親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

順便一提...
我星期二搭捷運見有告示話
7/18-24 貓空好似要暫停喎!
要去的honey到時check清楚啦
原文章由 ABCD媽咪 於 08-7-17 13:34 發表

ok..已delete
同埋加左貓空的網頁

侯爵府

原文章由 rinapang 於 08-7-17 14:27 發表
010,

多謝你的意見,合歡山我唔上啦,係清境只會去農場及小瑞士花園,希望唔會有高山反應,去谷關我會叫家人及朋友小心揸車!

rinapang
咁提下清境注意事項先:
青青假期農場真係好多人,
我星期六1:10去到免費停車場full晒
唯有轉上佢收費停車場(NT$100)
泊好車,係d店行個轉就入場~2:00pm
當時d位已經坐晒人嫁啦,
好難先揾到兩個側邊好少少既位,
建議:若無前方的位,最好選左手高dd個d位,
又或者到開場時坐係買羊奶檔同坐位中間的位
(開場時會有紅線圍住表示唔比入內,
但可以照坐係地,工作人員都無話唔比,
只係唔可以企起身同打開d傘)

因為
1)d羊會係左面山走落來
2) d人群會不繼企晒係非座位的地方,
搞到我地坐後排側方的看唔到表演...

記住
1) 要帶帽帶水帶毛巾搽防晒,
開場時係唔可以打開d傘嫁!
2) 早d入場會好d,
因為停車場行入表演場地都要~10-15mins

[ 本文章最後由 010 於 08-7-17 16:23 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

010: 唔使唔好意思, 唔該晒你就真, 搵唔到唔緊要啦! 睇下yn liehk 月尾去會唔會有緣見到啦!
你的行程真係好詳細, 係唔係一路有做筆記呢

原文章由 010 於 08-7-17 01:04 發表
我返左來啦

昨天上左陽明山/淡水情人橋
結果中招...晒親...昨晚因係daddy生日
頂住同佢去左上閤屋....一返酒店即上床訓...
台北真係好晒同好熱

fi-fi/諺諺ma
你地托我買的東西都買不到!!!
不好意思!

wsc
...

侯爵府

原文章由 諺諺mum 於 08-7-17 16:17 發表
010: 唔使唔好意思, 唔該晒你就真, 搵唔到唔緊要啦! 睇下yn liehk 月尾去會唔會有緣見到啦!

諺諺mum
筆記...有少少記錄...其他靠影相記低
但d相我放晒係daddy部notebook到
佢今日要工作,未拎得返d相
我都好想快d比相/油雞大家看.
因為有相會講得清楚d

另我己托另一位可能會上九份的同事試下揾
但未知買唔買到,若有我會再聯絡你.
希望最終有人買到返來啦!

[ 本文章最後由 010 於 08-7-17 16:27 編輯 ]

侯爵府

真係好萬分麻煩晒 仲要麻煩埋你同事添

原文章由 010 於 08-7-17 16:25 發表

諺諺mum
筆記...有少少記錄...其他靠影相記低
但d相我放晒係daddy部notebook到
佢今日要工作,未拎得返d相
我都好想快d比相/油雞大家看.
因為有相會講得清楚d

另我己托另一位可能會上九份的同事試下揾
但未知買唔買到,若有我會再 ...

侯爵府

原文章由 諺諺mum 於 08-7-17 16:17 發表

諺諺mum
好消息.岩岩收到同事email
佢有上九份幫我地買到啦

我下星期放完假返去拎左,再聯絡你!  

男爵府

我尋日先係長榮航空個綱站買左8月中機票, 中午機去, 中午機返, 大人$1200, 小朋友$900(未連稅), 再直接同台灣東龍酒店訂房, $650/晚(for 4人, 兩人房再平D), 一家四口都唔駛$8200, 我覺得好抵, 可能中華航空會仲抵, 不過覺得長榮安全D.

原文章由 bebubebu 於 08-7-17 12:39 發表
小妹想兩個人去三日兩夜,,,但未去過唔係好知訂?!
想問下...係咪去"安X" or "專X" 買Package(hotel,機票)最化算呢??
many thkssssssssssssssss

...

