跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB到現在,4條7很少不須要抱便睡覺(就算他己經很晏瞓,都要人抱才睡覺,否則,便會不斷嘈或哭鬧),但他已經1歲,我不想他太依賴這個方式睡覺,如果由現在訓練他自己睡覺,是否好時機呢?有什麼方法訓練呢?

其實我同老公可以好忍心,就算他不斷嘈或哭鬧,最多抱他在BB床或我地的床上,讓他自己瞓,但爺爺郤不是這樣,但凡4條7扭晏瞓,他10次有9次都要抱,就算我或老公出聲叫他放下床,爺爺都堅持抱4條7,直至他睡著為止,今早又是這樣,我真的很困擾,因為他太遷就4條7,我只担心己被寵壞的4條7,日後持住爺爺幫拖,就不再受我這個比他烚到上心口的媽媽的教導,因為這小傢伙實太醒目,但凡我或老公話佢,他便立即望住爺爺啦。

有時我會諗,再不停地寵他,我又點可以教好他呢?

大宅

ellako99,你地係咪同老爺奶奶一齊住架?見到你咁我都好明白架,不過唔急得ga叫你老公出面同你老爺講等佢明白你地既諗法,話佢知第日就算你地無人得行bb都唔會唔肯訓,咁對bb係好既,只要講到呢點,我相信佢會明ga, 達到共識就無問題ga啦一定成功,至於老人家鍚/仲孫係無辦法解決架,只要係教導上既問題你就要堅持,其他小事就由佢lor, 我就係咁同自己講ga,加油ar各位偉大既媽咪

大宅

回覆 #2 ellako99 的文章

我呀囡都係唔識自己訓, 日頭先訓兩次, 朝早果轉, 開始眼訓果陣 又喊又叫, 日日都係姐姐唱歌抱佢訓. 下晝果轉, 就由我黎搞, 多數都係4點幾沖左涼, 餵佢食奶奶, 跟住就訓著......
而夜間就要熄晒燈, 電視, 飲完奶, 靜靜地拍佢大脾 or r 背隻 咁樣訓著 (最遲10:30) 一定要迫到佢訓

複式洋房

原文章由 ellako99 於 08-7-17 10:11 發表
從BB到現在,4條7很少不須要抱便睡覺(就算他己經很晏瞓,都要人抱才睡覺,否則,便會不斷嘈或哭鬧),但他已經1歲,我不想他太依賴這個方式睡覺,如果由現在訓練他自己睡覺,是否好時機呢?有什麼方法訓練呢?

其實我同老公可以好忍心,就 ...

我都經歷過呢個階段,好明白你感受!!!

我仔仔星期1至5係9962度訓,之前同佢地講5好成日抱住訓,bb愈大愈難自己訓,佢地都係5聽,仲話抱下啦,大過左5要你抱啦咁,但係另一方面又呻bb痴身成日要人抱,抱到大人手痛.其實佢地己經60幾70歲真係會頂5順.

2個月前我開始係weekend訓練阿仔自己訓,夜晚最遲11點抱入房放佢係大人床,關燈拉埋窗簾,俾d暖水佢飲,訓係度攬下佢拍下佢,唱下歌仔,同佢係床度碌下碌下,必要時俾埋奶咀佢,e+通常佢會係15分鐘內入睡,佢訓左就會放佢去bb床.

最初訓練時佢係會哭鬧,只要堅持一定會有進步.e+雖然唔算可以獨自入睡,但係同佢係床度碌下碌下又可以攬下佢,錫下佢,佢又會錫下我,摸下我,我好enjoy!!

老人家一定種小朋友,唯有耐心d同佢地解釋,多d溝通,見步行步.

洋房

4條7可以抱住訓都算好啦.. 我係餵人奶的... 我囡囡要我做人肉奶咀先肯訓...
好煩呢.. 如果佢戒到lee 個習慣...我就會停餵人奶and 開始我既瘦身行動....

首頁

尾頁

跳至