自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

原文章由 丫頭 於 08-7-15 18:16 發表
因為自己地板出水而要求別人唔好開冷氣又好似講唔通wor!

:;pppp: :;pppp: 其實唔可以怪人~~~ ....熱就會開冷氣啦~ 係人都會~

大宅

好同情樓主的情況,亦身同感受,因為我屋企都係咁。同管理處投訴,第一次樓下就叫我地都開冷氣,第二次就直頭唔開門比管理員,之後都無再同管理處投訴,因為都知道對方一定唔會理同改善。
冷氣滴水犯法,但而家咁嘅情況

禁止訪問

男爵府

原文章由 Isaac_Ma 於 08-7-16 01:50 發表
好同情樓主的情況,亦身同感受,因為我屋企都係咁。同管理處投訴,第一次樓下就叫我地都開冷氣,第二次就直頭唔開門比管理員,之後都無再同管理處投訴,因為都知道對方一定唔會理同改善。
冷氣滴水犯法,但而家咁嘅情況 : ...

本來天氣咁熱,開冷氣涼快吓,真係無問題,我哋都晚晚開冷氣,但就冇人哋咁富貴,可以由早到晚都長開冷氣,又要調較至凍,又要受唔住,又要唔理人哋既反映咁囉,明天我都會試吓打去食環署問吓,咁樣算唔算構成滋擾

大宅

原文章由 Leomummy 於 08-7-16 02:14 發表

本來天氣咁熱,開冷氣涼快吓,真係無問題,我哋都晚晚開冷氣,但就冇人哋咁富貴,可以由早到晚都長開冷氣,又要調較至凍,又要受唔住,又要唔理人哋既反映咁囉,明天我都會試吓打去食環署問吓,咁樣算唔算構成滋擾 ...

怪就怪你用了"地磚.

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果你唔俾人開冷氣, 你都係冇顧人感受o者

男爵府

我都有咁情況,唯有打電話去管業署投訴,煩死人。

原文章由 Leomummy 於 08-7-15 16:37 發表
離晒譜,我樓下果個單住,年年一到暑假,就會每日都開冷氣,攪到我個地下出晒水,最慘我屋企有老有嫩,同埋出水位係正地台位側邊,同佢講請求佢把個風口向下吹,佢又死都話冇向上,真係唔知點解會有水喇,佢仲衰到話如果佢開冷氣,我哋都開 ...

大宅

唔係唔比人開冷氣,只係唔好張個風口吹向天花。
因為如果張個風口吹向天花,咁個天花板就會好凍,同時樓上個層的地板都會比佢整凍咗。係呢個時候,如果樓上無開冷氣咁空氣就會比個地板熱,於是會形成小水點係地板上,就好似張汽水放响室內,個罐身會形成水點一樣的道理。

男爵府

原文章由 Isaac_Ma 於 08-7-16 15:59 發表
因為如果張個風口吹向天花,咁個天花板就會好凍,同時樓上個層的地板都會比佢整凍咗。係呢個時候,如果樓上無開冷氣咁空氣就會比個地板熱,於是會形成小水點係地板上,就好似張汽 ...

咪就係咁樣囉
我重申多次,我都冇話唔俾人開冷氣囉,都唔明點解可以睇到我唔俾人開冷氣咁變態可能我讀得書少,所以表達有問題,所以再講多最後一次,真係唔好意思但請不要誤會我係果d自私無品既人,謝謝

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Leomummy 於 08-7-16 17:53 發表

咪就係咁樣囉
我重申多次,我都冇話唔俾人開冷氣囉,都唔明點解可以睇到我唔俾人開冷氣咁變態可能我讀得書少,所以表達有問題,所以再講多最後一次,真係唔好意思但請不要誤會我係果d自 ...

你都唔好怪佢地
睇到TOPIC話樓下個衰家庭又開冷氣
咪誤會囉

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Isaac_Ma 於 08-7-16 15:59 發表
因為如果張個風口吹向天花,咁個天花板就會好凍,同時樓上個層的地板都會比佢整凍咗。係呢個時候,如果樓上無開冷氣咁空氣就會比個地板熱,於是會形成小水點係地板上,就好似張汽 ...

睇到呢度
樓主)))))
你快D同樓下FD番
介紹下佢用咩冷氣咁堅比大家聽啦

男爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 18:44 發表

你都唔好怪佢地
睇到TOPIC話樓下個衰家庭又開冷氣
咪誤會囉

多謝你,我都知道,所以都冇怪任何人,只係擔心會唔會係我既表達有問題,同埋我自己有d唔開心,好似俾人寃枉咁囉

男爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 18:48 發表

睇到呢度
樓主)))))
你快D同樓下FD番
介紹下佢用咩冷氣咁堅比大家聽啦

係噃﹗上年我有機會入佢屋企都唔記得睇清楚,不過而家冇機會lu,因為我諗我都唔會再求佢喇

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Leomummy 於 08-7-16 21:33 發表

多謝你,我都知道,所以都冇怪任何人,只係擔心會唔會係我既表達有問題,同埋我自己有d唔開心,好似俾人寃枉咁囉

好似我咁8到尾咪知咩一回事啦

男爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-16 21:39 發表

好似我咁8到尾咪知咩一回事啦

吓﹗咁難為情

子爵府

雖然我冇張冷氣向上吹,但係自從樓上過年換左新椅,
我一家就比d 拉椅聲嘈死,晚晚開飯時間就拉,十一,二點又拉,
最夜試過點幾,一早六點幾又拉.就黎比樓上煩死,
樓主真係可以試下咁做,到佢上黎投訴,你又可以話冇人拉過.

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-15 21:19 發表
彈波子

隔日彈佢都夠安樂啦

仲有係移椅
真係救命架
訓著都彈醒
估唔到自己可以咁毒架

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至