論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我7月批咗Visa,交咗$2400第二日就宣佈,9月可以豁免徵費,而家仲話8月添,,,,大拿拿9千6,如果可以慳翻,印印又做得好,我都會比咗奬勵佢,而家冇啦!!!咩都冇"正苦"

個印印還要8月初至來到香港

大宅

原文章由 NNGG 於 08-7-22 12:52 發表
me 2.... What can I do?
The agent said if I cut the existing one, I hv to pay anothe agent fee even the maid hasn't buy the tickets?
I don't know what to do? Please help.

...

我同你一樣今朝打去入境處問點, 佢話沒有辦法的.. 我心大心細係唔係簽過不過政府成日改政策都唔知點好

複式洋房

我7月15日菲傭合約正式生效, 當日就交咗$9600, 都係第二日就宣佈,9月可以豁免徵費 ,而家要到兩年後先可以享受LEE個優惠,而家通脹咁勁,好難捱! 我想要今年退錢呀!要等兩年點算係舒解民困呀!

有沒有方法可以refund? 有什麼建議請PM我.

[ 本文章最後由 sixcats 於 08-7-22 13:44 編輯 ]

水晶宮

我都想知我可以點...

4/7入境處通知我出左VISA,之後拿拿林叫AGENT比$2400拎文件等工人來,張支票8/7已經過數..

現在工人未到,預計應該8月初到港,甘質係今次就算提早1/8實施免LEVY無我份...甘兩年後我再簽新約時,質係2010年的8月,又岩岩過左佢地話兩年限期31/7/2010.

甘質係點呀...乜都無..有無人可以幫倒我

複式洋房

原文章由 kittych0309 於 08-7-21 12:59 發表

為何hksars 既利民舒困政策要搞到我地分好彩定唔好彩先攞到je...wwuwuuwuwuwu...y唔一視同仁, 唔理係新定舊, 佢地都向9月在職於本港家庭既傭工, 一律都唔徵收levy咪好lor, 好簡單之ma...你個張局長同bow tie 曾, ...

我好同意你的講法, 好簡單啫! 新舊一律免 LEVY 兩年, 反正都係比政府嫁啦, 佢哋都多鬼魚的. 又話舊的因為簽左 contact , 其實真想 "舒解民困"的呢就應該草擬一份文件是 cover 將來2年免收 levy 咪 OK law.. 如果政府唔改, 我可能不會交之後的 Levy嫁.. 到時無 $$ 交, 政府沒收我申請工人資格的話, 咪等政府幫我
返工人返家鄉law....:;pppp:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 JHmami 於 08-7-17 17:17 發表
請各位留意,據今天入境處訊息如下:
凡9月1日後才取工作証 ( VISA ),均可免交$9,600元外傭徵款如需詳情,請PM 或請附電話。

pls check pm!!!!!!

首頁

尾頁

跳至