自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

redhot 發表於 15-10-4 06:43
關於人脈呢方面,無論咩觀點,我見好似好多人著眼於講識個有錢人呢方面,我自己嘅體會是,即是有個富二代同 ...

不是呀, 能否深交係講性格夾吾夾多,我最好的幾個朋友也是富2代,自小一齊在外國生活,成長,經歷,已好了解對方,有好多美好回憶和說不盡的話題。真正富2代大多好nice好平民,出街都同我坐過地位鐵,去九龍城食魚蛋粉,會買名牌但吾係多到用吾晒個種。反而暴發户就跨張,要食住用既都最好最靚,又會睇吾起人兼成日想攀上上流社會,吾會隨便同人交心。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-10-04+發表

原帖由 KT0603 於 15-10-04 發表
今天(昨天)呢兩個post的說法都太兩極化,如你所言,「年少氣盛」的率性,和擁有「資歷」的偉論,相同之處 ...
無論邊個階層基於利益嘅交往豈能旨意長久?正當洋洋得意,覺得自己識人便利沾光時,大概「友誼」已經在倒數,見過世面、了解現實,不可能如此幼稚地「世故」。

別墅

SKYJUMPKICK 發表於 15-10-3 13:38
其實我只係話不需"執著" 或"強求"
噢,抱歉,我誤會了

珍珠宮

引用:Quote:redhot 發表於 15-10-4 06:43 關於人

原帖由 SaBB 於 15-10-04 發表
不是呀, 能否深交係講性格夾吾夾多,我最好的幾個朋友也是富2代,自小一齊在外國生活,成長,經歷,已好 ...
當然睇性格居多,但都要講條件,例如,你至少都有錢去外國讀書啦。現在的大家眼中的貴族名校,有錢人中二三好多都去留學,其實仲在港名校就讀並不多,留守的大多中產家庭

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KT0603 於 15-10-04 發表今天

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:wai4919 發表於 15-10-3 13:13 唔好

原帖由 blackgarlic 於 15-10-04 發表
你可以用編輯個function 去改番個post, 費時版主睇錯kill post.
我手機版冇那個 按

複式洋房

回覆:GillianChung 的帖子

咁你先生都係猛人,不過你低調d (通常真係勁都係唔出聲,這個我明的)!

大宅

引用:Quote:原帖由 tester5 於 15-10-03 發表名

原帖由 Alex123 於 15-10-03 發表
可惜好多傳統名校已經不可以靠大抽獎入,因為已經轉為直資學校,所以也要靠自己去爭取。

...
x2 同意

大宅

引用:咁你先生都係猛人,不過你低調d (通常真係

原帖由 hong2002 於 15-10-04 發表
咁你先生都係猛人,不過你低調d (通常真係勁都係唔出聲,這個我明的)!

...
x2 低調d好d,真係會免左好多麻煩

珍珠宮

回覆:關於有人反對子女入名校

侯爵府

回覆:關於有人反對子女入名校

樓主既post幾難得有呢到少聽到既分享,why delete!?

大宅

引用:樓主既post幾難得有呢到少聽到既分享,why+

原帖由 mama01 於 15-10-04 發表
樓主既post幾難得有呢到少聽到既分享,why delete!?
讚成。囄D post 起BK比較少。冇需要delete。

大宅

GillianChung 發表於 15-10-3 10:58
你講嘅networking係true, 個circle入面識嘅同學都係有好嘅家底背景,in some ways係會幫倒你。不過如果自己 ...
同意!!

首頁

尾頁

跳至