論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我頂! 空歡喜! 我7月中簽架, 咁係咪冇得免呀? 定兩年後嘅7月簽果個先置免呀? 曾生攪乜鬼呀????救命呀!!!!!

大宅

好媽媽勳章

我都係死都唔会交架!痴痴地架!

別墅

我仲慘,我工人個約8月30日到期,已搵agent簽新約.

大宅

畀面勳章

頂....等我聽到都空歡喜一場!就算唔退番之前既外傭稅比我地都算啦,咁好應該由九月開始全部唔使交啦!佢咁攪法,係咪要我地全部stop哂工人既contact,跟住再簽過啫!都痴Q線既!

男爵府

原文章由 Froggy_joe 於 08-7-16 20:04 發表
根本一路都唔應該收呢個外傭稅
家下只叫撥亂反正,仲係暫緩兩年咋

我唔會多謝政府law

係呀!而家係度扮好人,黑人憎至真呀!

大宅

回覆 #22 mtqueenie 的文章

.號召大家一齊唔交.

禁止訪問

別墅

可否同議員投訴嗎??

大宅

有冇攪錯, 我剛交左, 好心應該退回俾我地la

男爵府

齊齊唔交
政府都頭痕
又浪費人力物力去FOLLOW

新簽先豁免
舊約的僱主唔係公民呀

唔公平.....

最重要係..政府強制性要每月四佰元
有咩貢獻做到出黎呢

不明白特首係幫忙巿民
還是加重巿民的負擔:;pppp:

男爵府

咁即係間接叫d僱主抄晒班外傭, 响9月請過新既外傭黎, 有冇搞錯, 正苦超級低能!!! 惹起中產民怨!!!!

別墅

頂個死人pk正苦肺呀! 仲以為班pk終於識唔用"屎忽"諗野, 他媽的! 9月後簽果啲先唔駛交, 9月前簽全部要繼續交 (兩年共九千架) 咁點樣叫"紓解民困"呀? 真唔該哂喎! 痴媽根! 好嬲呀! 因我剛6月時交咗第一期$2400呀!! 頂!!

[ 本文章最後由 chihinmom 於 08-7-16 22:10 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

我頂佢呀,咁叫幚我地中產呀?根本唔係個個請外傭既都有得受惠,打死之後個三期我都唔交,我地成班僱主唔交既,佢都死啦,每個人係入境處嘈起上黎,佢都幾係野,好鬼

男爵府

我工人9月先來港, 但份contract係之前簽, 姐係駛唔駛交呀?

大宅

好媽媽勳章

係啦.... 正苦有無攪錯呀 ....
工人加人工就今日講明日生效,
豁免女傭稅就要9月生效... 都算啦
唉~~ 我剛剛先俾左支票agent去接新工人 ,
如果照曾生咁講9月新簽工人先生效,
我未來2年都要俾足女傭稅,
呀 ~~ 咁仲叫紓緩中產壓力 ~~

咁攪法 ... 炒左工人(賠3480) 再請過(慳返9600)都仲有so 喎 ~~ 最多每月俾返新人工 3580姐 ~~ 總之都係有so 啦
曾生究竟識唔識計數架

別墅

舉腳贊成! 團結就是力量!

原文章由 amysnlee 於 08-7-16 21:54 發表
我頂佢呀,咁叫幚我地中產呀?根本唔係個個請外傭既都有得受惠,打死之後個三期我都唔交,我地成班僱主唔交既,佢都死啦,每個人係入境處嘈起上黎,佢都幾係野,好鬼 ...

男爵府

唔交邊有用架
一於去遊行去抗議啦
又話民主
咁咪比人提出意見囉

伯爵府

原文章由 MashiMaro 於 08-7-16 22:01 發表
唉~~ 我剛剛先俾左支票agent去接新工人 ,
如果照曾生咁講9月新簽工人先生效,
我未來2年都要俾足女傭稅,
呀 ~~ 咁仲叫紓緩中產壓力 ~~

咁攪法 ... 炒左工人(賠3480) 再請過(慳返9600)都仲有so 喎 ~~ 最多每月俾返新人工 3580姐 ~~ 總之都係有so 啦

究竟有無人清楚政府係點計呀?

我剛剛先轉左工人, 俾左$2400, 咁我黎緊享唔享用到le個"福利"呀?

如果真係咁唔公平, 我地就要交, 咁我都會罷交呀!! 話之佢發警告信又好, 點都好......

[ 本文章最後由 ioi 於 08-7-16 22:25 編輯 ]

禁止訪問

珍珠宮

我工人8月25號到期, 但之前要攪續約, 點好呀, 要唔要比.

首頁

尾頁

跳至