自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

九月一日

原文章由 BOSKERMA 於 08-7-17 13:09 發表
咁即係幾時開始扣啫? 講咗咁耐都唔見佢有扣減嘅?mouth:

別墅

原文章由 simmy1409 於 08-7-17 00:02 發表
我全部都無份

塘紙都無

唔係好明, 咁電費呢?

伯爵府

牛年勳章

公屋免租~~~~入息過左小小小 , 無資格申請

電費~~~同62,99住 , 佢地比

交通津貼~~~我個仔唔駛搭車番學

$1000書簿津貼~~~應該有我份

外傭~~~無錢請工人
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

電費 - $3600

外傭再培訓徵稅:$9600
(唔肯定,因為我個工人由2007年5月開始用,
政府話2008年9月1之後至有, 今我......)

強積金 - $6000

男爵府

畀面勳章

只係得電費有得平囉,其他乜都無
平平安安  快快樂樂  健健康康

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果電費單10月先轉我的名,那3600我是否全數受惠。。

大宅

措 施 1 : 豁 免 僱 員 再 培 訓 (無請工人)
措 施 2 : 開 學 津 貼 (有無人知要乜野資格,剛剛計完申請唔到學費資助,係咪即係無?)
措 施 3 : 港 鐵 學 童 優 惠 (ar女搭校車返學)
措 施 4 : 電 費 補 貼 ($3600)
措 施 5 : 公 屋 免 租 (唔係住公屋)
措 施 6 : 高 齡 津 貼 (無我份)
措 施 7 : 綜 援 金 與 傷 殘 津 貼 (無我份)
措 施 8 : 短 期 食 物 援 助 服 務 (應該無我份)
措 施 9 : 凍 結 政 府 收 費 (無我份)
措 施 10 : 日 用 品 價 格 資 訊 (無乜用)

得電費有我份,開學津貼就唔知有無.....

大宅

回覆 #1 YokoLai 的文章

我都係淨得電費$3600咋

禁止發言

大宅

我係租屋..都未知有冇電費補貼....其他我地就冇份啦.. ..交税我地又有份..最可憐係我地lee d 人高不成低不成就..唉

原文章由 hoanita 於 08-7-17 22:57 發表
我都係淨得電費$3600咋

[ 本文章最後由 pinkyman 於 08-7-18 01:54 編輯 ]

大宅

其實唔係好明上次果$6000強積金,我地呢d有強積金戶口,已經無做野既全職媽媽有無架?如果有幾時入?

伯爵府

牛年勳章

原文章由 fannylhs2007 於 08-7-17 10:17 發表
上次強積金 $6,000 --- 冇我份

咦!係喎!
MPF $6000 入左戶口未?
係咪有 MPF 戶口就有架啦?

伯爵府

牛年勳章

原文章由 catw88 於 08-7-17 01:19 發表
我睇新聞係話:由08年9月至10年8月簽0既約
我岩岩想請工人,而問個agent佢都係咁講,仲同我講如果唔急,9月先簽..我都希望大家get 錯~

唔係嘛!
等我空歡喜一場~~~~~

咁我家姐果第四期都要交嗎?

大宅

原文章由 simmy1409 於 08-7-17 00:02 發表
我全部都無份

塘紙都無

ME 2,好唔公平呀,交稅有份,分糖就冇份,咩政府嚟架,不如改名做賤府啦

大宅

好媽媽勳章

我住私人樓,冇得免租金...
我冇請工人,冇得免外傭稅...
開學津貼又冇資格申請...
港鐵優惠學童要12歲以上,我仔女本身都用緊小童優惠啦...
我又唔係拎綜援,家陣淨係電費有少少幫補...哈,真係多謝晒

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我得到:
電費$3600(仲要分開幾個月用)
差餉

我亞娘親:
一樣係有電費$3600優惠
及差餉

我爸爸:
生果金多兩個月

上次強積金 $6,000 --- 我身邊的人全部無份

我兩個細佬及弟媳就咩到無啦

[ 本文章最後由 caryfox 於 08-7-18 09:04 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至