自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唉,每人派$3000咪得囉

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

預咩呀~~~ 早前我就做咗個反對綜援簽名大行動, 寫咗幾千字, 咪只係得個5xx人簽名, 係個網係呱呱嘈, 又冇行動, 有咩用?

在攪簽名行動的同時, 我和bk 數個志同道合的人一齊攪, 揾政黨, 揾傳媒幫手make 多d noise, 點知冇一個機構肯幫手. 我地一班c9 做到d 咩?!!?!?

做??比心機做野, 出咗d double pay, 就用來貼e 班癈柴啦

唔好話我歧視, 我真係好歧視佢地, 見到佢地都個 "妙妙咀", 成日話綜援都可以教好d 仔女, 一年出多少個, 你地話!!!!! 小朋友最重要的老師就係家長ed 癈柴唔做野, 教出來的細佬會知咩叫努力工作嗎!?!?!?!?!?!?!?

攞ed 錢用係我地d 納稅人身上, 我敢講, 成效一定大過派錢比班懶人law~~~~~

退稅喎~~~ d 錢根本就係我地, 但係e 班懶人, 收到的錢就係bonus, 唉~~~ 唔好話我馬後炮, 一早金魚曾上任時我都唔like 佢. 賊眉賊眼咁, 咪打劫我地納稅人來充濶佬, 豪比個班食飽飯等屎疴個班人law

要幫都幫老弱傷殘個班

個d 新移民, 就算係細路都係咁話, 冇錢學咩人生, d 細路要怨咪怨自己父母冇本事law!!

男爵府

唔好勞氣
我記得簽名單野,我都有份簽
總之,交稅政府有預你,福利免問

原文章由 Pulmma 於 08-7-13 13:16 發表
預咩呀~~~ 早前我就做咗個反對綜援簽名大行動, 寫咗幾千字, 咪只係得個5xx人簽名, 係個網係呱呱嘈, 又冇行動, 有咩用?

在攪簽名行動的同時, 我和bk 數個志同道合的人一齊攪, 揾政黨, 揾傳媒幫手make 多d noise, 點 ...

男爵府

點解無一份報紙會寫下香港申請綜援條件過寬或叫政府檢討下綜援個案
係咪間間報社都収左錢唔准寫嚟D野.
點解响HK生活永遠最著數係果D係拎綜援及富商 .....
草根市民及中下層果D真係可憐

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

原文章由 claudia 於 08-7-13 16:05 發表
如果有遊行我會去.
實在忍無可忍

唉!特衰正苦

大宅

好唔公平呀!真係好嬲呀!都唔係每個人都受惠到嘅,成日都係咁,淨係識幫攞綜援嗰啲人諗,咁又唔幫啲納稅人諗吓喎,個政府真係好廢呀,都唔知用邊到嚟諗嘢架,點解唔可以好似澳門咁派錢呢?人人有份,皆大歡喜啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 claudia 於 08-7-13 16:05 發表
如果有遊行我會去.
實在忍無可忍

agree

男爵府

無能政府

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唉,呢個政府真係應幫既唔幫,唔應幫既就幫,好似我媽咪個朋友,早排佢老公突然間死左,得番佢同個6歲既仔,個仔有過度活躍症,讀寫障礙,專注力不足,1家3口住公屋,2公婆冇錢請工人,局住1個返早,一個返夜,輪流照顧個仔,人工都係剛剛夠開支,好多時唔夠起上黎都要問人借,個老公突然去左,又冇買保險更加咩都冇留低,個身得番千零蚊,見佢咁既情況叫佢去社署睇下有咩可以幫到佢,覆番黎佢要申請,要等個零月(得千零蚊等個零月都唔知點生活好),仲要1大 細每個月連埋租金津貼都唔夠6千,水電煤全部自己pay,我媽咪個朋友都費事申請,決定自力更新,起碼唔駛得個少少仲要比人白眼,唯有叫d朋友幫幫手放學果陣幫佢湊個仔一陣,放工再接番,佢同我講果陣,我話唔係掛得咁少,點解人地果d可以去旅行嫁.....,你地話丫,應幫果d,好似我媽咪朋友果d,佢地又唔幫,幫都懶懶閒果隻,有錢到去旅行呀,日日飲茶果d綜援戶又唔理,d錢係政府比你嫁,有錢剩就應該拎番出黎,唔應該去旅行啦,我同老公好多年都冇去旅行喇,連近近地既大陸都冇去過,佢地仲有得去,你話丫,個綜援政策係咪有問題,要幫既佢地幫唔到/唔肯幫,要呃既又呃到/唔理wor,唉

[ 本文章最後由 lauretta 於 08-7-13 17:01 編輯 ]

子爵府

要將綜援用得其所,合理分配,必須重新設立完善機制,提高門檻,例如必須本地居民、老人家、傷殘人士、單親人士、低收入人士....至於新移民和一些年輕人不准申請,以免濫用,如有欺詐,應嚴刑重罰,不可姑息,至於新移民申請獲酌情批准的話,亦只是一段短時間,絕不可以終身制,其實那些娶內地女人的男士,請三思,自己要養妻活兒,負起男人責任.政府亦要檢討移民政策,避免香港人質素插水式拉抵,掏空庫房,他日的香港真的不敢想像!

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

畀面勳章

有無攪Q錯呀!!!有出多個月綜援
抗議~~抗議~~~
^.^

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chinghomama 於 08-7-13 13:10 發表
死pk憎特手, 之前話派糖, 佢老味, 都5知佢点計既, 低收入既(即月入10k以下既), 可以一次过有6k撥入mpf戶口, 但我份糧剛过10k, 即係又無我份, 我有工返都係得13個月糧, 拎綜援既有14個月, 我真係好想問, 而家樣樣都貴 ...

講中我的心聲

大宅

我勁想拎埋一份,平時拎13個月都見佢地咁富貴,依家拎綜緩真係做成養懶人,真係唔抵得佢地生活富裕,個個月等出糧就有錢,好過不少打工仔

[ 本文章最後由 晴朗 於 08-7-13 18:43 編輯 ]

大宅

原文章由 晴朗 於 08-7-13 18:39 發表
我勁想拎埋一份,平時拎13個月都見佢地咁富貴,依家拎綜緩真係做成養懶人,真係唔抵得佢地生活富裕,個個月等出糧就有錢,好過不少打工仔
...

綜援真係養懶人架,其實點解唔學吓台灣咁,淨係幫3個月,3個月搵唔到嘢做就關人嘞.

禁止發言

好媽媽勳章

子爵府

畀面勳章

me 2
正一無能,諗住董xx已經衰架la!點知...........
如果有遊行我會去.
實在忍無可忍

大宅

原文章由 clementbaby 於 08-7-14 02:03 發表
me 2
正一無能,諗住董xx已經衰架la!點知...........

一句講晒: 交稅始終有你

首頁

尾頁

跳至