自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

回覆:關於有人反對仔女入名校

說中我心所想,很多人只以為單看成績這樣表面!

伯爵府

引用:睇到有會員提及 \\\"揀中學時,其實唔需要太

原帖由 memelala 於 15-10-03 發表
睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
如果由讀書時期…識個朋友都要計算咁多

會唔會覺得太勢利呢?

你老公識乜乜大王個仔…乜乜大王個仔都好多朋友
要從中有利益唔係講咁易…人既性格都好重要。

侯爵府

hashtag影視迷勳章

識人永遠好過識字,都有聽過有d家長寧願比仔女入港大冷門科好過去其它大學既主科…

老餅會員上科林只求開心!

男爵府

睇完你呢個po感受好深!依家真係識人好過識字,我老公都係屋邨仔,大學去左台灣讀,佢既同學,有不同類形中形公司行業既太子爺,個network真係不錯!可惜佢冇留在台灣發展。。。

珍珠宮

從來都係識人好過識字

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+vet+於+15-10-03+發表家境好

原帖由 孟母3000 於 15-10-03 發表
唔一定...好多old boys/ old girls都會幫仔女揀返傳統名校
不過依家d傳統名校轉哂直資咁濟
屋企窮少少都入 ...
基本上,官津係,百年老校校友多,根本唔夠分。
至於直資,唔計世襲分,考入而無錢其實並非問題,申請資助門檻並不高,例如我仔那間,去海外遊學,務求公平參與,都按足資助%,即係全資助者去海外遊亦有全資助。

水晶宮

唔係新鮮事
不嬲都係networking行先

男爵府

引用:睇完你呢個po感受好深!依家真係識人好過識

原帖由 Babetoto 於 15-10-03 發表
睇完你呢個po感受好深!依家真係識人好過識字,我老公都係屋邨仔,大學去左台灣讀,佢既同學,有不同類形中 ...
不過,我諗依家呢個世代行唔通。。。都係睇佢自己做化啦

男爵府

引用:睇到有會員提及+\\\"揀中學時,其實唔需要太

睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
你講嘅networking係true, 個circle入面識嘅同學都係有好嘅家底背景,in some ways係會幫倒你。不過如果自己唔係有錢,但資質亦一般(冇特別野叻)其實係好難埋堆,即是說如果你c6(同埋姑拉)本身唔係好叻嘅話,成績只是一般,根本都冇乜可能會有同學父母會出什麼車隊去條屋邨揾你c6; 如果你c6出嚟不是專業人士而只是打份好D嘅工,亦都冇乜可能會keep倒同D富二代公子有乜聯絡,因為背景差太遠講嘅話題真係夾唔倒,你想埋堆亦不易。所以就算你c6小時窮,但佢夠叻所以入到名校之後先至埋倒堆咋,所以唔係話入倒有錢人讀嘅學校就一定識倒人埋倒埋架。

男爵府

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表我

原帖由 lulumelody 於 15-10-03 發表
希望你唔好無根據話有特殊需要的小朋友係弱智,好無禮貌。
Agree, 其實很多Sen的學生在某方面有特殊才華的

利申:我曾任教中學

大宅

回覆:memelala 的帖子

咁對老師好無品姐,識到有錢人又如何,唔係人人價值觀都係地上財富

大宅

引用:無錯! 重有D 人以為傳統名校會谷得勁,其實

無錯! 重有D 人以為傳統名校會谷得勁,其實相反,地區名校為左keep住成績,壓力反而比讀傳統名校大!

我有 ...
品學兼優,如成績唔緊要,品又唔緊要,咩緊要,痴住有錢人好開心咩,我又唔知係唔係,但唔痴有錢人,無networking,做人都可好開心姐

子爵府

引用:傳統網絡的人際網絡的確很好,教學方式多時

原帖由 Potato001 於 15-10-03 發表
傳統網絡的人際網絡的確很好,教學方式多時一直有效,著重培養學生自信、領導能力、引導學生自學,不是死記 ...

禁止發言

珍珠宮

引用:好同意,如果向錢看,想個女嫁得好,英文好

原帖由 glo000 於 15-10-03 發表
好同意,如果向錢看,想個女嫁得好,英文好,見識多,名校係滿足呢樣野,第時唔會比男家睇少,我身邊嫁得好 ...
生得唔靚就冇乜機?!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 memelala 於 15-10-03 發表睇

原帖由 pumpumpurin 於 15-10-03 發表
如果由讀書時期…識個朋友都要計算咁多

會唔會覺得太勢利呢?
係。。。也要講運數,肥豬肉放到口邊也有可能跌落地的!

公爵府

hashtag影視迷勳章

所以話識人好過識字

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 964000 於 15-10-03 發表愈來

原帖由 Sumyeema1 於 15-10-03 發表
去外國,識咗薄瓜瓜果類官二代,咪仲大 wor..

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

自認本身已中上,對下一代是否能進身更高階層,要識咩人入咩圈子,根本dont care…識朋友,不會因為身份學識是否某方面特別叻,對上不卑對下不亢,什麼人也能做朋友

cffw    發表於 15-10-3 16:05
99dogdog    發表於 15-10-3 12:17
少奶奶的身份,丫頭的命...

首頁
34567...9

尾頁

跳至