複式洋房

哦,,,原來d人通常咁訂既.....唔該晒您呀.... 係呀, 係人都話中華好危險呢.....

原文章由 JASMINEBB 於 08-7-17 16:40 發表
我尋日先係長榮航空個綱站買左8月中機票, 中午機去, 中午機返, 大人$1200, 小朋友$900(未連稅), 再直接同台灣東龍酒店訂房, $650/晚(for 4人, 兩人房再平D), 一家四口都唔駛$8200, 我覺得好抵, 可能中華航空會仲抵, ...
Q Q

大宅

010,

多謝你有關青青農場的資料, 我預29/7(二)去,不是星期六,希望人少d.
另外,貓空我又預24/7去,咁我真係要check清楚d先,謝!

原文章由 010 於 08-7-17 16:06 發表
順便一提...

大宅

嘩,好野有part 2啦!

ABCD-媽咪和各位媽咪,唔該晒你哋既報料呀! 

010/諺諺mum: 我都未追完d post, 就已經見你哋最後話攪點晒,勁呀! 咁我就輕鬆去玩啦, 唔使掛住你哋.......嘻嘻! 

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

請問大家講的 BABY BOSS 景點, 係 WHERE 架??有咩玩呢??

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 bebubebu 於 08-7-17 14:44 發表
ABCD 媽咪,
唔好意思..我真係唔知呢......

咁如果係你,你會點訂呀?係咪好似d人咁搵d agent訂?

我多數係去航空公司網頁訂
一來如果有promote..會係比外面平
二來..佢地收的tax也會比外面旅行社收得平

侯爵府

嘩! 好開心呀!
幫我唔該晒你同事, 辛苦佢啦! 仲有唔該晒你呀! 幾時方便, 你通知我啦!

原文章由 010 於 08-7-17 16:32 發表

諺諺mum
好消息.岩岩收到同事email
佢有上九份幫我地買到啦

我下星期放完假返去拎左,再聯絡你!  

侯爵府

yn liehk,

咁你記住玩得開心的啦! 唔該晒!

原文章由 yn_liehk 於 08-7-17 17:33 發表
嘩,好野有part 2啦!

ABCD-媽咪和各位媽咪,唔該晒你哋既報料呀! 

010/諺諺mum: 我都未追完d post, 就已經見你哋最後話攪點晒,勁呀! 咁我就輕鬆去玩啦, 唔使掛住你哋.......嘻嘻! 

...

男爵府

京華城...
http://www.babyboss.tw

原文章由 多利是 於 08-7-17 18:07 發表
請問大家講的 BABY BOSS 景點, 係 WHERE 架??有咩玩呢??

禁止訪問

畀面勳章

大宅

各位好,
我喺呢度偷咗唔少師,我下星期二就出發啦!6日5夜,返嚟post個遊記上嚟!
我會喺桃園機場搭客運落台中,如果我想去朝馬區,搭邊架車好d呢?
請指教!
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

伯爵府

畀面勳章

原文章由 poonsline 於 08-7-17 11:55 發表
我住清境豐田, 我是經他們搞的, 20人座原價好似是 $6500, 原本佢報比我9人車 $4000, 但再問佢, 我地有4個大o急, 放唔放得落, 佢話唔得, 所以比個優惠價 $5,500比我地.

你住邊間民宿, 你可以email 問佢地

...

poonsline:

多謝你的回覆!

我住的民宿叫摘星花園. 他們有介紹一個司機, 但我未問價錢.

010:

自己開車去玩真好, 時間較易控制!

大宅

Yes, not working for maintenance.

原文章由 010 於 08-7-17 16:06 發表
順便一提...

大宅

When arrive Taiwan this morning still ok, but when get ready to go to the zoo (about 12:00pm) start raining heavily. Nearly rain whole day. Sometimes heavy sometimes light. Hope tomorrow will be better.

原文章由 gogochan 於 08-7-17 14:13 發表
~~~唔知台北而家天氣點呢??? 因為明天我們一家人去台北旅行啊~~~有沒有人可以報料 ~~~THX!!!

首頁

尾頁

跳至