夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

樓主,你係唔係有d產後抑鬱症???照我睇,有問題果個係你,唔你你老爺奶奶...以你印講,你咁高上,咁巴蔽,不如叫自己阿媽比錢你買樓lor...我唔多信你係好環境嘅高上人...
得閒入嚟我地個Blog參觀吓啦...
http://hk.myblog.yahoo.com/alison741226/

男爵府

我無你咁好命, 我以前夠有錢啦, 以前住半山, 出入有司機, 點知家到中落, 我係窮, 但我知足常樂, 我同我老公窮得有骨氣!你幾有錢都係以前既事, 你咁後悔咪離婚羅!搵個好有錢既男人嫁羅, 大小姐!

如果你還愛你老公同埋個小朋友, 就請你面對現實。窮也可以好開心!

可能我得罪左你, 但我出發點為你好!

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 13:48 發表
我都知結婚生仔係我地責任,咁62,99養姑仔一家就好!我出聲問就係我不對?我唔同你,我今年先25咋,我出身於中上家庭,杯多唔使洗多隻,出入都揸車,行街行開海港城,我亞媽同我行過周大福都會買吓首飾比我,我點會慣吖! ...

別墅

其實你個題目都對,"一開始...就係錯", "錯"的是你, 你一開始就想找個好碼頭, 不過你泊錯左, 但你不能怪個碼頭, 而是你自己選擇錯誤. 你現可以做的, 就是A.自己將個碼頭建成你想要的, B.再泊過另一個. 唔知你明唔明我的比喻.

複式洋房

我就係知我老公唔出聲我先至講吖...但佢亞媽講說話真係好有問題!傾婚事當晚就成家人公審我,佢父母同佢亞妹一家人、細老都係度聽,完全都冇理我地兩公婆感受,99第一句話:「你唔好誤會吖...我地屋企唔係你想像中咁有$,呢D係表面風光嚟!仲有你個BB邊個幫你湊?你知...我女就得一個,你明我意思啦!我地幫埋你老公最後呢次咋!」62話:「我地都係屋企、親戚,幾圍咋,唔大攪啦!」根本就蝦我大肚!
原文章由 小小太陽 於 08-7-17 13:39 發表

據理力爭好似不適用於家庭架喎

家, 從來都不是講理的地方, 你未聽過咩?

人地偏心就係偏心, 你爭左, 都唔會改變個事實, 反而令關係更差, 咁爭黎做咩? 你想爭到d 咩? 假如你係99, 你比個新抱小, 會唔會突然間覺得 ...

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 13:10 發表
咁做人係咪咩都要硬食吖???我99唔湊我個女,請埋公人比佢都唔肯!但就湊外孫女!咁咪得囉!你唔湊就以後都唔好見!我唔係神吖!做咩咩事都要就哂佢地,睇佢地面色嚟做人?好似佢地話幾時食飯就食飯,明知我返工要囉假先放到sunday, ...

我99唔湊我個女,請埋公人比佢都唔肯!
<<<我係你奶奶都唔敢同你湊. 唔係唔想, 幫你湊左有咩e毓好大鑊. 會炒大鑊的.

做咩咩事都要就哂佢地,睇佢地面色嚟做人?
<<<這個好睇你諗唔諗佢係你老公的父母. 我都好唔妥好多人, 不過我唔多理佢地.

好似佢地話幾時食飯就食飯,明知我返工要囉假先放到sunday,如果我到唔到就唔like!
<<<你真係可以唔理佢地, 但唔應該出聲話佢地.

唔通依仲要好似以前D年代,62,99講一我地唔可以講二。佢地講嘅/做嘅幾難受,我地做新抱都要受?
<<<因為老闆出錢俾你, 你就可以收佢氣, 6299的就不?? 你係咁的話就現實了點.

一開始我對佢地唔係差,但佢地又點對我?
<<<想同你講, 就算幾open, 有左bb才結婚, 好多老人家都接受唔到, 背后會俾人講.

ok,我依梗本就唔恨62會留D咩比我地,佢唔比,我屋企都有田有地有基金比我!
<<<我都係溫室長大, 我老豆成日當住我老公面前講有3層樓係我的. 所有錢都留俾我. (好彩我生醒, 唔係我老豆會養出敗家兒, 唔洗發奮啦). 而我奶奶就住緊一層400萬左右的樓, 是去了的62留下的, 去時說會給我老公. 我奶奶都蝦我老公的, 以為我老公會買佢怕, 現在一時話俾我老公, 一時話唔知點好. 只係想我老公聽晒佢點. 但我一句點醒我老公, "好仔不論爺田地", 現在要我俾幾萬佢一個月, 仲要同佢住, 仲要我做到擦鞋仔的行為--是為了一層唔知會否落我袋的樓. 我打死都唔會. 我唔會為五斗米而折腰. 我只可能盡孝道, 俾家用, 陪佢, 尊重佢. 但不是小李子般做奴隸!! 至于層樓, 我當佢不曾存在.

我只不過想佢地答我點解要甘大細超?
<<<點解唔可以大細超?

我要佢地承應!<<<認左你會更慶.

