在職全職

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

宜家做sec.好多要大學畢業架啦, 唔淨係做文書處理, 好多要幫埋老闆做決策, 因為咁先至高人工.

禁止訪問

大宅

原文章由 Jesdan 於 08-7-22 17:51 發表
我F.7畢業,讀完H.DIP,而家份工一畢業就做,O係kindergarten 做左3年,人工約$15k一個月,不過成日要OT、出外活動,帶比賽,無晒私人時間.........又無補水........... :naugh ...

而家幼稚園都咁高人工既咩

子爵府

我是在家裡工作的-職業:教琴,每天教4-5個鐘,星期六half day,都有30k以上,其實我都想做多d揾多d,因為我所揾的都用來儲入阿b基金,將來阿b要用好多錢,但我覺得生活要有個平衡,有工作不致於與社會脫節,只要保持生活上應洗則洗,不奢侈但足夠,應該不成問題的

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 c-wong 於 2008/7/21 18:38 發表
Remember to change jobs often ah! Only change jobs more often can give you a bigger salary increment (10-30%). I changed job every 1-3 years.

轉得工多未必好,識唔少人1畢業就做同1間公司,升升下職份人工都唔錯,而且越做得耐越就手,最緊要係揀間大公司。。。

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 babemom 於 2008/7/23 00:49 發表
我是在家裡工作的-職業:教琴,每天教4-5個鐘,星期六half day,都有30k以上,其實我都想做多d揾多d,因為我所揾的都用來儲入阿b基金,將來阿b要用好多錢,但我覺得生活要有個平衡,有工作不致於與社會脫節,只要保持生活上應 ...

好羡慕你。。。我有中學同學畢左業就係屋企教琴,工時flexible之餘仲唔洗交稅。。。早之細個就學琴啦。。。

複式洋房

有時大公司都末必好, 好似我咁, 之前份工(話曬都係上市公司), 做左7-8年, 人工都唔高 (年年都只係加得2-3%), 到SARS一到, 仲扣左8%人工, 但當時的市道, 邊有人敢走, 後來轉左工, 先好返d

quote]原文章由 bobbob 於 08-7-24 10:18 發表

轉得工多未必好,識唔少人1畢業就做同1間公司,升升下職份人工都唔錯,而且越做得耐越就手,最緊要係揀間大公司。。。 [/quote]

伯爵府

原文章由 Iriswm 於 08-7-24 14:02 發表
有時大公司都末必好, 好似我咁, 之前份工(話曬都係上市公司), 做左7-8年, 人工都唔高 (年年都只係加得2-3%), 到SARS一到, 仲扣左8%人工, 但當時的市道, 邊有人敢走, 後來轉左工, 先好返d

quote]原文章由 bobbob 於 ...

我都認為大公司唔一定好, 人工亦唔一定高, 因為人太多, 管理層都冇咁有人情味.

男爵府

不果做開大公司, 轉工比較容易. 因為唔小僱主鐘意請well-known或大公司員工(政府工例外 )
原文章由 chanwendy 於 08-7-24 14:16 發表

我都認為大公司唔一定好, 人工亦唔一定高, 因為人太多, 管理層都冇咁有人情味.

大宅

有時做工都要睇吓d同事好唔好, 有冇團隊精神, 好似我有時小朋友病咗, 我d同事會主動幫我做埋我d工作, 幫我照顧埋我跟開四個老闆, 我是做秘書, 放工又準時, 我年紀又唔細, 所以我都好滿意我呢份工

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 Iriswm 於 2008/7/24 14:02 發表

quote]原文章由 bobbob 於 ...

乜你先前份工咁似我以前個份?又係上市公司,不過刻薄員工
但我識人做大bank人工真係幾好喎。。。

男爵府

銀行sec.係埋搵好多? 不過好似多數要OT.

男爵府

我估20k左右啦. 我有個讀sec course的同學早排入左bank做, 係佢話的.
原文章由 Elsamouse 於 08-7-24 17:57 發表
銀行sec.係埋搵好多? 不過好似多數要OT.

禁止發言

男爵府

地產公司written test的書信通常考咩topic架?

大宅

依家出面個市好靜咩??又話失業率得3點幾??why??

伯爵府

原文章由 kerobobo 於 08-7-30 10:44 發表
依家出面個市好靜咩??又話失業率得3點幾??why??

失業率同人工係唔掛鈎架喎, 多人做野, 但係好多都係在職貧窮嘛.

洋房

回覆 #1 chanwendy 的文章

係咪有左小朋友難搵工叻! 我而家人工唔錯, 不過做得唔開心, 個同事好難頂, 已經到左我架極限, 忍唔到.

大宅

原文章由 esthercheng48 於 08-7-30 12:30 發表
係咪有左小朋友難搵工叻! 我而家人工唔錯, 不過做得唔開心, 個同事好難頂, 已經到左我架極限, 忍唔到.

算吧, 間間公司都係咁架啦, 我公司都唔係好好, 因為有d人成日攪屎掍(恕我粗魯), 又沒有團體精神, 只有兩, 三個傾得埋, 做野搵錢啫, 唔好理咁多喇, 自己做掂自己野, 夠鐘就收工

大宅

係呀!!! 間間公司都有d人成日攪攪震, 做野搵錢緊要, 唔好理咁多, 自己做掂自己野, 夠鐘就收工

首頁
23456...9

尾頁

跳至