親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb10月就兩歲,想同佢和我父母五個人去一次台灣,短短地俾bb試下搭飛機。因為我幾年前去台灣遇著山泥傾瀉,去唔到清境(當時book左娜魯灣,去到台北要取消),所以想今次去番,行程大致如下,希望各位mama俾d意見:

day 1
飛台北,下午到動物園或淡水 (我唔飛台中係因為我打算把行李放存酒店,只攞部份需要用的上清境,費時輪盡)

day 2及day3
留在清境,主要想帶bb去睇羊、果園 (呢個就係我上次想去清境的目的),仲有行山 (即係步道),因為我父母鍾意行山睇風景,佢地係香港都成日行 (我應該在台北坐5個hr觀光巴士上清境,還是坐火車到台中再叫清境豐田幫我安排包車? 早起不是問題,但我驚bb坐5hr車辛苦。另外,我想去埋埔里酒廠,應該點編?)

day 4
中午起程回台北,到步已經黃昏,是日攤抖

day 5
我同老公就帶bb去誠品探索館 (兩歲唔知啱唔岩玩?),我父母就安排參加本地一天團去故宮等名勝(唔知local tour識唔識廣東話?)

day 6
我想去平溪線放天燈同睇瀑布 (即係十份,我睇左veronna的遊記第二日平溪線,好似幾啱,請問veronna,如帶著兩歲bb辛苦嗎?),夠唔時間去埋九份?

day 7
買手信及回港

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 rinapang 於 08-7-19 13:25 發表
ABCD 媽咪,

可唔可以將此TOPIC好似之前咁,放係"戶外旅行"第一頁,唔使每次都要找!咁會方便好多!

置頂係要戶外旅行的版主才能做到
已pm左比她...等她online見到才能做到

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 kylie2006 於 08-7-19 14:27 發表
bb10月就兩歲,想同佢和我父母五個人去一次台灣,短短地俾bb試下搭飛機。因為我幾年前去台灣遇著山泥傾瀉,去唔到清境(當時book左娜魯灣,去到台北要取消),所以想今次去番,行程大致如下,希望各位mama俾d意見:

day 1
飛台北,下午 ...

埔里酒廠可安排在回程果日才去

探索館...2歲...其實也會玩到
不過可能只係當一d colorful的玩具
未必識各行各業

大宅

我明白了,THANKS!

原文章由 ABCD媽咪 於 08-7-19 15:25 發表

置頂係要戶外旅行的版主才能做到
已pm左比她...等她online見到才能做到

侯爵府

原文章由 rinapang 於 08-7-17 17:22 發表
010,

多謝你有關青青農場的資料, 我預29/7(二)去,不是星期六,希望人少d.
另外,貓空我又預24/7去,咁我真係要check清楚d先,謝!

聽你地咁多人話去貓空, 其實啱小朋友去嗎?? thx 因為我諗緊去唔去好....

侯爵府

原文章由 veronna 於 08-7-18 21:31 發表
去完四日台北, 返到黎仲係好懷念. 第一次自遊行, 都算ok啦, 多謝晒各位既資料.

打電話去卡莎米亞訂鳳梨酥. 佢話可以三日後送貨去飯店

我都好鐘意食卡莎米亞d鳳梨酥架, 可唔可以比我電話我呀?? 有冇話要買幾多先送去hotel咁架? thx

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

linwailin

你得一日,路易士/兒童探索館/babyboss只可選一
除非你諗住全日只玩呢3處

babyboss我無去過....無評語

路易士完全唔順路同淡水一頭一尾嫁
記得好似收六點正

兒童探索館會7歲岩d,14歲可能會悶喎
你去兒童探索館都有誠品書店嫁
而101都係附近...