我要C6知道佢屋企係有幾咁錫佢!係佢地有生之年我都會盡我所能唔比我老公同個女見佢地!旣然我都唔開心,咁咪大家都一齊唔開心囉!我唔係聖人吖!<<<我同你唔同, 我寧願我老公依一世都唔知佢生長係不幸的家庭. 佢見到我父母咁好, 佢一向都流晒口水. 我仲係老公面前幫口話99都愛佢的.

可能我屋企無男丁...情況會好唔同. 我自己好鍾意女, 想生個女多d. 我爸爸好錫我. 由細到大都好寵愛我. 成日講個女嫁左出去, 唔知會否受人氣, 所以要特別錫. 如果我係人地奶奶, 而我又有個女, 我都係偏心女多d, 我怕佢受人氣. 不過你奶奶見你咁燥底, 可能收一收油對你抱觀望態度. 如果你真係大小姐脾氣(溫室俾人寵慣, 有你自己都唔知), 更會覺自己個女要有人錫. 我媽咪同我講過, 有親戚(這個人時常有錢扮無錢)同佢借錢話要俾個女買樓, 佢最錫佢個女, 我媽咪果一刻想起"""我都有個女, 我都錫我個女, 點解人地個女係公主自己個女要咁, 做阿媽要更加錫自己個女."""所以自此之後, 我媽就更錫我. 路遙知馬力, 日久見人心, 你仲走去小人. 在他們心中, 你尾狐狸尾巴出來了.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-7-17 14:30 編輯 ]

珍珠宮

咁點解當初要有咗先結婚?我見你之前係咁寫喎....

係咪你老公既主意, 以為生個男孫咁你6299就聽哂你地話?咁你唔應該怨你6299, 係應該怨你老公白痴, 唔識睇父母眉頭眼額, 明知自己父母愛個女多個自己, 都盲目以為生個男孫黎討好佢地 就會令佢地俾層樓你地住......

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 14:12 發表
我就係知我老公唔出聲我先至講吖...但佢亞媽講說話真係好有問題!傾婚事當晚就成家人公審我,佢父母同佢亞妹一家人、細老都係度聽,完全都冇理我地兩公婆感受,99第一句話:「你唔好誤會吖...我地屋企唔係你想像中咁有$,呢D係 ...
好好過每一天......

複式洋房

如果我身體許可我都好想快D揾工做!我以前有返工都係自己養自,我都好少返屋企住!
離婚...可以還返樣貌,身才同健康比我咩?
原文章由 060905 於 08-7-17 13:56 發表
我夠得25啦, 我老公28添咋, 我地兩公婆而家都係照顧三個家 (自己個果, 男家, 外家), 你父母唔偏心係好彩, 唔係人人都係咁, 係你媽咪好請工人俾你同你家姐, 但呢d唔係應份羅, 唔該!

成熟d啦, 25唔係細架啦, 仲係人地 ...

大宅

原文章由 BigChoi 於 08-7-17 00:23 發表
妳根本冇想清楚就結婚, 未了解妳C6就嫁, 妳99 養大妳C6, C6未回報, 仲要99養埋你地一家三口咩. 妳都係外家住啦, 妳99 幫姑仔有乜問題.就算幫妳湊, 唔係免費嫁, 都要比錢.
妳係嫌棄C6冇用, 比唔到妳需要的生活.:;pppp ...

如果我個仔第日好似你老公o甘.........我會小佢上天花板. (人窮唔緊要, 無志氣靠屋企男人不如)

如果我第日個新抱o甘樣小我/老公........我會叫個仔同佢離婚, 最多我養個孫女, 好好教養佢, 唔好等佢學似亞媽o甘, 靠人仲要小人.

珍珠宮

如果你只係呻下, 無所謂....

但如果你一直抱住呢個人生觀做人, 你呢世都唔會開心!

當日無人攞支槍叫你去結婚生仔,係你自己被前ex hurt得好勁, 想搵個岸泊埋去......但又無做好評估工作......

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 14:28 發表
如果我身體許可我都好想快D揾工做!我以前有返工都係自己養自,我都好少返屋企住!
好好過每一天......

男爵府

傻妹, 如果一個男人淨係鐘意你個樣, 身材, d男人唔要乜罷啦!

你身體咩事呀??

我身體都好差, 我仲有慢性病, 個個星期都要看醫生, 但我無悔嫁俾我老公, 同埋有我個女, 要捱, 因為佢地好愛我, 我都好愛佢地, 有時我都會同人講我老公貨不對辦(未結婚前好就我, 結左婚後成日要我聽晒佢同埋6299), 曾經想過離婚, 但最後我都同佢一齊, 因為有時知道佢父母點對我, 佢管唔到, 只要唔好咁過份, 佢鍚我, 我就心足!

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 14:28 發表

複式洋房

佢個女也是有了先結婚!
唔通做人真係吞聲忍氣會好D?
原文章由 alphabetagamma 於 08-7-17 14:18 發表

我99唔湊我個女,請埋公人比佢都唔肯!

