爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無爸爸DIY幫車車做service?例如換機油、波箱油、brake油...etc
Nathan Wong Daddy

民房

小弟多年前養左架日產S13,因為極窮關係乜都要DIY,自己入錦田
執料,頭尾頂巴蝦蘇四方底架波子塔頂四遮鮑放氣哇佬油cooler全
部同朋友膽粗粗自己改落車,有次重自己係停車場逗埋尾牙(得三個
欖核積),幾乎責鬼死!!

而家小弟成家立室,己經無多餘錢玩車,而且呢,有次撞番舊車友,
佢剛入左架audiA4,又六速又四驅,我問佢架車有幾好玩,佢搖哂
頭,原來架車係自己換唔到機油ga!要返廠換,吹鬼脹。

玩車除左渣之外,有時自己做保養,慳到錢又學到好多嘢,
無得自己搞我情願唔玩lu:;pppp:

男爵府

你好叻呀識自己整咁多野, 我最多都係自己換o下偈油咁咋, 我以前都有部s13, 當年都洗左唔小錢落去改車, 不過我冇你咁叻, 大部份都係車房朋友幫手搞, 真係好懷念佢, 雖然人稱甩尾王, 不過呢部車其實真係好好玩架, 而家有家庭冇玩車好耐啦, 連興趣都冇乜了, 而家渣車真係純代步, 甚小超速...

民房

原文章由 嘿嘿 於 08-7-17 01:35 發表
你好叻呀識自己整咁多野, 我最多都係自己換o下偈油咁咋, 我以前都有部s13, 當年都洗左唔小錢落去改車, 不過我冇你咁叻, 大部份都係車房朋友幫手搞, 真係好懷念佢, 雖然人稱甩尾王, 不過呢部車其實真係好好玩架, 而家 ...

哦~~真開心,居然係度撞到飛雞友,你好你好!!!!
我隻雞係墨綠色架,車牌GG7XX7,唔知以前大家有冇係路上"0昆"過呢?

我初初自己整都係被迫咋,不過係執料同學習過程中,除左了解到
汽車各個部件運作原理,檢查方法同故障排除,重認識到日產車係
八九十年代各個車系互相之間嘅血緣關係(S13/A31/R32/Y33
之間零件互換你都聽過啦),最重要係可以識到一班唔同階層的朋
友,雖然離唔開酒同肉,但係而家都再無機會可以同D醫生律師二
世祖同場較勁lu~~

P.S 而家我都係安全駕駛,如果你渣車見到一架碳灰色323,
車尾有個"海南馬自達"章,司機一個三十來歲樣衰衰咁,記得
唔好推咁貼啊~~謝謝!!

男爵府

原文章由 vq30dett 於 08-7-18 00:34 發表

哦~~真開心,居然係度撞到飛雞友,你好你好!!!!
我隻雞係墨綠色架,車牌GG7XX7,唔知以前大家有冇係路上"0昆"過呢?

我初初自己整都係被迫咋,不過係執料同學習過程中,除左了解到
汽車各個部件運作原理,檢查方 ...

其實都唔出奇呀, 當年真係好多人玩飛雞, 可能有"昆"過都唔定架, 你知啦, 同級車係最好玩, 小弟以前年少氣盛, 一見倒辣車就實推架, 有時諗番真係好危險...而家一定唔會啦, 人越大膽越細

可能俾d損友縱慣, 又多fd做車房, d野成日都指意人地幫手...
零件互換一dd啦, 我部s13換左大蝸牛, 所以個fd就幫我執左套r32鮑魚番黎, 不過都係要俾機械佬改過先o岩裝, 改完真係超正, 可以話係得心應手添...

民房

原文章由 嘿嘿 於 08-7-18 01:58 發表

其實都唔出奇呀, 當年真係好多人玩飛雞, 可能有"昆"過都唔定架, 你知啦, 同級車係最好玩, 小弟以前年少氣盛, 一見倒辣車就實推架, 有時諗番真係好危險...而家一定唔會啦, 人越大膽越細

可能俾d損友縱慣, 又 ...

