在職全職

跳至

首頁
34567...9

尾頁

禁止發言

大宅

原文章由 esthercheng48 於 08-7-30 12:30 發表
係咪有左小朋友難搵工叻! 我而家人工唔錯, 不過做得唔開心, 個同事好難頂, 已經到左我架極限, 忍唔到.

me too,走人呢個都係最大原因,我唔想成世都對住佢地,同埋我見出面公司d人好多都相處好好,放工又一齊去街,好羨慕.

男爵府

我都好羨慕你地可以搵幾皮野1個月~~ 我平均計埋COMMISSION都係得萬幾... 如果好景都唔會沖破2萬~~ 可況依家個市甘差... 唉~~真係慘慘慘

男爵府

點解呢到d mami搵咁多錢既...
我搵既係你地1/4都無丫..
但唔做又唔得..

男爵府

i finished F5, work for the genral clerk, making only $1200/m. then take the evening course to finished the LCC higher in accounting - then jump to $4800. then studied in higher doplima course in accounting. working for this company for 13 yr. still making $16000. no overtime paid but have 15 days annual leave and work 5 days only.
workload is so so, except for month end where OT is a must...

i don't complant lor, as with my age 40+ close to 50. what am i going to expect. just work till retire..
further studies - no way. too old to memories all the text book and sit for the exam.. i am o.k. with my senior accouting clerk here..

大宅

嘩,妳地個個都咁鬼正既,唉,我就.........陰公囉

子爵府

原文章由 Elsamouse 於 08-7-22 17:04 發表
宜家做sec.好多要大學畢業架啦, 唔淨係做文書處理, 好多要幫埋老闆做決策, 因為咁先至高人工.

我係一間大公司做SEC. 做左15年多. 初初只係文員仔. 我只係
F5, now salary 19K.

禁止發言

別墅

你就好啦! 我大學畢業做咗約10年人工(底薪)都冇你咁多呀! 雖然我間公司話有bonus, 不過唔係一定有, 仲季季(留意係唔係)加target!!

原文章由 bestwish 於 08-8-1 12:51 發表

我係一間大公司做SEC. 做左15年多. 初初只係文員仔. 我只係
F5, now salary 19K.

禁止發言

男爵府

HEHEHE~~ 賣文儀產品law~~

原文章由 小月月 於 08-8-1 14:20 發表

你做咩sales架??

男爵府

我個行~~ 文儀產品ge commission唔係好高..因為佢底薪都有接近1萬~~ 所以冇咩生意都可以捱到~~勝在唔使OT~~夠鐘走人~~ 又冇壓力~~ 我都有16日大假~~ 最重要返工唔使點做麻~~ 又唔使特登搵客 (暫時)... 所以公司都有好多人都做左10-20年~~個個等退休~~而我都係呀~~ 係呢間公司都係做左大約4年LA ~~HEHEHEHEHEHE ~~

原文章由 小月月 於 08-8-1 15:26 發表

你地邊行sales架? sales唔係搵好多架咩?

大宅

我都係等退休 , 雖然人工低, 但我間公司褔利超好

原文章由 Ritajj8 於 8/2/2008 10:52 發表
我個行~~ 文儀產品ge commission唔係好高..因為佢底薪都有接近1萬~~ 所以冇咩生意都可以捱到~~勝在唔使OT~~夠鐘走人~~ 又冇壓力~~ 我都有16日大假~~ 最重要返工唔使點做麻~~ 又唔使特登搵客 (暫時)... 所以公司都有 ...

別墅

我做銀行囉! 失禮晒

原文章由 小月月 於 08-8-1 15:26 發表

你地邊行sales架? sales唔係搵好多架咩?

複式洋房

HIHI~~妳們好叻,能夠做一份工咁長時間. 我做平面設計的在現公司工作了3年多~~人工得8千幾~~妳地好好

別墅

原文章由 hauyimama 於 08-8-2 15:04 發表
HIHI~~妳們好叻,能夠做一份工咁長時間. 我做平面設計的在現公司工作了3年多~~人工得8千幾~~妳地好好

嘩, 人工得8千, 點捱呀? 我比你多D, 都有萬鬆D. 不過都係個個清

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

複式洋房

原文章由 beemaggie221 於 08-8-4 13:02 發表

嘩, 人工得8千, 點捱呀? 我比你多D, 都有萬鬆D. 不過都係個個清

無法啦,多有多洗,少有少洗囉,

男爵府

嘩... 點解咁多在職媽媽都搵咁多...? 我以為自己都okay, 點知... 唉... 攪到我心郁郁想轉去i-bank做下sec仔.

洋房

salary--- $ 44K every month
working in Government Dept . for more than 10 years

伯爵府

原文章由 yauyauyanyan 於 08-8-4 23:55 發表
salary--- $ 44K every month
working in Government Dept . for more than 10 years

so high your salary ar, almost my household income ar.

首頁
34567...9

尾頁

跳至