男爵府

唔係, 但你要明白, 係人都會鍚自己個女多過新抱, 就正如你鍚自己父母多過6299, 我姑奶都係同我一樣奉子成婚, 我姑奶都係差唔多一至七係外家(即我6299屋企), 佢無乜俾錢我62, 佢除左佢老公之外, 一家三口(我姑奶 + 佢對仔女)都係到白飲白食, 我都無怪我6299偏心, 我反而覺得我自己好叻, 唔駛靠佢地, 我反而看不起佢!

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 14:38 發表
佢個女也是有了先結婚!
唔通做人真係吞聲忍氣會好D?

珊瑚宮

環保接龍勳章

可能佢個女都係要收男家氣. 所以特別錫自己個女. 可能人地仲慘過你. 講真, 佢對自己仔女好, 對你無咁好. 人之常情. 你嬲佢大細超, 都係細超你, 而唔係你老公.
佢仲有個細佬, 做阿媽都會想留d錢睇下第時細佬結婚時幫下手. 你等下啦..... 再耐一點才下定奪啦...
你可能真係火爆d, 我唔係話你好錯. 但係有時好多野你好嬲時係睇唔到. 你怪錯佢, 你對人地發左爛渣先. 人地真係會又睇錯你, 到第二時真係搞到真係偏心. 原本唔係咁偏心, 俾你搞一搞, 真係極道偏心就無謂啦.

複式洋房

我冇靠佢地囉!係我亞爸比屋我住囉...冇靠過佢地!我只不過打 問佢地點解咁大細超?
原文章由 lovelybearbear 於 08-7-17 14:31 發表

如果我個仔第日好似你老公o甘.........我會小佢上天花板. (人窮唔緊要, 無志氣靠屋企男人不如)

如果我第日個新抱o甘樣小我/老公........我會叫個仔同佢離婚, 最多我養個孫女, 好好教養佢, 唔好等佢學似亞媽o甘, ...

別墅

你99已給你心理準備啦, 我唔覺是蝦你.
「你唔好誤會吖...我地屋企唔係你想像中咁有$,呢D係表面風光嚟---講明啦
!仲有你個BB邊個幫你湊?你知...我女就得一個,你明我意思啦!我地幫埋你老公最後呢次咋!」---好似你老公靠慣屋企,
62話:「我地都係屋企、親戚,幾圍咋,唔大攪啦!」根本就蝦我大肚!---所以如果結婚想順自己意思, 就最好自己錢, 否則就不要那麼多要求.

伯爵府

好媽媽勳章

睇完樓主既回應,
我深深體會到咩叫"晒氣",
咩叫同緊外太空人溝通!

同徐子淇呢d千金小姐
講住公屋有幾好,
佢會唔會明既呢?

男爵府

完全同意!

原文章由 雲妮彭 於 08-7-17 14:50 發表
睇完樓主既回應,
我深深體會到咩叫"晒氣",
咩叫同緊外太空人溝通!

同徐子淇呢d千金小姐
講住公屋有幾好,
佢會唔會明既呢?

珊瑚宮

環保接龍勳章

你知...我女就得一個,你明我意思啦!我地幫埋你老公最後呢次咋!--- 係喎. 這一句我立即係想到, 你老公由細到大在父母眼中都無好野. 成日要佢地幫. 我估佢一向都表現得唔好, 一向都係得不到父母的心.

不過你都係嬲佢話過會買樓俾你老公. 講過唔算數. 我99都試過啦.. 係好hurt我老公, 唔再去諗過好自己的生活仲好過啦.

大宅

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 14:45 發表
我冇靠佢地囉!係我亞爸比屋我住囉...冇靠過佢地!我只不過打 問佢地點解咁大細超?

可能我真係誤會左你.......

但係我只係想同你講, 既然你6299o甘辛苦養大你老公, 好應該係時候孝敬番佢地, 得閒搵下佢地飲茶, 而唔係好似小學生o甘, 成日同d大人講"唔公平"

仲有既係, 6299有幾唔對都好, 都唔應該由"你"把口話佢不是, 人地唔係十萬九千7欠左你地.

相由心生, 你有幾靓身材有幾好, 有幾多人追都好, 個內涵唔得都無用嫁.....你好明顯既係, 唔甘心以你既條件有o甘既生活.

旺角大把人靓過你, 唔通個個都嫁入豪門??

複式洋房

我開刀生完個女後身體好差,係我坐月時候凍親!病到要辭工,依仲要日日睇中E,成日都病,令到我覺得好痛當苦!我之前係公司要凍到着羊毛底先返工!依連份工都冇埋,又冇乜朋又揾我。(因為D friend知我身體差費事揾我飲嘢)!日日留係屋企,我就快癲啦!我生完都四個半月了,但仲係肥腫難分,又唔食得減肥藥,我冇哂自信,都唔想出街見人!有時睇返未生既相都會
我係咪玩完啦!
原文章由 060905 於 08-7-17 14:42 發表
唔係, 但你要明白, 係人都會鍚自己個女多過新抱, 就正如你鍚自己父母多過6299, 我姑奶都係同我一樣奉子成婚, 我姑奶都係差唔多一至七係外家(即我6299屋企), 佢無乜俾錢我62, 佢除左佢老公之外, 一家三口(我姑奶 + 佢 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至