自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

亞囡中耳炎, 食左10日抗生素,

今日覆診醫生話冇發炎, 但仲有D積水,

介紹我帶亞囡一星期後再去耳鼻喉專科度檢查清楚,

有冇JM的仔囡試過中耳炎?

補充: 亞囡5.5歲, 有學游水,

一開學就感冒, 跟住仲氣管炎發作,

醫生檢查後發現中耳炎...

都唔知係耳仔入水發炎, 定感冒引起...
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

伯爵府

引用:亞囡中耳炎, 食左10日抗生素, 今日覆診醫生

原帖由 waiting046 於 15-09-30 發表

我仔試左2次中耳炎,但無話積水呀,2次都係食完抗生素就好返

男爵府

回覆:亞囡中耳炎...

我女而家4歳,我諗佢大大話話中耳炎過8,9次,醫生話可能有積水,有叫我睇耳鼻喉專科,做埋聽力test, 結果冇積水but test failed, 后來過了半年再test, 又合格番冇事。如你擔心都揾個專科睇下啦。

大宅

是否去游水才會有

子爵府

引用:是否去游水才會有

原帖由 magicy777 於 15-09-30 發表
是否去游水才會有
不一定,我耳仔曾經做過補耳膜手術,自此之後無再游水,但突然有朝起身 暈到起唔到身 天旋地轉,要人扶住行,睇醫生話係中耳炎。

男爵府

引用:亞囡中耳炎,+食左10日抗生素,+今日覆診醫生

通常係感冒 我仔經常中耳炎
因為氣管敏感 時常有鼻液倒流到中耳
E生話6歳以後 會減少

wcpcelia    發表於 15-10-2 15:09
Vinccy    發表於 15-9-30 07:53

男爵府

回覆:waiting046 的帖子

係感冒引起,我仔試過,會容易返發,5歲後冇哂事

男爵府

BK Milk勳章

我個女都試過,仲中耳炎引發抽筋,後尾問醫生,醫生話盡量吾好比耳仔入水

侯爵府

回覆:waiting046 的帖子

停游水先

我女之前都係中耳炎 兩邊耳有積水 導致聽野得四成,最後做左抽耳水 手術 放左條管 幫助排水 醫生有講中耳炎 不可游水住

你可以睇許由醫生 他經驗好店

當時我女36個月都是睇他。個女已好番了

男爵府

我都試過,如果想好得快,就要去醫生度吸積水,吸完唔好咁大聲同佢講野,我連地鐵站d聲都頂唔住。。。
但真係好快好返

子爵府

我仔3歲前一傷風咳唔駛3日就中耳炎,試過唔止一次積水積膿由細睇耳鼻喉睇大,醫生話係唔關游水事嘅,耳膜擋住咗除非穿咗另計。

大宅

中耳炎會有咩病症?小朋友仲細未識講野住,我驚佢有中耳炎我都唔知,當左佢普通感冒

珍珠宮

持續發燒,成日了耳仔⋯

伯爵府

自感冒後, 已經冇游水成個月...

我就係驚手尾長...

我一定會帶亞囡去睇多次耳鼻喉專科, 感覺穩陣D...

唔知耳鼻喉醫生會唔會有防水耳塞賣呢?
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

珍珠宮

自已有過,耳明耳痛,排政府太久,只給漏耳油,止痛藥,看私家立刻要洗耳,見耳垢有菌,耳膜擋住咗穿咗,醫生話會自行補番,才放心.....

子爵府

mrs_D 發表於 15-9-30 07:50
中耳炎會有咩病症?小朋友仲細未識講野住,我驚佢有中耳炎我都唔知,當左佢普通感冒

...

一般醫生看感冒症時會用耳鏡檢查耳仔, 如果有會發現.

男爵府

我女醫生也是許由,他很有經驗,good

伯爵府

我早兩星期感冒都唔係好嚴重,但之後突然耳塞和po po聲響,醫生話耳管塞咗,都食咗一星期抗生素。

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

宜家中耳炎,剛去完洗耳

伯爵府

早幾日帶左亞囡去睇耳鼻喉專科...

醫生話亞囡中耳已冇發炎, 但仍有積水.

積水唔清就係因為亞囡的鼻敏感&氣管敏感同時發作, 令到耳鼻喉都腫晒...

耳咽管都腫到塞左, D水流唔走...

而家要等佢D管通番, 積水才會清, 可能要成個月, 甚至幾個月...

如果唔得, 就可能要做手術...

首頁

尾頁

跳至