影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

近期先認識左距,睇左距好多劇,超欣賞距,耐何身邊無朋友同我一樣愛上左距。以前细個係電視機度見過下,個樣真係同一般內地演員唔同,所以以為係台灣人,有d花美男feel,清纯,無辜既感覺。而家都好正,超有氣質,距D演技真係好唔错,打動到人,最愛天外,射雕,生活這幾套戲,你地呢……

公爵府

佢是我最近好欣賞的大陸男演員。不過講唔上愛咯。雖然佢真是好值得你去愛噶!靚仔,演技好,智商情商高,人品好。

我無睇曬他以前D戲,只認真睇過風中奇緣同而家的瑯琊榜。佢之前的作品我睇左部分,睇唔入戲。可能我唔中意佢以前的戲路啦,雖然佢後生真是好靚仔。

強烈推薦他的瑯琊榜,演技真是無得頂!後生一輩演員入面,數一數二了!

大宅

回覆 hugoma2015 的帖子

距係我第一個同唯一中意既大陸演員,風中我都有睇,真係好正,以往距D劇都比較傷感,郎牙都係,剛看完偽裝者,留返之後再䏲…距現代劇最好個套係生活敌啟彔,劇情唔错,無悶場,對白有質素過txx d 劇好多,recommend埋呢套

大宅

hugoma2015 發表於 15-10-2 23:19
佢是我最近好欣賞的大陸男演員。不過講唔上愛咯。雖然佢真是好值得你去愛噶!靚仔,演技好,智商情商高,人 ...
哈哈,其實講得出距智商高,應該對距有某程度既理解。綜合lai講,距真系數一數二有質素既男演員

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

胡歌正啊大陸劇男星我只中意胡歌、霍建華、鍾漢良,不過霍同鍾都唔係大陸人

公爵府

doll100 發表於 15-10-2 23:43
回覆 hugoma2015 的帖子

距係我第一個同唯一中意既大陸演員,風中我都有睇,真係好正,以往距D劇都比較傷 ...
佢都是我第一個同唯一一個欣賞的大陸演員,不過不敢愛佢,佢太文藝了,睇佢的微博,覺得自己智商、文學修養都唔夠用!

我會比較中意佢的古裝,他有“古裝王子”的美譽,唔喺因為他造型靚仔,而且佢的氣質,風度,對古裝戲節奏的把握,都好到位。尤其是最近的瑯琊榜,演技進步好大,比風中的時候更加有震撼力。聽說TBB都買左瑯琊榜,不過建議都是睇佢原音版本,胡歌配音的功力好犀利,有幾場戲,佢一開聲,我就標眼淚。

時裝劇,下個月有套《大好時光》,而家拍緊《獵場》,呢套我有興趣多D。

公爵府

doll100 發表於 15-10-2 23:51
哈哈,其實講得出距智商高,應該對距有某程度既理解。綜合lai講,距真系數一數二有質素既男演員 ...
哈哈,我對佢的了解是從風中開始的。我當時口多多話他個樣殘左好多,結果比我朋友鬧,話他06年車禍,所以個樣先至甘樣。以前真是靚仔到啊……不過而家更有味道。

我最記得今年過年,佢送左一套相機鏡頭比大陸某專業狗仔隊的阿頭(是佢曝光佢的戀情),個套鏡頭有幾隻,佢抽起了入面長焦的那隻,只送其他幾隻比人。暗示人地睇野要睇寬D,唔好成日拿個長焦去偷窺人地。

大宅

hugoma2015 發表於 15-10-3 00:16
哈哈,我對佢的了解是從風中開始的。我當時口多多話他個樣殘左好多,結果比我朋友鬧,話他06年車禍,所以個 ...
哈哈,距真係好勁,靜係則臉已經好靚仔,以前可以用清秀形容,宜家就多埋氣質。我之前都睇過下呢个新聞,但唔知细節係甘,距真係一個幾有思想既人,而且言行得體。不過其實如果唔暴光,距係might 會唔知係距經理人同女方合力抄作

