自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

回覆:希澂 的帖子

金管局

希澂    發表於 15-10-5 20:48

子爵府

希澂 發表於 15-10-5 20:38
佢話銀行覺得安全嘅簽賬係唔會出 message 比客人, 我已舉例話我 yahoo 團購幾十蚊都收到, sogo 果 d 大 sho ...
授晒權?邊個授權呀?大眾都話到比我聽係外國簽賬啦!...你肯定係支付uber嘅數?銀行覺得安全都出現問題,咁即係唔安全啦!一於投訴埋佢個保安系統!

大宅

但係我次次用dbs 都即時有電話msg ka wor...如果dbs 堅持報警冇用,要入你數,咁同生果報講,等多d 人知dbs 係咁唔安全‼️

男爵府

引用:Quote:nightingale 發表於 15-10-5 20:24

原帖由 希澂 於 15-10-05 發表
銀行d人講到報警都無用架喇, 呢d野係銀行自己跟喎
如果受理就好, 明天去報警, 謝謝
...
據我所知,呢方面真係要銀行自己查返,報警就算受理(但我記得佢哋都會叫你等銀行消息),情況都唔會有變,因為警方都係要慢慢等銀行俾資料。同埋有d銀行因為唔想影響評級,會私下cover了事,但如果你報咗警就未必可以咁做。

所以,如果真係想快d,向HKMA投訴會有用過報警。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

ImaNewbie 發表於 15-10-5 20:42
被盜用應該不用找數。
我一開始就同佢講左係被盜用, 但間銀行 d 人講到係我簽左, 或者借人簽左唔記得, 又拖我, 話一星期後會收到查數 form, 填完 6-8 星期先查完, 又話報警無用, 呢 d 只會銀行會跟, 所以上嚟問下

珍珠宮

connieleung2011 發表於 15-10-5 20:44
但係我次次用dbs 都即時有電話msg ka wor...如果dbs 堅持報警冇用,要入你數,咁同生果報講,等多d 人知dbs ...
我都係次次收到 dbs message 架, 係得呢 5 次 uber 無收過, 問佢點解就個個都答銀行唔係個個 transaction 都 send message 喎, 佢地講晒啦

男爵府

回覆:希澂 的帖子

我嗰時比人盜用咗兩萬幾蚊,我打上AE,佢地即時跟進仲無收我錢

大宅

回覆:輪到我 -.- 請問報警有無用, 搭過 uber 亦請入, 謝謝

報警話信用咭被盜用,警方會與銀行聯絡的

伯爵府

引用:Quote:belgiumchoco+發表於+15-10-5+20:32+

請問 hkma 係咩嚟
金管局

希澂    發表於 15-10-5 20:54

珍珠宮

connieleung2011 發表於 15-10-5 20:44
但係我次次用dbs 都即時有電話msg ka wor...如果dbs 堅持報警冇用,要入你數,咁同生果報講,等多d 人知dbs ...
bk 出 post 都有機會推上報, 銀行 d 人講 d 野真係好唔合理囉, 又次次搵唔返同一個人嘅, 只識叫人填 form, 同埋等等等等等, 又話安全簽賬無 message, uber 幾時合法左??????? 咁安全架咩

大宅

回覆:輪到我 -.- 請問報警有無用, 搭過 uber 亦請入, 謝謝

又係dbs
話說有次我簽筆好大額既數,跟住店主話碌唔到,我即刻打去銀行查,原來同一時間已經by mistake 碌左,但最奇係呢單交易係show USD,但係間店好肯定係lock死左用港幣,前前後後好多人碌過都冇問題,係我張dbs至出現呢個情況

伯爵府

盗用咭等同偷野, 當然要報警, 如果証明不是你簽, 亦不用找數。
DBS咭 好在我之前取消左。

珍珠宮

Sweetka 發表於 15-10-5 20:45
據我所知,呢方面真係要銀行自己查返,報警就算受理(但我記得佢哋都會叫你等銀行消息),情況都唔會有變,因 ...
請問 hkma 電話投訴得嗎?

禁止訪問

子爵府

回覆:grawong 的帖子

剛剛都收到msg,即刻call DBS,佢話果張係舊card,過吾到數,叫我吾洗理。

我話係咪比人盜用?佢話有可能,不過既然過吾到數就算wor.

子爵府

回覆 希澂 的帖子

咁銀行要唔要你找咗數先 ?

伯爵府

引用:Quote:ilovemytwins+發表於+15-10-5+20:34+

佢話銀行覺得安全嘅簽賬係唔會出 message 比客人, 我已舉例話我 yahoo 團購幾十蚊都收到, sogo 果 d 大 sho ...
咁你咪話佢就係呢啲你覺得安全既消費而家被盜用左要佢地好好負責返!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

報警,即刻叫銀行 cut 卡

子爵府

引用:+本帖最後由+希澂+於+15-10-5+20:00+編輯+\\

我比人盗用信用卡, 居然用左 5 次, 但無一次有 messa ...
點解咁sure關uber事咁?

珍珠宮

蛋豬 發表於 15-10-5 20:52
又係dbs
話說有次我簽筆好大額既數,跟住店主話碌唔到,我即刻打去銀行查,原來同一時間已經by mi ...
其實 DBS 都出名衰, 但我用左好多年都無事, 我 LIKE 佢有現金回贈, 同埋年年免年費, 估唔到今次終於 "奶" 野, 我問左兩個朋友, 一個係恆生, 另一個係 AEON, 兩間一打上去話比人盜用, 係唔會入數, 會查完先, 結果當然我果兩位朋友都無入數, 又唔洗找數
但今次DBS, 居然話授晒權, 又多次問我係咪唔記得, uber 優惠時登記左, 又話係咪借左比家人, 又話一定入晒數先, 又話報警都無用, 好嬲呀

首頁
12345...16

尾頁

跳至