懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

早前喺fb見到某某大學做出一系列鼓勵媽媽餵母乳的措施,竟然有人話唔公平,仲要講出一堆唔尊重女性的說話,有感而發……
當一個女人要生BB時,大家有無諗過自己負出左幾多……以下就是我的代價……
1)身高160cm,由未生時100磅,生完後變左130磅
2)肚皮勁鬆……仲要花曬
3)多了一條疤痕(由於係開刀)
4)負出曬所有嘅時間照顧BB,日頭返工,夜晚收工都無時停
5)懷孕時……成日唔舒服……懷孕初期……日嘔夜嘔……腰骨勁痛……又因為種種原因頭暈……成日訓唔著……又要成日bed rest
6)由於我係陀仔……成身勁多黑色素……個胸同條頸都黑哂
7)放完產假……返到公司……比人搶左個地盤
8)由25寸腰,變成水筒腰
9)未生前人人稱我為翻版薛海其,生左後被人話走曬樣……你幾時先靚返
10)由於本人係要見客的,我老闆叫我盡快減肥……我仲要靠你個樣陪我見客
11)樣樣都以仔仔為先,無曬自我
12)雖然我唔係順產,但我都要受到痛楚,開刀生BB,本人係第一胎,開刀前的驚慌緊張
13)生完之後,比人怪唔識湊仔,仲要比人話無人奶餵佢個孫
14)由於本人BB有G6PD,又比人怪遺傳比佢個孫
15)所有衫褲鞋,都著唔返
16)甩勁多頭髮
17)啲骨頭好似好易斷甘,無曬啲鈣
18)個黑眼圈同眼袋已經大到唔可以再黑同再大
19)我6299本身都唔當我係人……我生完嘅地位更加差,因為佢地係傳統的褔建人,十級重男興女
20)連最私隱的下體都比唔同的男人睇曬,本人的醫生是男人,護士,同麻醉師
以上種種,就係我為我的寶貝所負出的代價,其實仲有好多代價不能盡數,我並不是要表揚自己的偉大,我只係想大家尊重一下女人,我絕對明白雖然時下社會樣樣都話男女平等,但實質邊度會有公平的,例如。。。女人懷孕時,日日見證胎兒成長,男人係一世都感受唔到胎動……請大家互相尊重……嗰啲唔識尊重女人睇完,請你認真的悔悟一下,生你出嚟嗰個都係女人…你太太已經為你生兒育女或你太太正準備為你懷孕的男士們,好好的擁抱一下你太太,愛護佢地

Ki_Ping_Chai    發表於 15-10-15 14:14
mrstomato    發表於 15-10-5 00:06
KarBi    發表於 15-10-5 00:02
Natnattsui    發表於 15-10-3 19:00
EudyptulaMinor    發表於 15-10-2 14:46
szeman780    發表於 15-10-2 10:47
Jaydenbbg    發表於 15-10-2 00:42
Loveutofu    發表於 15-10-2 00:42
COCOPOOH24    發表於 15-10-1 21:59
HesterHarper    發表於 15-10-1 21:49

別墅

crazydog 發表於 15-10-1 21:15
早前喺fb見到某某大學做出一系列鼓勵媽媽餵母乳的措施,竟然有人話唔公平,仲要講出一堆唔尊重女性的說話, ...
媽媽真係好偉大,十月懷胎過嘅亦係非人生活。我依家正經歷懷孕初期,無胃口,嘔,反胃,訓唔到,已經令我每日嗌晒救命,但都只可以忍落去!日後有更長遠嘅路,更難想像。向所有媽媽致敬!

男爵府

認同

大宅

回覆:Praymtb 的帖子

加油加油……好好享受懷孕嘅過程啦,過左20周倒,你嘅胃口就好會ga la…遲下當你感受到胎動,你就會覺得點嘔點辛苦都值得ga…懷孕嘅時間過得特別快…好好記住呢個時光,有時當仔仔喊到失控,我都恨不得將佢塞返佢落肚

複式洋房

回覆:女人的生BB的代價,請尊重女人

明白的...尤其第20個point

男爵府

回覆:crazydog 的帖子

我陪你,20個point都中左18個

大宅

引用:早前喺fb見到某某大學做出一系列鼓勵媽媽餵

原帖由 crazydog 於 15-10-01 發表
早前喺fb見到某某大學做出一系列鼓勵媽媽餵母乳的措施,竟然有人話唔公平,仲要講出一堆唔尊重女性的說話, ...
重要晚晚抽筋 訓唔到
我發誓 我第時個新抱仔要好好看待 自己唔得閒 都要出錢請個陪月俾新抱仔 扭轉重男輕女 尊重新抱 人家前生飯米都冇食過你一粒 嫁入嚟仲要男尊女卑 為你家傳宗接代仲要受苦

別墅

大宅

絕對同意

複式洋房

侯爵府

畀面勳章

同意

禁止訪問

別墅

crazydog 發表於 15-10-1 21:15

完全同意

大宅

爽! 謝樓主分享!
樓主都要加油加油! 一定會變番索媽!!

侯爵府

2024勳章

認同

複式洋房

完全同意!!!
果班男人完完全全讀屎片,生佢地出唻果個都女人唻架,都唔諗下自己阿媽幾咁辛苦
我都係嫁左個福建家庭,響親奶奶度食飯就好似減肥咁,蕃薯粥又可以做晚餐,濕炒豬肉丸菜上海麵又一餐,淨係識迫我食多啲!食多啲!但完全無視大肚婆既飲食營養又唔好食

複式洋房

完全同意

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

大家一齊加油

複式洋房

MommyPanel勳章

講得好 絕對認同

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章