跳至

首頁
34567...15

尾頁

別墅

mancer 發表於 15-10-14 00:19
屯官同南屯官如何?
無保、梁咁勁不過起碼英中

保良係5小2中, 圓玄唔屬於聯繫的.
不過, 圓玄家長都傾向外區名校, 都有不少offers, 百周和董中就各收7個.

別墅

mancer 發表於 15-10-14 11:24
保小聽講好多功課
其他小學真係難升上保中

對比順小, 保小功課算少, 約6-8樣, 星期五會多少少.

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

mancer 發表於 15-10-14 00:19
屯官同南屯官如何?
無保、梁咁勁不過起碼英中
官小不是有3間聯繫中學嗎? 好似還有一間在元朗叫"鄉議局中學", 呢間我感覺係勁過屯官和南屯官, 值得考慮一下自行報官小。

子爵府

引用:Quote:mancer 發表於 15-10-14 00:19 屯官

原帖由 sblam 於 15-10-14 發表
官小不是有3間聯繫中學嗎? 好似還有一間在元朗叫"鄉議局中學", 呢間我感覺係勁過屯官和南屯官, 值得考慮一 ...
鄉中高過屯官南官幾班啦!

別墅

bestwish 發表於 15-10-15 08:02
鄉中高過屯官南官幾班啦!

如果只計2015 DSE result : 4核心科(中英數通)

百周→鄉議局→梁中

民房

引用:Quote:mancer+發表於+15-10-14+00:19+屯官

官小不是有3間聯繫中學嗎? 好似還有一間在元朗叫"鄉議局中學", 呢間我感覺係勁過屯官和南屯官, 值得考慮一 ...
住屯門可報鄉中嗎?

算唔算跨區?

民房

引用:Quote:mancer+發表於+15-10-14+00:19+屯官

住屯門可報鄉中嗎?

算唔算跨區?

民房

住屯門可報鄉中嗎?

算唔算跨區?

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

gigayan 發表於 15-10-13 22:39
陳瑞芝會唔會係四大之中,算讀得無咁辛苦呢?
我女讀陳瑞芝, 仔讀百周, 相比起來陳記可以話係輕鬆DD(因為百周真係好chur).

男爵府

引用:Quote:gigayan 發表於 15-10-13 22:39 陳瑞

原帖由 3BBs 於 15-10-15 發表
我女讀陳瑞芝, 仔讀百周, 相比起來陳記可以話係輕鬆DD(因為百周真係好chur).
忽發奇想,如果想个仔考到狀元,就考梁銶琚,因梁中是新界出得狀元最多的,而且DSE的成绩也不錯,極多人入大學,全港知名道比起其他名校大,因为出了好多次狀元,可能風水好,所以先屢出狀元,啱啱在梁中門囗見到今年的狀元高同學,有獎學金五萬三千元,仲要同阿妈上埋報紙大半版,不知幾威,講笑,行行出狀元,讀書最緊要開心:

子爵府

mancer 發表於 15-10-15 13:02
住屯門可報鄉中嗎?

算唔算跨區?

自行冇分校網, 咩區都報得

別墅

3BBs 發表於 15-10-15 13:03

我反而想請教下妳點教小朋友, 想學下野

子爵府

Jobrena 發表於 15-10-15 15:13
我反而想請教下妳點教小朋友, 想學下野

x 2 留毛

男爵府

3BBs 發表於 15-10-15 13:03

小朋友宜家讀緊太chur既小學(課程深功課量不多), 唔想佢中學都咁chur, 我想選一間唔需要太top, 中規中矩的英中, 百周和梁中太chur了, 所以都有留意下陳瑞芝, 請問如自行投考, 需要體育、音樂、藝術呢d方面較出色嗎?

別墅

gigayan 發表於 15-10-15 16:37
小朋友宜家讀緊太chur既小學(課程深功課量不多), 唔想佢中學都咁chur, 我想選一間唔需要太top, ...
咩原因令妳覺得屯門4大之一的陳瑞芝會唔太chur?

男爵府

Jobrena 發表於 15-10-15 17:11
咩原因令妳覺得屯門4大之一的陳瑞芝會唔太chur?

陳瑞芝的低調和務實作風吧! 近20年她都是一間在屯門區名聲不俗的中學, 但她一直都唔太.....出位 (哈, 諗唔到其他形容詞), 董中20年前都算係band 1學校, 當年佢應該係比百周低一點點既學校, 但20年入面佢水平升至和百周差不多, 所以應該都算係chur既學校。至於, 梁中和百周都不用多講了!
只係我少少既個人睇法, 所以想上黎睇下有無用家評價!

別墅

gigayan 發表於 15-10-15 17:19
陳瑞芝的低調和務實作風吧! 近20年她都是一間在屯門區名聲不俗的中學, 但她一直都唔太.....出位 (哈, 諗唔 ...

陳瑞芝的確唔錯,不過我相信一定是辛苦的!當年識個朋友,中三淘汰試比陳瑞芝foul出來,之後去到同區一間2缐中學升中四,由於佢已經受過band one 學校3年的洗禮,讀書基本上已經是自動波,日日溫到10點,會考都廿幾分!最後也成功入了中大!

至於,話董中與百周接近呢部分我是有保留,答案自己可以在呢2間學校官網找出來,不多說了!

大宅

引用:Quote:Jobrena 發表於 15-10-15 17:11 咩原

原帖由 gigayan 於 15-10-15 發表
陳瑞芝係基督教學校,老師大多有理念,道德教育做得好,哩個會係成績以外既亮点

大宅

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔好講請教啦, 我係BK其他家長度都學左好多野, 我都仲係學緊野.

我仔自小自動波, 學野快做野快, 識自己分配時間, 愛挑戰, 所以我都樂於放手俾佢自己搞掂, 唯一唔好就係唔係咁鍾意睇書. 佢小學成績算幾top, 所以幫佢揀百周, 亦俾左心理準備佢, 入左之後成績未必會如以前一樣咁top, 佢都知道亦接受.

我女就愛閱讀, 所以語文較好, 知識面較廣泛, 小學時參加了辯論隊和義工, 成績中上, 不過面試應對應該不錯, 我想佢入一間校風純樸有愛心的中學, 最終如願, 我地都好開心.

我覺得唔係話入到4大就係成功或者好叻, 最重要係適合自己小朋友程度同性格,大家加油!

別墅

3BBs 發表於 15-10-15 18:09
唔好講請教啦, 我係BK其他家長度都學左好多野, 我都仲係學緊野.

我仔自小自動波, 學野快做野快, 識自己分 ...
相信仔女也是屯門熱門小學畢業,可否分享一下他/她們小學時大約考幾多?然後入到4大又考幾多嗎?thx

首頁
34567...15

尾頁

跳至