夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

10月1號c6話去開工就一去不返,到今日都無返黎,電話一係唔開,一係就blacklist我,總之打唔到俾佢,其實佢有前科,成日鬧交就咁,但今次明明無鬧交,咁佢點解唔返屋企?我覺得佢一係揾女人,一係去賭。
我有情緒病,尼幾日揾佢唔到,俾佢折磨到我好想死,尋日已經好想跳樓或拎刀捅自己,到今朝我頂唔順,就揾左佢上司,問佢尼幾日有無開工,但原來尼幾日唔駛開工。佢上司話幫我揾佢,之後我收到c6 whats app,佢話佢駛大左,所以就去賭諗住贏返,原本只係輸突左千幾,後尾贏返之後覺得自己有運就追,結果輸哂我家姐借俾我既錢,所以唔敢返黎面對我。
我話:無論咩事你返黎先講,我話左唔鬧你就唔鬧你。但佢堅決唔返,話唔知點面對我,叫我俾多日時間佢冷靜下,其間我打俾佢,不停cut我電話,後尾直頭又關機,總之依家又揾佢唔到。
我唔知佢到底想點,無論佢係用左我啲錢去揾女人定去賭,我都唔識原諒佢,我明知佢係亂洗錢既人,所以一早講過叫佢唔可以掂我家姐啲錢。結果佢都係要用,其實啲錢係用黎搬屋,爭萬幾蚊,問家姐借定,到睇啱樓可即租,但因為未睇啱樓,所以未用。
點解c6佢要咁對我?我好嬲好嬲,但我可以點做?我唔識原諒佢,但係我知佢係好愛我好錫我,我都好愛佢,唔想離婚,但佢一次又一次洗大啲錢,賭哂啲錢,我唔知將來可以點算。
我嚴重哮喘加情緒病,所以得佢有工作,但佢今年30歲都零儲蓄,佢月薪起碼都二萬,得我同佢兩個用,我勁慳勁慳,但佢都係唔會有錢剩,佢唔駛俾家用自己家人,不過佢有代我俾家用我媽,只係3千蚊,但佢都已經幾個月無俾,之前仲要問我媽借錢,我真心唔明佢啲錢去哂邊!

大宅

回覆:我依家可以點?

女人幾時都係靠自己好,唔好自以為可以改變另一個人,留返d力去改變自己仲好啦。

以上說話唔係口輕輕,我都經歷過同樣事情,好彩係我即刻搵到工,自此我發誓,我唔會比自己失業一秒。

beautymama2013    發表於 15-10-5 00:12

大宅

引用:10月1號c6話去開工就一去不返,到今日都無

原帖由 鰻魚壽司 於 15-10-04 發表
10月1號c6話去開工就一去不返,到今日都無返黎,電話一係唔開,一係就blacklist我,總之打唔到俾佢,其實佢 ...
戒賭熱線1834633,爛賭惨過爛嫖,機會可一不可再最討厭既仲要逃避,無腦加無責任

男爵府

其實明知佢係咁,錢一定唔可以過哂佢手,仲要d錢係你家姐借比你,明知佢咁大洗,點解d錢唔放係自己度?還唔到點同家姐交代?

同埋可能因為你冇番工,生活圈子細,淨係圍住佢轉,就好易比佢做既野牽動到情緒,如果佢幫唔到你,不如暫時分開下先,比自己可以冷靜下之餘,自己都可以搵d野做下,起碼叫做有錢淨,自己又唔洗亂諗野

你地咁樣落去,兩個睇唔到將來既人盞攬住一齊乞米,改變唔到佢,不如先改變左自己,你開始上進開始有唔同,搵野學又好搵野做又好,可能比起你一味同佢講道理更加有用呀

樓上jm講得好,女人真係要靠自己,靠一個咁既男人只會令自己一世都唔開心

mrs.cho    發表於 15-10-5 00:13

大宅

我想話,同佢一齊你病情會加深
如果依個世界無佢
可能你根本可以返工
同佢一齊,你變相依賴佢
講真女人有人養係好命
但佢無能力/有人唔養你
你可以點

TiffChan    發表於 15-10-5 10:06
beautymama2013    發表於 15-10-5 00:12

大宅

回覆:rickhss 的帖子

但我同情個男人,男人都有壓力,身邊人有情緒病,仲要養埋外母,講真而家搵兩萬真係好少。不如放過大家,可能退一步就係新天地。愛食唔飽的。

mothercare8888    發表於 15-10-6 13:03

大宅

我唔知我可以點……我情緒病唔係因為佢,但尼一刻我好想死左就算,醫生叫我係想死既時候諗下屋企人,但我就黎支撐唔到,我可以點算?