我隻雞都係裝左四遮,開頭唔知落endness藍皮,輕輕hi一hi個break行緊60km/h都dup到個頭撞到軚環,後尾被人笑完換番原裝GTR皮就好平衡,改裝嘢原來唔係放得落就用得好ga!講起隻蝸牛火都黎
,玩左6年雞死四隻牛!!!唔怪得D尾期款用SR偈放棄CA偈......

其實你都好運過我,玩完留底D開心回憶,我係因為一次意外先識收手咋!不過唔係"炒雞球",係cup左架corona,又聯針又上庭賠欄杆無左架車無左幾皮嘢 ,以後都唔敢一時意氣lor~~~

男爵府

原文章由 vq30dett 於 08-7-19 01:02 發表

我隻雞都係裝左四遮,開頭唔知落endness藍皮,輕輕hi一hi個break行緊60km/h都dup到個頭撞到軚環,後尾被人笑完換番原裝GTR皮就好平衡,改裝嘢原來唔係放得落就用得好ga!講起隻蝸牛火都黎
,玩左6年雞死四隻牛!!!唔怪得D ...

係呀, 改車真係唔係亂黎, 要計好多數.

點解咁易死牛既? 你應該有落放氣嘩佬, turbo timer啦, 咁咪駛好多錢落去?!

其實我大大小小都炒過好多鑊, 連自己都唔記得炒過幾多次, 最大鑊o個次o係葵涌道炒, total lost, o個陣渣思域, 不過好彩次次都係車傷, 試過有兩次o係迴旋處甩到打哂白鴿轉, 好彩冇炒...

民房

原文章由 嘿嘿 於 08-7-19 02:45 發表

係呀, 改車真係唔係亂黎, 要計好多數.

點解咁易死牛既? 你應該有落放氣嘩佬, turbo timer啦, 咁咪駛好多錢落去?!

其實我大大小小都炒過好多鑊, 連自己都唔記得炒過幾多次, 最大鑊o個次o係葵涌道炒, total lost, o ...

我抬偈都抬左兩次(焗俾車房做),當時用緊"b屎"哇佬,timer都有,
不過唔關事,兩次都爆啤呤,唔知係咪我黑仔lor ,隻雞由買入到放手,玩左6年埋單都7萬左右啦!錢唔算多,但係車仔本身值一萬黎講就妹仔大過主人婆.......

講開黑仔,唔知你信唔信邪,我有一次抬偈係因為有一個人坐過我車,而呢個人係我係某個車會識嘅女仔,她有個朵叫"劏車王",俾佢坐過的車都有不同程度損傷意外,少則係大山頂斷皮帶,重則全車tol之外,送三個月ICU床位及物理冶療九個月!講起毛管楝!!!唔知你冇聽過

男爵府

抬兩次偈咁又真係幾黑仔喎,成日都踩到好盡?

你講o個個case又幾得人驚喎, 我第一次聽到咋, 千奇唔好俾我遇到

民房

原文章由 嘿嘿 於 08-7-22 00:57 發表
抬兩次偈咁又真係幾黑仔喎,成日都踩到好盡?

你講o個個case又幾得人驚喎, 我第一次聽到咋, 千奇唔好俾我遇到

我都係一般操車咋,自問駕駛技術好一般,趕時間或者同朋友車隊出車先會快,一個人睇心情啦。

最記得有次約朋友半夜係觀塘等,行屯公個陣見到一架EF同EG丙緊,咪追上去熱鬧下,兩個死嘢見到有人追就放軟,咁我咪收車溜前啦,去到葵青山洞兩架車又爆tec,我又追勒!去到3號仔時重多左架白色EK玩,我心諗同門傷殘我鐘意呀!行緊佰六七都照踩,去到龍呈翔啱啱過左電站隻左灣,一轉右出墳場就見到EK大dup,EF扭軚避之後失控打橫炒快線個路壆.......嘩玩到咁大呀,慢線架323嚇到停左係路邊,EF見無乜車就調番正車頭走左落深水埗,EG就一支箭標左去,走左~剩番EK係畢架山慢溜,我望下個車手...佢係度陰陰笑,頂吖~~~~