一係朝早出發去兒童探索館玩,
14-yr可逛誠品書店
之後可搭的士/行過去101影返張相,
或上埋去打個轉

(但也可考慮揾晚活動後逛24-hr誠品,
咁時間會好d唔使咁趕可以打的去埋大潤發[HK$3X],
要注意買得多野可能要返酒店放低先)

三點左右出發去淡水行淡水老街...
搭公車到漁人碼頭行下情人橋(搭船返淡水老街)
行下逛下~5/6點看日落,看埋日落

~8pm返捷運返西門町(~40mins)行下逛下
(若係淡水買得多野可能又要返酒店放低先喎)

咁安排你可行晒你想要的地方但可能會攰d嫁
因為由大潤發/淡水/西門町都要行行行買買買嫁

希望最終你去晒你想去的地方啦

[ 本文章最後由 010 於 08-7-20 21:07 編輯 ]

大宅

我去貓空係因為順路去完動物園,帶小孩坐纜車,上到去飲下茶, 休息一下咁,我同行d小孩4個3-8歲都應該o.k., 大人去邊,佢地玩到邊,其實有4個朋友仔,去邊都係玩得好開心!

原文章由 stephenietam 於 08-7-19 20:21 發表

聽你地咁多人話去貓空, 其實啱小朋友去嗎?? thx 因為我諗緊去唔去好....

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 010 於 08-7-19 23:04 發表

記得好似收六點正

而101都係附近...

14-yr可逛誠 ...

14歲的話真係唔好浪費錢去探索館
真係唔岩玩
(因我二女也係14歲)
佢寧願來樓下睇書
叫我帶細的兩個去玩探索館,
留探索館入場費比佢買書

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kylie2006

我覺得都ok架, 你會唔會帶bb車? 如果冇要手抱就唔好由青銅行去平溪喇, 搭番火車去, 佢一日票黎, 可以無限次搭果條線. 留番d力由十分行去瀑布, 都行左成大半個鐘(可能我地行得慢). 記得係火車站攞時刻表, 因為成個鐘先一班車, 遲左就要等好耐.
Latte, 又名臭TE或臭喵

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 stephenietam 於 08-7-19 20:26 發表

我都好鐘意食卡莎米亞d鳳梨酥架, 可唔可以比我電話我呀?? 有冇話要買幾多先送去hotel咁架? thx

http://www.casamia.com.tw/03/shop.html

你去呢個網址睇下啦, 有晒價錢同電話. 佢地五盒就免費送貨架. 不過唔夠都可以, 要收運費好似150台幣. 我攞左房既no.就打電話訂, 然後係送貨果日一早夜低d錢俾飯店counter, 玩完返去已經收到囉.
Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

Hi ABCD 媽咪,

我們一家兩大兩小,打算8月頭到台北和清境, 現有些問題想向你請教:-
1. 我們打算從桃園機場搭高鐵到台中,需要預先上網買定高鐵車票嗎?
2. 請問埔里酒廠是否在埔里客運站附近? 要再轉車嗎?
2. 有什麼台北酒店可以推薦給我?
3. 台北四季飯店可以嗎? 會否太偏遠呢?

謝謝!

[ 本文章最後由 Gordon_No_4 於 08-7-20 15:18 編輯 ]
Gordon_No_4

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 Gordon_No_4 於 08-7-20 15:10 發表
Hi ABCD 媽咪,

我們一家兩大兩小,打算8月頭到台北和清境, 現有些問題想向你請教:-
1. 我們打算從桃園機場搭高鐵到台中,需要預先上網買定高鐵車票嗎?
2. 請問埔里酒廠是否在埔里客運站附近? 要再轉車嗎?
2. 有什 ...

高鐵基本上如果唔係特別的假期
也不用先訂票的

埔里酒廠,我也唔清楚近唔近客運站
因為我係包車玩的

你4個人...可考慮有四人房的酒店
如東龍,友星...這些

四季也ok的
唔算太近捷運

大宅

原文章由 on0li 於 08-7-19 01:49 發表
我囡囡8歲,去兒童探索館覺得悶~我見都係得好少人玩~全部都係細細個~ 有時我都覺佢而家個年齡都幾懢忦~都唔知有咩岩玩~~

onoli
我就係怕佢地去到唔啱玩,便浪費時間要去另一處地方,便失咗預算。
謝謝你!

