自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

哈哈, 我突發其想, 想立即叫埋老公唔好做野, 一齊加入拎綜緩行列以改善而家既生活, 咁我以後就可以請個工人, 又有公屋住, 得閒又可以約埋班c9去hi下tea, 哇, 好開心呀, 真係諗下都興奮到不得了呀, 真係以後可以講句野都大聲d呀, 呵呵呵.

咁我以後既好生活就靠曬你地班中產支持我喇, 真係唔該曬呀

大宅

原文章由 louise0752 於 08-7-17 14:48 發表
哈哈, 我突發其想, 想立即叫埋老公唔好做野, 一齊加入拎綜緩行列以改善而家既生活, 咁我以後就可以請個工人, 又有公屋住, 得閒又可以約埋班c9去hi下tea, 哇, 好開心呀, 真係諗下都興奮到不得了呀, 真係以後可以講句 ...

我都想呀 .

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mouth: mouth: mouth: mouth: mouth:
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

大宅

珍珠宮

醒目開學勳章

大宅

醒目開學勳章

我都想,重可以出10幾個月糧,先多謝各位被正苦標籤為 "中產" 的善長。

你地日日繼續 ot 慢慢捱,我就日日 hi tea 打麻雀,我出咗雙糧再去旅行,你地就日日響道頭痕。

[ 本文章最後由 littlepigstores 於 08-7-17 15:11 編輯 ]
    日本有怕死的 "自慰隊"

子爵府

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係law, 咁老公以後可以多啲時間對住小朋友啦, 又可以一家人行街街啦, 咁以後真係可以過打"pai'腳都唔使憂既生活喇, 真係好幸福呀~~

[ 本文章最後由 carmenwong0208 於 08-7-17 15:15 編輯 ]

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 littlepigstores 於 08-7-17 15:03 發表
我都想,重可以出10幾個月糧,先多謝各位被正苦標籤為 "中產" 的善長。

你地日日繼續 ot 慢慢捱,我就日日 hi tea 打麻雀,出咗雙糧再去旅行,你地就日日響道頭痕。 ...

一齊去社署吖,不過睇怕又要等三四日呀

子爵府

我昨晚都係咁同老公講呀! 賣左層居屋, 過多2年申請公屋, 再攞綜緩, 書簿津貼. 又唔使請工人勞氣, 仲可以自己照顧小朋友, 唔使驚工人對佢唔好, 我又可以日日行街. 以家政府對佢地咁好, 可能我地到時仲多著數呀! 可能依家佢地嘈下, 到時出20個月糧, 免1年租, 書簿津貼$3000......
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

哩, 擇日不如撞日, 拿拿臨去搵社工幫手先, 唔同你地講住喇, 我驚一陣又要輪幾日, 我而家拎埋包袱同個歲半既bb去輪大隊先喇, 快人一步, 理想達到呀

禁止訪問

大宅

恭喜! 恭喜! 咁你以後生活就有保障lu~~

別墅

咦 ! 好提議喎 !!

喂 ! 等埋呀 ! 唔好瀨低我呀 !!

大宅

最好就同c6假離婚~帶住2個小朋友~單親拎得仲多錢呀~分分鐘有10k~有物業既就賣左比屋企人~有賺既~話拎左過大海輸晒比何生~ 到時申請綜援~申請公屋~乜都申請~等得耐都未申請到就扮自殺~政府一定怕~拿拿聲幫你攪~ 到時間屋唔夠住~又嗌生嗌死~又調間大宅比我~到時唔駛請工人~唔駛擔心工人對自己小朋友好唔好~可以自己陪住自己既小朋友長大~陪佢返學放學上興趣班~c6就繼續做野~繼續一齊住~政府家訪就拿拿聲收埋c6 d物件~到時綜援+c6人工起碼有30k收入~但就乜都有政府幫我交~ 到小朋友大左要用電腦~要配眼鏡~又同政府拎~ 閒時約埋d朋友打下牌~帶小朋友去下玩~仲可以一年去一次旅行tim~
駛乜好似而家咁~朝9晚6~收入緊緊夠開支~仲要請工人湊小朋友~夜晚返到屋企累到死~都要爭取時間陪對仔女~ 想多d陪小朋友都好難咁~仲有乜都話加價~d"廢柴"人士~得閒去遊行又可以拎多個月糧~我地做到死都唔知有冇雙糧~ 我地生第2個小朋友都要諗過度過~"廢柴"人士生多幾個又多d錢~廢柴人士話d小朋友冇娛樂~政府又比多d~我地都冇時間陪小朋友娛樂呀~莫講話有冇錢~想帶佢地去公園可能一星期至得放假個日有時間~究竟我地係唔係香港人~?? 究竟我地點解要咁辛苦??究竟點做政府先會理下我地??雖然邊個做特首呢個位都一定會比人炳~但如果政府公平d~社會咪唔會咁多怨氣~係咪邊d人大聲d(綜援遊行...外傭遊行)政府就理個d人?我地都想遊行呀?但唔駛返工咩??外傭加人工遊行完第2日就即刻生效~而家叫你豁免外傭稅就要拖多2個月~仲要新簽至有~咁關我地呢d請緊工人既僱主咩事??我地有咩受惠到??$1000書簿津貼就只適合綜援同合資格人士~咁我地又冇份~ 老人生果金又得個少少~幾百蚊個月~睇次醫生都冇埋啦~講真~65歲先可以拎~d老人家拎得你政府幾耐呀?d有手有腳既廢柴人士你又幫到咁盡~d老人家你又唔理~比多少少老人家政府唔會死呀?應幫既唔幫~唔應幫既死去幫~我就只有電費呢粒"糖仔"受惠~幫到我幾多呀????駛唔駛跪拜你~多謝你呀????:;pppp: :;pppp: :;pppp: 今次派糖出黎~益晒d"廢柴人士"~到政府唔夠錢~咪又係加稅屈我地囉~我地要養仔女架~唔係養班"廢柴"架~
以前d人靠政府養係好唔光鮮既事~好怕比人知~而家就變左~你唔拎政府著數~真係冇腦兼白痴~

[ 本文章最後由 Emily_Wah 於 08-7-17 16:05 編輯 ]

大宅

但其實綜援得嗰$5000幾, 點high, 點請工人呀?

大宅

請問取綜援要乜資格??

原文章由 車厘b 於 08-7-17 15:40 發表
但其實綜援得嗰$5000幾, 點high, 點請工人呀?

男爵府

原文章由 louise0752 於 08-7-17 14:48 發表
哈哈, 我突發其想, 想立即叫埋老公唔好做野, 一齊加入拎綜緩行列以改善而家既生活, 咁我以後就可以請個工人, 又有公屋住, 得閒又可以約埋班c9去hi下tea, 哇, 好開心呀, 真係諗下都興奮到不得了呀, 真係以後可以講句 ...

預我一份

支持各階層人仕加入綜援行列

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至