母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女唔肯食奶粉 :-(

原本係值得高興的(喜歡食人奶),我每日只比 1-2 餐奶粉比佢,因為我一向都泵唔夠奶比佢,但係我近排奶量降了,每日只得 12 oz (最多),我要每日泵出黎交比保母餵佢,但係佢要每餐食 6-7 oz,每日 6 餐。所以要補奶粉。佢最近唔係好食奶粉,全部都吐晒出黎,要摟埋身餵。都唔知點算 :-( 佢依家 5 個幾月大,又唔想太早比糊仔佢食。噚日終於出事了,下午 2 點食完第 2 餐人奶,就唔肯食奶粉至我接佢時的 8 點,一直餓都唔肯食!媽咪們,有冇意見呀?
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

大宅

Re: 我個女唔肯食奶粉 :-(

Your baby is so smart by refuse to eat the food that are less good. I suggest that you can let your baby to make a choice in food, i.e. let her eat less in daytime, and she will eat more in nighttime when you back home. As times goes by, your milk supply will be increased because of increase in baby demand.

大宅

DanDan:
我同意小熊媽咪所說,讓寶寶日間少吃一點,晚上補回來。
有個台灣媽咪說她的寶寶日間只吃四安士,晚上狂吃,結果體重也在成長曲線的90%以上。
而且過不多久你的寶寶已經六個月大可以吃糊仔了,實在沒必要強迫他吃奶粉。

複式洋房

小熊媽咪、譚媽媽︰

多謝你地的回應同意見,因為我保母覺得很頭痛哩,日間就算 dan dan 食得少,但係一樣肚餓至摟計、哭,所以令保母有點不知所措,晚上接回家狂吃當然無問題﹐我依家考慮同佢轉 2 號奶粉或其他牌子奶粉,如果再唔食的話,我會考慮提早小小比你試吓食糊仔,再唔得的話,最後唯有提早接走佢返屋企埋身餵(但係我要縮短工作時間:-( ),你哋的意見如何呢?

DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

大宅

[quote]
DanDan 寫道:
最後唯有提早接走佢返屋企埋身餵(但係我要縮短工作時間:-( ),你

複式洋房

我之前的兩個月係邊餵邊泵,但係 dan dan 大咗之後就好似覺得個泵阻住佢食奶咁,見到就一腳踢走佢,又郁黎郁去,泵唔到。 :-(

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

DanDan 寫道:
我之前的兩個係邊餵邊泵,但係 dan dan 大咗之後就好似覺得個泵阻住佢食奶咁,見到就一腳踢走佢,又郁黎郁去,泵唔到。 :-(

DanDan,

你已是第三任的媽咪嗎?
你一家移民的安排如何呢?
你仍上班中嗎?

看來DanDan豬是個好動的BB女啊! 如果沒有記錯, 早陣子你有一段時間是全日照顧她的.

試想想, 她拒絕奶粉是由甚麼時候開始的呢?
褓姆餵她吃母乳跟餵奶粉, 是否用同一方式呢?
她拒絕奶粉是否嘗到味道就拒絕, 抑或是看到褓姆調校奶粉的安排, 就埋咀前, 已不吃了呢?
掌握多些細節的情況, 看看如何應對.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

Glad,

唔好意思,原來我打灟咗個 "月" 字,係 dan dan 豬"之前兩個月大時都 ok....."唉!我邊有咁叻做第三任媽咪吖!你見我拿手唔成勢就知啦.....

你哋 bk 的媽咪好多個都好有我心呀!好感動!~:~ 記得我呢排忙搞移民,唉!之唔係勁忙囉!忙住係二手市場賣/買野,忙四處去買玩具、嬰兒食品、衫褲鞋襪等等比 dan dan 囉....