公爵府

doll100 發表於 15-10-3 00:43
哈哈,距真係好勁,靜係則臉已經好靚仔,以前可以用清秀形容,宜家就多埋氣質。我之前都睇過下呢个新聞,但 ...
佢個樣我覺得有D似李治廷個種類型,都喺“鬼鬼地”, 五官好立體好精緻,輪廓好分明,而且塊面都比較長,佢有少少鞋抽面添。我覺得睇個樣,2個都只適合時裝劇,唔適合古裝。點知2個人的古裝造型出來都好靚。瑯琊榜真是靚到成個人都發光咁。

佢單感情野,我都講唔清,因為我唔中意八卦D明星感情事。不過我相信佢最開頭寫的4條微博是真心話咯。我更關心佢同之前講到的狗子隊阿頭另一個花絮:

阿頭發左一個微博,用胡歌同緋聞女友的姓氏作左首詩。然後胡歌回復佢一句古詞“風乍起,吹皺一池春水”。你估唔估到,佢是咩意思?考下大家。

大宅

hugoma2015 發表於 15-10-3 08:38
佢個樣我覺得有D似李治廷個種類型,都喺“鬼鬼地”, 五官好立體好精緻,輪廓好分明,而且塊面都比較長,佢 ...

無錯,我想講既都比你講埋,所以佢車禍後依然禁帥氣都係禁既原因。哈,其實臉長雖然佢同其他人都講過,但我就無特別留意到,反而李治庭就好明顯feel到。而鞋抽臉我就無具體知道係咩,即係嘴個part 兜兜地?都好似係有d,不過佢有小小無over到,我覺得係個小特徵,望落都幾好睇,kaka 。而且左面有粒酒窩,顴骨生得好好,唔會過大,笑既時候,會微微突起,望落去都幾可愛…同埋你有無留意佢笑既時候個感覺同其他男星有d唔同。

^^其實個句說話有古時同現代既意思,靜係照字面解會唔明,但現代解多管閒事…

公爵府

doll100 發表於 15-10-3 21:19
無錯,我想講既都比你講埋,所以佢車禍後依然禁帥氣都係禁既原因。哈,其實臉長雖然佢同其他人都講過,但我 ...

感覺呢張貼會成為我同你一起花癡胡歌的貼。呵呵呵

佢笑起上來,會感染到人跟住一起笑。呢個是最特別的。佢五官入面,其實最靚是眼睛,正一桃花眼。 雖然而家右眼眼皮的傷疤好明顯,但是個眼神依然迷死人。

鞋秋面就是面長,下巴兜,鼻的位置好似塌了。他鼻子好高挺,所以唔算好明顯

個句話,有個歇後語“干卿何事?”,粵語就是“關你鬼事?”

大宅

hugoma2015 發表於 15-10-3 00:07
佢都是我第一個同唯一一個欣賞的大陸演員,不過不敢愛佢,佢太文藝了,睇佢的微博,覺得自己智商、文學修養 ...
佢係好文藝,好feel到,因為尤其自己本身中國語文唔多好……
我記得有個diva( 容祖兒同佢拍既電影)訪問,記者問容祖兒類似同胡歌做情侶既問題,兒就答:佢其實好有深度既,佢有好多選擇,排隊都未輪到我…(講既時候都幾認.真,用左個唔係講笑既tone 去答)

我有睇wiki知道tvb之後會播,坩就好啦,始終係電視機度睇感覺會更好,一定會睇原音版,佢配音係好ok,因為系佢好早既作品已堅持用自己把聲配。作為觀眾更係想聽.返演員把真聲啦,耐何大陸劇喜歡配音,好似話為左套劇既質素。
想.睇佢做時裝劇,並且望佢擺脱李消遙,d內地人超迷仙劍,停留係個陣時既迷戀,搞到佢同古裝劇有d不可分割,其實佢拍現代劇會有更加多發揮,佢演技禁好,有能力處理更多唔同既角式,佢已經拍左唔少古裝,再拍古裝真係會有d悶……所以之後既時裝劇會好有興趣,新鮮感多d 而且獵場題材以前無,應該幾有劇情,旋風十一人,佢個look, ha…

大宅

wyl 發表於 15-10-2 23:56
胡歌正啊大陸劇男星我只中意胡歌、霍建華、鍾漢良,不過霍同鍾都唔係大陸人 ...
有幾正先,好似以上的都係一級小生

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:有無人鍾意胡歌啊

胡歌真是一個比較有深度的演員,睇開佢微博會知。射鵰後先知原來大6有咁帥氣..少少沈鬱的男演員...佢唱歌都幾好聽架!