街飛時期香港隨隨便便都揾到人陪你快,而家想見下D單門大CC車都好難,往事只能回味啊~~

[ 本文章最後由 vq30dett 於 08-7-23 00:54 編輯 ]

男爵府

係呀, 而家玩車真係玩款架咋, 四圍都tv, 油又貴, 以前d fd買車例必揀辣野, 最多都係考慮o下保費o者, 而家唔係啦, 連d o靚仔買車都搵慳油車...

民房

原文章由 嘿嘿 於 08-7-23 01:59 發表
係呀, 而家玩車真係玩款架咋, 四圍都tv, 油又貴, 以前d fd買車例必揀辣野, 最多都係考慮o下保費o者, 而家唔係啦, 連d o靚仔買車都搵慳油車...

其實邊有得慳吖,唔渣先最慳。我都做左"步兵"好多年,架323都係真真正正有需要先用(架車係老豆嘅),有時手痕想渣個時一諗起要入油俾番老豆就唔想渣。唉希望有生之年可以見到太陽能車實用化啦,唔係都好難有理由去養車....

男爵府

咁又係, 而家d油貴到冇譜...

太陽能車? 我地就窄窄地, 我地d仔仔囡囡第日可能有得渣:lol

唔覺唔覺, 我地霸左人地個topic:lol
樓主唔好意思呀!!

男爵府

我就只識換機油、波箱油,而家學緊洗蝴蝶掩....

[ 本文章最後由 三十歲男人 於 08-7-26 20:43 編輯 ]

複式洋房

三十歲男人

請問你D廢油會放享邊呀?

民房

原文章由 嘿嘿 於 08-7-25 02:13 發表
咁又係, 而家d油貴到冇譜...

太陽能車? 我地就窄窄地, 我地d仔仔囡囡第日可能有得渣:lol

唔覺唔覺, 我地霸左人地個topic:lol
樓主唔好意思呀!!

我諗樓主唔會小氣卦....我地兩個咁落力推post ,不過可能我地講嘅野太過"小眾"所以無乜人搭咀啦

講番機油,而家都係我老豆自己換,因為佢開工個度有收集廢油,所以我無幫手lu。我自己都唔會周圍倒ga,人地通渠會好辛苦......

男爵府

我通常o係朋友車房度換偈油, 有個鐵桶放廢油的, 到時到候會有人黎回收...

複式洋房

原文章由 vq30dett 於 08-7-29 01:12 發表

我諗樓主唔會小氣卦....我地兩個咁落力推post ,不過可能我地講嘅野太過"小眾"所以無乜人搭咀啦

講番機油,而家都係我老豆自己換,因為佢開工個度有收集廢油,所以我無幫手lu。我自己都唔會周圍倒ga, ...

都唔係小眾o架....我都係揸13 o架(而家都仲揸緊,過o的油真係好貴)
基本o野都係自己攪
廢油你o地可以攞去油站倒o架(當然係有換油服務有幾個廢油桶o係到o個o的o拉),同阿姐講聲就得!(最好就幫襯人入番三幾百蚊電油 o拉)

男爵府

原文章由 爸爸生 於 08-7-28 11:35 發表
三十歲男人

請問你D廢油會放享邊呀?

D廢油會攞去Kowloon bay Shell 油站回收, free of charge~

民房

原文章由 Chickat 於 08-7-29 08:56 發表

都唔係小眾o架....我都係揸13 o架(而家都仲揸緊,過o的油真係好貴)
基本o野都係自己攪
廢油你o地可以攞去油站倒o架(當然係有換油服務有幾個廢油桶o係到o個o的o拉),同阿姐講聲就得!(最好就幫襯人 ...

又一位雞朋友,歡迎哦 ,你真係有心,keep到而家,我識個D雞車主己經轉左14,15或者"吹沙"喇~~

首頁

尾頁

跳至