢驗結果都係同常人一樣,無話特別高危而容易懷有自閉症既胎兒⋯⋯

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:上天派了一個自閉兒給我,可能知道我有能力

原帖由 wawaliluk 於 15-09-27 發表
上天派了一個自閉兒給我,可能知道我有能力照顧他,讓他能健康地活下來。

...

Life is better when you're laughing!

伯爵府

引用:我寧願吾要都吾忍心佢受苦~如果有報應就報

原帖由 au2109 於 15-09-27 發表
我寧願吾要都吾忍心佢受苦~如果有報應就報系我身上~
相同想法!

用戶要求終止服務

畀面勳章

我唔會要...

怕佢辛苦

男爵府

我自私 唔會要

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:看得太多智障學童入正規學校係害人害己,有

原帖由 diong 於 15-09-27 發表
看得太多智障學童入正規學校係害人害己,有沒有想過正常同學都有權利正正常常上堂??

...
我小三個年,班主任派我照顧一個同學,班主任要我檢查佢手冊同功課有無做好,我日日陪佢罰留堂,借手冊佢抄,篤佢做功課,日日十幾樣功課.... 班主任將位同學留級,佢媽咪轉左佢去特殊學校,話佢開心d。我
成績一落千丈,由全級頭十名內跌到去七十幾。

禁止訪問

畀面勳章

引用:我陀住細仔13週6,老公就去世。到今年1月已

伯爵府

引用:其實有得驗,可预測胎兒有冇自閉基因。因為

原帖由 Karening 於 15-09-27 發表
其實有得驗,可预測胎兒有冇自閉基因。因為這基因是又母親基因而來,所以只需抽媽媽血。個test叫fragile X ...
我有做上年,係威院私家驗。
2千元。

伯爵府

引用:自閉可以係資優,甚至係天才,又可以係輕度

原帖由 金瑪姬 於 15-09-28 發表
自閉可以係資優,甚至係天才,又可以係輕度,甚至嚴重智障,check到自閉,但 check 唔到IQ,

難道IQ130都 ...
吾殺到自己到,其實好難做決定。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:1)問E個問題之前,最好先對自閉症有一定的

原帖由 maggie_devilkin 於 15-09-28 發表
1)問E個問題之前,最好先對自閉症有一定的認識同了解。
2)E個問題其實同優生論無分別,泛指到窮人及同性 ...
非常同意

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

This is an inspiring video about autism - there are many types since it is a spectrum disorder, and hardly anyone are the same.

(sorry no chinese subtitles):
Temple Grandin, diagnosed with autism as a child, talks about how her mind works — sharing her ability to "think in pictures," which helps her solve problems that neurotypical brains might miss. She makes the case that the world needs people on the autism spectrum: visual thinkers, pattern thinkers, verbal thinkers, and all kinds of smart geeky kids.

https://www.ted.com/talks/temple ... f_minds?language=en

珍珠宮

引用:以前邊度有咁多自閉症人士,而家只係d+人要

原帖由 bosch 於 15-09-27 發表
以前邊度有咁多自閉症人士,而家只係d 人要優化自己至將d 人分類再分類。
並非如此,自閉症有分輕重,佢地並唔係你所想的叻唔叻,同聰明唔聰明咁分,佢地所有嘅徵狀,係正常人沒有的,但如果唔去及時訓練佢地,相信會比較難係呢個社會上生活。
自閉症不是一個名,不是人們要以孩子的優秀去劃分!
當你見到一個你覺得正正常常的自閉症小朋友,當中已經經過一段非常努力的時間去不段提升技能,大人和小朋友都已經付出過很大的努力

kutase    發表於 15-9-29 13:31

大宅

引用:Quote:原帖由 bosch 於 15-09-27 發表以前

原帖由 芒果米池 於 15-09-28 發表
並非如此,自閉症有分輕重,佢地並唔係你所想的叻唔叻,同聰明唔聰明咁分,佢地所有嘅徵狀,係正常人沒有的 ...
各位寶寶媽媽付出很大, 加油!

芒果米池    發表於 15-9-28 22:49

侯爵府

如果check到唔會要。因為我冇能力,而且6成以上智弭,人際關係差。即使將來僥倖有另一半都未必可以被包容一世,又可能傳俾下一化代。真唔想害佢。

珍珠宮

引用:上天好公平,俾左一樣野你,可能攞走一樣

原帖由 marykk 於 15-09-27 發表
上天好公平,俾左一樣野你,可能攞走一樣
同意。。人老了, 看多了, 發現上天都真係幾公平。。往往唔會將所有最好或所有最壞的全給你。。给你一樣好outstanding的或總一樣disabled or vice versa。。。只是當局者迷, 未必領悟/感覺到。

有時想平平凡凡也是福

首頁
45678...10

尾頁

跳至