公爵府

doll100 發表於 15-10-3 22:37
佢係好文藝,好feel到,因為尤其自己本身中國語文唔多好……
我記得有個diva( 容祖兒同佢拍既電 ...

佢平時睇好多書噶,睇佢平時的微博就知道,以前仲文藝,而家已經收斂左,可能唔想惹太多是非。

佢的台詞水平真是好高,佢為左提高自己演技,2013年全年停工去拍話劇,之後復出接拍瑯琊榜,可以睇到,風中是2012年拍,瑯琊榜是2014年拍,佢演技進步左好多。

瑯琊榜之後,佢已經無接過古裝了,連續幾套都喺時裝。當然,關鍵都是劇本好,角色有發揮,時裝古裝都唔喺問題。

我睇左佢瑯琊榜既表現,我覺得古裝片黎講,已經是佢又一個巔峰了,就好似李逍遙咁,會成為他新既標誌,佢好難超越佢自己了。可能因為甘樣,他後面接的都系時裝片。

要擺脫李逍遙的形象,唔一定需要接時裝劇先可以轉型,用自己另一個古裝角色去超越,唔喺仲好咩?佢接瑯琊榜既時候就講過,是因為梅長蘇呢個角色超越佢以前的角色,佢先接的。佢好清楚自己未來條路要點行……

作為觀眾,我反而希望佢演古裝,因為佢古裝氣質真是好好。唔似有D演員,古裝都演到好似時裝咁。古裝有古裝既節奏,禮儀,儀態,語氣。我睇胡歌呢2年的古裝片,我覺得佢直投就是古代人。同埋我覺得佢的動態好靚,如果拍武打戲份,佢比其他演員都瀟灑。

大宅

lala229 發表於 15-10-3 23:11
胡歌真是一個比較有深度的演員,睇開佢微博會知。射鵰後先知原來大6有咁帥氣..少少沈鬱的男演員...佢唱歌都 ...
係啊,佢唱歌真係好聽.,逍遙嘆聽.過好多次都唔厭,歌詞好正

大宅

hugoma2015 發表於 15-10-3 21:27
感覺呢張貼會成為我同你一起花癡胡歌的貼。呵呵呵

佢笑起上來,會感染到人跟住一起笑。呢個是最特別的。 ...
係牙,而且難得係香港人一齊花癡……之前我同內地人聊過,講野唔得痛快。佢個雙真係好桃花眼,一笑月亮形就好出。個鼻天生好靚,所以側顏無敵。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

看微博就知,胡歌同袁弘都係比較有深度有文學修養的演員。

大宅

hugoma2015 發表於 15-10-3 23:41
佢平時睇好多書噶,睇佢平時的微博就知道,以前仲文藝,而家已經收斂左,可能唔想惹太多是非。

佢的台詞 ...
真係佩服,你實在係好理解佢既一位胡椒粉。雖然我期待時裝劇多過古劇,但最後個段真係好精采,佢古人既神绪其他人好難做到。睇過佢武打花絮,佢D動作做得好快又靚,好型好好睇!

公爵府

doll100 發表於 15-10-4 00:39
係牙,而且難得係香港人一齊花癡……之前我同內地人聊過,講野唔得痛快。佢個雙真係好桃花眼,一笑月亮形就 ...
因為我好中意瑯琊榜本小說,所以我好留意套劇,於是認識左唔少內地粉絲。我成日同佢地交流。八左唔少野噶,KAKAKA

你有無留意佢對眼好紅噶?唔喺滿佈血絲,唔夠訓果種紅。是個眼袋,眼白都泛紅,呢種聽說就是真正既桃花眼啦。

首頁

尾頁

跳至