自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

因為有左bb診所醫生開左葉酸同維他命俾我食

但我食完好想嘔,又冇胃口食野

試過唔食3,4曰
又好正常無事喎,又無想嘔
又好胃口。

但其實係咪一定要食?

侯爵府

回覆:係咪一定要食葉酸同維他命

最好問醫生

男爵府

引用:因為有左bb診所醫生開左葉酸同維他命俾我食

原帖由 charlieXD 於 15-10-07 發表

葉酸最好食3個月啦,因為新鮮蔬菜之中流失得快,食supplement好啲喎。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:係咪一定要食葉酸同維他命?

我陀3個都無食呢啲

不過你最好問返醫生,始終每個人體質唔同,可能佢覺得你有需要一定要食

大宅

我無食!食完好唔舒服!女女岀世又無咩喎!算健康

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:因為有左bb診所醫生開左葉酸同維他命俾我食

原帖由 charlieXD 於 15-10-07 發表

我自己陀B果時無食!亦都無食咩補品!只係keep番住陀B前嘅運動 - 日日游水(戶外),游到24 week 就改為行樓梯!
哩個只係我個人經驗,當然你最好問番醫生!

子爵府

葉酸真係要食,有個朋友講佢陀bb無食過葉酸,個小朋友有發展遲緩...雖然佢都吾知有無直接關係,但佢非常後悔!

wcpcelia    發表於 15-10-7 08:39

男爵府

我以前又係一㖔藥丸就作嘔,連葉酸咁細粒都唔得,所以頂左幾日就完全放棄了!不過我好好胃口,所以早午晚餐、茶點丶宵夜食多D有營養食物及蔬果,阿仔都好健康,都算聰明。

禁止訪問

公爵府

我無食呀,包一個月份量既藥食到生都未食完。

男爵府

葉酸可以防好多病,但我又聽過醫生講香港好少bb會因為媽媽冇食葉酸而有事

男爵府

我陀兩個囡都冇食葉酸同維他命,因為食咗仲唔舒服,反胃,醫生話ok,叫我飲食均衡,同埋見吓太陽,每日十五分鐘已足夠。我依家兩個囡都好好,冇咩病痛。
樓主可以問吓醫生意見,人人體質唔同嘅。

禁止訪問

別墅

準備懷孕時,準爸媽都要食葉酸,有用的。

子爵府

多種維他命好似已經有葉酸在(有錯請指教),我上兩胎頭3個月食細粒葉酸,3個月後先食多種維他命,今胎索性一開波食多種維他命算,食完仲想作嘔c服,但都頂住照食啱

公爵府

我大肚時醫生有開,但我無食。
其實以前d人大肚都無食咪又係咁,我覺得只要飲食均衡,加適量運動,晒太陽就可以。但當然,每人體質唔同,問返自己醫生最好。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:葉酸一定要食,好似係幫bb脊骨發展

原帖由 恩庭寶貝 於 15-10-07 發表
葉酸一定要食,好似係幫bb脊骨發展
Yes

珍珠宮

開心吸收勳章

聽醫生話,吃葉酸,而家唔吃,BB出世後再後悔就太遲了。同醫生傾吓,點樣可以唔影胃口又吃到藥。

禁止訪問

伯爵府

試下唔好用太多水呑,粒藥咁細,或者用菊花茶送服la。初期易作嘔,飲太多水更易嘔。

首頁

尾頁

跳至