大宅

原文章由 010 於 08-7-19 23:04 發表

記得好似收六點正

而101都係附近...

14-yr可逛誠 ...

真係唔該你呀!
你的見意好好同好細心!咁果日我就唔駛濛查查,唔知去邊先!咁你的意思是不是在兒童探索那處搭的士去大潤發會近些和適合些,因為我唔係好知大潤發在那裡?

大宅

Hi ABCD 媽咪,

多謝您這麼快的回應. 我還有些問題想請教您:-

1. 在 www.ezhotel.com.tw/訂房, 很多時D promotion房都是話for 國內人, 那麼我們香港人可以訂嗎? 要不要比差價?

2. 有沒有包車由台中上清境的好介紹?

3. 我們我行程打算是:-
第一天: 桃園機場到台中
第二天:台中到清境
第三天:清境
第四天:清境到台北
第五天 - 第7天: 台北
以上到清境的安排, 有足夠時間到日月潭和埔里嗎? 會不會太趕?

原文章由 ABCD媽咪 於 08-7-20 19:59 發表

高鐵基本上如果唔係特別的假期
也不用先訂票的

埔里酒廠,我也唔清楚近唔近客運站
因為我係包車玩的

你4個人...可考慮有四人房的酒店
如東龍,友星...這些

四季也ok的
唔算太近捷運 ...

[ 本文章最後由 Gordon_No_4 於 08-7-20 23:10 編輯 ]
Gordon_No_4

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 linwailin 於 08-7-20 21:13 發表

真係唔該你呀!
你的見意好好同好細心!咁果日我就唔駛濛查查,唔知去邊先!咁你的意思是不是在兒童探索那處搭的士去大潤發會近些和適合些,因為我唔係好知大潤發在那裡? ...

因為我好中意行街...好中意買野...
所以好明白行街係會買到一手都係野嫁
所以提下你囉.

大潤發係內湖...個個捷運站重未起好 ...

我分別試過係大潤發打的返劍潭(~HK$60)/兒童探索館(~HK$20)/(台北車站~HK$40),所以應該係兒童探索館近d.但如果你無2小時以上,其實行唔晒大潤發嫁.所以若時間太趕,我建議你揾晚行西門町桂林路1號的家樂福,佢又係24-hr,時間就無咁趕囉.而且上星期我去家樂福,重買到d好抵的兒童書(精裝成語書~HK$20/精裝甲蟲百科~HK$70).

你到時可以因應到時再作安排,行唔晒唔緊要,
比個借口下年再去過囉

祝你有個開心假期!

大宅

原文章由 ABCD媽咪 於 08-7-20 00:31 發表

14歲的話真係唔好浪費錢去探索館
真係唔岩玩
(因我二女也係14歲)
佢寧願來樓下睇書
叫我帶細的兩個去玩探索館,
留探索館入場費比佢買書

ABCD媽咪
咁你二女覺得有甚麼地方啱佢去,除了睇書,因為我怕大仔(14歲),覺得我遷就曬細佬,去啲地方唔啱佢,會唔開心。

大宅

原文章由 010 於 08-7-20 21:36 發表

因為我好中意行街...好中意買野...
所以好明白行街係會買到一手都係野嫁
所以提下你囉.

大潤發係內湖...個個捷運站重未起好 ...

我分別試過係大潤發打的返劍潭(~HK$60)/兒童探索館(~HK$20)/(台北車站~ ...

我都好鍾意行街買野嫁!不過驚悶親兩個仔,所以都要安排啲行程啱佢地地多啲先!而大潤發似大型超市,我諗佢地都會有興趣去的,因為佢地喜歡買野食。另外想請問你有甚麼樂園會啱啲大些的兒童玩最好有少少機動遊戲。

別墅

想join團4日3夜, 最後1日自由活動, 6:15回程, 想去貓空&木柵動物園, 去唔去得切?
本來想自由行, 不過真係無信心, 我一拖2細1老, 大家比d意見, 唔該!!!!

首頁

尾頁

跳至