嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

因為我想買piego玻璃樽,但係我覺得佢個咀好似好流咁,同埋我朋友話佢個咀唔好用,所以想配另外既咀,有無mama可以俾d意見?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

um.... 各有各好處

nuk 就專 for 懶吮奶既 bb, 因為唔洗點吮到出奶, 問題係...只要你一打斜支奶想比 bb 食時, 就射到佢一面都係, 果時我最憎, 因為好易搞到 bb 出奶癬

而 chuchu 就按 bb 吸吮先出奶, 但係初生 bb 多數都懶吮奶奶 (因為初生 bb 係成日都食食下奶, 就訓著)

別墅

原文章由 szeszes 於 08-7-15 21:35 發表

nuk 就專 for 懶吮奶既 bb, 因為唔洗點吮到出奶, 問題係...只要你一打斜支奶想比 bb 食時, 就射到佢一面都係, 果時我最憎, 因為好易搞到 bb 出奶癬

而 chuchu 就按 bb 吸吮先出奶, 但係初生 bb ...

兩隻我都用過.好都贊同你說法.我用nuk時,一打斜D奶射到成面都係奶 , 而chu chu 呢就會啜到好多泡,但我鐘意佢倒轉都唔會射奶呢!

大宅

chu chu 好用, 尢期係人奶咀口果隻

FR :-D

大宅

好媽媽勳章

但係我望洛chuchu同pegie好似差唔多咁,nuk好似特別d,唔知邊隻好,心大心細
原文章由 reg_franco 於 08-7-15 22:42 發表
chu chu 好用, 尢期係人奶咀口果隻

複式洋房

回覆 #5 cindy83215 的文章

I tried using chu chu teats with pigeon bottles, it doesn't work, it leaks.

大宅

好媽媽勳章

真ga,咁即係唔洗諗?佢會流定係有咩問題?
原文章由 donnaweb 於 08-7-16 00:13 發表
I tried using chu chu teats with pigeon bottles, it doesn't work, it leaks.

大宅

nuk 好用, 係初生懶b最o岩, 我bb本來只飲到1oz奶, 一用nuk即飲3oz. 只要拎實d個奶咀就唔會射到佢一面都係

我觀察到如果bb輕磅的用nuk好, bb無o甘好力,nuk唔洗點啜都出奶, 重磅b用chuchu就無問題

原文章由 szeszes 於 08-7-15 21:35 發表

而 chuchu 就按 bb 吸吮先出奶, 但係初生 bb ...

[ 本文章最後由 Janicelobby 於 08-7-16 01:47 編輯 ]

子爵府

我都係用chu chu咀配peigon玻璃樽,無漏過wo! 勁好用呀!
你係唔係無將chuchu咀個排氣口向上呀?
原文章由 donnaweb 於 08-7-16 00:13 發表

侯爵府

一定係chu chu ~~
愛是恆久忍耐......

大宅

我之前都係考慮兩者. 最後都係買左CHUCHU因為多媽咪讚好.但我相信各有各好既 . 再唔係你自己買來試下. 睇下鍾意邊隻多D
大眼bb哈士奇

大宅

我都用過peigon,nuk and chu chu,我都覺得 chuchu好d,bb想食就啜,唔會'續親'

我給妳的心愛
是無所不在
凡事百般寵愛
用我未來換妳未來

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #1 cindy83215 的文章

當然chu chu好d啦。

複式洋房

我試過piego樽配nuk咀,唔係好fit,好易漏奶。而piego樽配chuchu,因為piego樽套住個咀既膠圈同chuchu咀之間有條隙,會夾住bb個下唇,所以如果要用chuchu咀,記得要配埋在膠圈。

男爵府

我試過nuk同chuchu樽,蓋,奶咀點玩mix & match都無問題,加埋pigeon樽嚟玩(玻璃個隻)都無問題,再加埋pigeon個蓋,即漏!
結論:chuchu奶咀不能配pigeon個蓋.
我研究過pigeon個蓋裡面底部中間有個圈突出嚟,唔係平面,而chuchu個咀底部有個入氣口係"lop"入去,兩個面位剛好重疊,可能就係呢個位漏出來.

原文章由 at_22g 於 08-7-17 00:24 發表
我試過piego樽配nuk咀,唔係好fit,好易漏奶。而piego樽配chuchu,因為piego樽套住個咀既膠圈同chuchu咀之間有條隙,會夾住bb個下唇,所以如果要用chuchu咀,記得要配埋在膠圈。 ...

大宅

好媽媽勳章

唔該咁多位mama既意見,我會兩隻都試,睇吓bb鐘意邊隻

大宅

我個仔都係輕磅b, 出世得2.54kg, 佢初初都係用nuk架, 不過成日濁親, 最近轉左chuchu先冇濁! 唔通佢係初生勤力b??

原文章由 Janicelobby 於 08-7-16 01:43 發表
nuk 好用, 係初生懶b最o岩, 我bb本來只飲到1oz奶, 一用nuk即飲3oz. 只要拎實d個奶咀就唔會射到佢一面都係

我觀察到如果bb輕磅的用nuk好, bb無o甘好力,nuk唔洗點啜都出奶, 重磅b用chuchu就無問題

...

大宅

我有成30,40個奶樽,分別係NUK,DRBROWN,PIGEON,B-FREE,CHUCHU(唔好誤會唔係SIGN錢買係人地送的)咁我就覺得NUK,CHUCHU好用D,
NUK---佢好易啜倒奶,不過我個仔心急好易嗆親所以冇用,就算用1號咀都好快囉!
PIGEON---我個仔係唔食奶架!所以唔用
DR BROWN好好啜,個奶咀頭又軟,仲有防風功能,但最慘係清洗問題,入面0個枝排條管洗極都肥林林咁,我已經用洗奶樽液,加上我好驚裡面0個枝野長時間浸住D奶會食壞人,我避免左有呢個可能就冇用到
B-FREE同DR BROWN一樣啦
CHUCHU---係咁多隻最好用0既一隻,因為佢十字咀,仔仔鐘意啜就會出奶,唔啜又唔會漏佢有時間抖氣,好少嗆親,而且佢有排氣口有晒以上0既優點...
不過始終要等你個B試下邊款0岩食...唔係幾貴0既奶樽都冇用武之地

別墅

原文章由 super667 於 08-7-17 04:14 發表
我有成30,40個奶樽,分別係NUK,DRBROWN,PIGEON,B-FREE,CHUCHU(唔好誤會唔係SIGN錢買係人地送的)咁我就覺得NUK,CHUCHU好用D,
NUK---佢好易啜倒奶,不過我個仔心急好易嗆親所以冇用,就算用1號咀都好快囉!
PIGEON---我個 ...

嘩,你post個張BB相係唔係你個仔呀?好可愛呀!成個公仔咁.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至