複式洋房

樓主,凡事慢慢解決,死係解決唔到問題

大宅

引用:我唔知我可以點……我情緒病唔係因為佢,但

原帖由 鰻魚壽司 於 15-10-05 發表
我唔知我可以點……我情緒病唔係因為佢,但尼一刻我好想死左就算,醫生叫我係想死既時候諗下屋企人,但我就 ...
想死時,想一下,世界上仲有幾個唔識嘅人回答緊你個post,其實都仲有一點美好。

好多事在乎自己點諗。明天打開報紙去搵份工啦。可能好難搵架,但總叫有個寄託。共勉之

大宅

引用:樓主,凡事慢慢解決,死係解決唔到問題

原帖由 vincci0609 於 15-10-05 發表
樓主,凡事慢慢解決,死係解決唔到問題
除左死,我又可以點?我見唔到同佢既將來,怪就怪自己愛錯人,嫁錯人。一直以黎我已經無生存希望,我每日迫自己諗家人,唔想因為我死,佢地會傷心。但係佢依家咁對我,我就好似個氣球,終於都要爆,我頭好痛,就好似魔鬼天使打緊交,一邊係想死,一邊係支撐自己生存落去既原因。

大宅

回覆:鰻魚壽司 的帖子

唔好鑽牛角尖。。樓主。。死不能解決問題。。唔好俾負面情緒影響自己

大宅

引用:其實明知佢係咁,錢一定唔可以過哂佢手,仲要

原帖由 beautymama2013 於 15-10-05 發表
其實明知佢係咁,錢一定唔可以過哂佢手,仲要d錢係你家姐借比你,明知佢咁大洗,點解d錢唔放係自己度?還唔到點 ...
因為我無諗過佢連我家姐既錢都敢拎黎用,我以為可以信任佢,因為佢都答應左唔會掂啲錢,最無諗過係佢會賭返,仲賭咁大

大宅

引用:唔好鑽牛角尖。。樓主。。死不能解決問題。

原帖由 fatfatdietcoke 於 15-10-05 發表
唔好鑽牛角尖。。樓主。。死不能解決問題。。唔好俾負面情緒影響自己

...
但我好辛苦,好想自私一次,死左就算……

大宅

樓主 死解決到問題咩?聽日去搵姑娘傾下計 搵人傾下啦 條路係直㗎 死左就咩都無

大宅

回覆:鰻魚壽司 的帖子

或者咁講,事情已經發生了,係無得改變現實。。 其實定唔捨得放手? 樓主你值得過更好的生活。。俾信心自己, maybe 慍社工傾下。。大家都想幫你的

侯爵府

樓主,家姐萬幾蚊唔用都用咗,唔係最大問題,最重要係你唔可以再同呢個男人行落去,呢個男人只會令增加痛苦,永遠都係一堆痛苦嘅經歷入面掙扎係無意義, 簡單如派傳單都搵份工比自己啦!

大宅

我send訊息同佢講:你可以唔出聲,但我有野同你講,聽電話!
之後佢打返俾我,開頭我以為佢㩒錯打左俾我,因為我不停喂喂喂,佢都唔出聲。之後佢叫我有咩想講就講,個一刻我一片空白,唔知自己想講咩,我剩係問佢聽日返唔返,佢唔出聲,我話「你只係答返唔返姐,好簡單一句就得!」,之後佢話「其實返黎好簡單,但係個問題係我返黎做咩?我唔識面對你,我駛哂你啲錢,我都唔知我發咩神經,我明知啲錢唔用得。」我問:「咁你即係返唔返?」佢叫我俾啲時間佢冷靜下,我就話「你今朝叫我俾多日時間你冷靜下,咁聽日都一日啦!」佢話叫我唔好迫佢,跟住我話「咁你依家係咪想以後都唔返?」佢就話:「係你話有野同我講,我可以唔講野,你依家不停要我答,算喇,唔再講!」之後就cut電話,打返去已經唔再聽,我依家唔知佢想點

男爵府

引用:Quote:原帖由 beautymama2013 於 15-10-05

因為我無諗過佢連我家姐既錢都敢拎黎用,我以為可以信任佢,因為佢都答應左唔會掂啲錢,最無諗過係佢會賭返 ...
賭仔講大話最叻,當買左個教訓,亦都話你知你要醒下,睇清楚呢個男人係咪真係可以同你共患難
揀錯人唔係咩大問題,冇人呢世都冇錯,但如果你只係執著呢一刻唔開心就要死,冇人阻到你,但係。。一世人流流長,呢刻唔如意,唔代表一世都係咁,除非你根本唔想改變,想呢世都咁唔開心,呢個先係最大問題
真係手緊就搵份工做下,當打發時間又好,識下朋友都好,世界咁大,唔見識下唔知出面仲可以有其他搵到快樂嘅方法,男人都唔一定跟你一世,但出面嘅經歷同快樂回憶可以跟到你死嗰日
諗下自己嚟緊想點先,老公要對自己人生負責,佢要點你左右唔到,所以諗左自己先算!

男爵府

引用:我send訊息同佢講:你可以唔出聲,但我有野

我send訊息同佢講:你可以唔出聲,但我有野同你講,聽電話!
之後佢打返俾我,開頭我以為佢㩒錯打左俾我, ...
其實佢都唔想面對住,你迫佢要番嚟面對你根本冇意思。。正如我地叫你暫時放開下唔好理佢住,你都一樣唔太願意係咪?
都係嗰句,襯佢唔係度諗下自己想點,唔好一味迫佢俾答案你,你要諗下自己心入面想要咩答案,得到當然好,唔得又應該點?點樣打算?

侯爵府

咩都唔做,想死就去揾醫生。。。呢個世界,你需要既係治療,唔係個男人。。

首頁

尾頁

跳至