講噃正題,dan dan 豬係近兩星期左右拒絕奶粉的,褓母應該方法是從以前沒有多大分別,假日有時我餵佢飲少少蘋果汁溝水,佢都係要啜吓試吓味係 d 什麼東西才肯繼續啜食。如果試到係奶粉,佢會吐番出黎而且會一手推開個奶樽,再下一個動作就係推開你隻手,唔想你 "un" 佢食奶粉。唉!都唔知點算!

佢何止好動,簡直係一隻無時停的樹熊!大多數時間都要我陪佢,就算係玩都要我睇住佢玩、唱歌佢聽。連食飯都唔得,要我抱佢,我地兩公婆唯有輪住食,唔想佢喊到成身汗生熱痱。就算爸爸都唔願跟,平日褓母處因為有好多小朋友輪流唱歌佢聽、同佢至玩 ok,假日我已經咩都做唔到黎陪佢,當然係包括 2 個鐘一次的大奶樽。你睇我每晚要等佢瞓咗,半夜三更上黎 bk 就知道我幾慘。5 個幾月啦,呢個問題越來越嚴重,都好頭痛! 我依家因為太忙了,所以已經無做野,而且我哋就快係 7 月初走啦,所以如果日間唔比褓母揍,真係咩都做唔到呀!:-(

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

DanDan,

嘻嘻, 原來是美麗的誤會!

看來DanDan豬非常愛媽咪奶奶, 也非常聰慧, 能辨識到那些食物是母乳的替代品.

如果是口味的問題, 不是一件容易去改變的事實. 既來之則安之的心態, 反而是另一種面對的方法. 為什麼我會這麼說? 因為現時你的心情受著她的反應所牽動著, 又加上忙於處理的事務多煩瑣, 加上又擔心奶量不足以應付可以擠出來給她, 所以, 好希望你的情緒可以平靜下來, 甚至是可以朝向積極的方向去想, 可以的話, 令心境保持輕鬆愉悅的狀態, 保持奶量, 甚至會有意想不到的提升.

嘗試給自己去接受她的轉變, 請褓姆忍耐一下, 大家一起接受小人兒的獨特需要. 餓著不吃真是好難受的, 她的哭鬧又卻對照顧者是困擾, 也是對小人兒的身心發展也不理想.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

DanDan,
近日我藍藍又係唔肯食奶粉呀!
因最近我較為忙, 奶量少了. 而且藍藍的食量也愈來愈多.
所以我諗住晚上餵佢一餐奶粉等佢好睡一些.
不過佢唔肯食, 還是勁喊呀!
我都唔知點解, 當時佢都好肚餓的啊!
早一個月前佢都肯食呀! 都唔知佢搞乜鬼.
係呢! 你的DanDan豬食什麼奶粉呀?

複式洋房

dan dan 豬依家一返到屋企就捉住我黎食,差不多 1.5 鐘就要食。所以夜晚跟本泵唔到奶,儲唔到存貨。噚日褓母同佢轉咗 s2x no.2 試吓餵一餐,ok 咗,之後又唔食.....本來佢係食 s2x no.1 的。我觀察吓先,如果再唔得會同佢轉 a+ no.2 試吓,再唔得索性早少少食糊仔,其餘 keep 住餵人奶。

子爵府

藍藍一直食開雪印.
其實話食開都只是食了一罐細奶粉.
不過唔知係唔係雪印太淡味, 佢唔鐘意呀!

大宅

[quote]
DanDan 寫道:
我依家因為太忙了,所以已經無做野,而且我

複式洋房

glad, 譚媽媽︰

多謝你倆位寶貴的意見。依家我都縮短了 dan dan 豬於褓母家的時間,早上最後一餐差不多 9am 餵完,交 2 餐人奶比褓母,然後再加一餐奶粉 (己正在轉其他奶粉觀察),下午接 dan dan 豬走之前暫不泵奶,一接佢返到屋企就埋身餵,佢勁開心呀!(可惜佢大咗成日咬住嚟扯我乳頭哩! :-( 好痛!)待 7 月初過去澳洲時我暫時會全職揍佢,可以日日全人奶 + 米糊 la

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