樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代朋友問 :

請問哪個屋苑好住?交通方便嗎?環境可好?

謝謝!

男爵府

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-7-17 19:22 發表
代朋友問 :

謝謝!

UP
請賜教。

複式洋房

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-7-17 19:22 發表
代朋友問 :

謝謝!

我住東涌5年有多,我覺得4個屋苑各有各好,如果要近mtr只好選擇東提但樓齡比較大.

[ 本文章最後由 安於現狀 於 08-7-18 13:47 編輯 ]

伯爵府

環境好, 冇咁迫...

伯爵府

你會幾時搬入黎呀.... 映灣就第6至15座比較近, 第1-5座就遠小小

男爵府

原文章由 Little_cy 於 08-8-19 23:39 發表
你會幾時搬入黎呀.... 映灣就第6至15座比較近, 第1-5座就遠小小

仲掙扎緊呀! 好喜歡東涌的環境,但每天花三個小時來回上學放學怕女辛苦,我係上環上班就問題不大。

大宅

我住東涌4年,睇你想要咩野,方便既當然係東堤海堤同藍天啦,但價錢就貴D,如果想靜既當然揀映灣,其實映灣出地鐵站係5-10分鐘到,但價錢就會平D囉!!

別墅

東涌環境ok,價錢平.
但我朋友住東涌,d玻璃經常有黑色一點點.

男爵府

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-7-18 10:30 發表

UP
請賜教。

我住東堤八年,要最近一定係東堤,落港鐵都係三分鐘,每個單位都開揚,唔同座/層數均有唔同景,好難得.層樓不是砌上去來建築又好啲(冇咁多defect).雖然樓齡較大,因實用及料靚啲,固較少業主換樓,價錢不會好高,因冇比人炒起晒,南天就相對遠啲.預計距離港鐵行十分鐘,不過落雨不用拿umbrella,小朋友會所冇乜嘢玩,最重要看那邊單位,我有個朋友住望海,向西北,要開晒廁所的windows先有風,但吹起來又勁大風,關起來就一滴都冇.係廰度就焗啲囉!

至於carribean, 有shuttle 去中環及尖沙咀返寫字樓工方便的.同埋個會所都靚,但料最差,好多defect.但就價錢最平.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

我住海堤灣畔6年,我都好鍾意呢度個環境,好開揚,房屋間格實用~ 行去地鐵站10分鐘,落雨唔駛帶傘都ok~

比個view你睇下~
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

謝謝咁多位回覆。

再請教各位區內學生多到區外上學嗎?若果住映灣園而在銅鑼灣上學,是否真的要個半鐘一程(連車程和轉車時間)?

大宅

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-8-25 18:30 發表
謝謝咁多位回覆。

再請教各位區內學生多到區外上學嗎?若果住映灣園而在銅鑼灣上學,是否真的要個半鐘一程(連車程和轉車時間)?

唔使,我住映灣1期,之前公司係銅鑼灣,我搭地鐵返工,由出門口至買埋早餐返公司都係1個鐘,有時唔使添!!

大宅

原文章由 yoyoslam 於 08-8-22 11:49 發表

我住東堤八年,要最近一定係東堤,落港鐵都係三分鐘,每個單位都開揚,唔同座/層數均有唔同景,好難得.層樓不是砌上去來建築又好啲(冇咁多defect).雖然樓齡較大,因實用及料靚啲,固較少業主換樓,價錢不會好高,因冇比人炒起晒,南天就相對 ...

雖然映灣既質素係差,不過都只係2-4期,1期係用料最好同唔係積木樓,所以好多有問題既都係2-4期既事,同埋1期係純住宅,少好多閒人出入架,所以我宜家想搵大D既屋換,都只係搵番1期!!

男爵府

原文章由 大Pat鴨 於 08-8-26 13:01 發表

唔使,我住映灣1期,之前公司係銅鑼灣,我搭地鐵返工,由出門口至買埋早餐返公司都係1個鐘,有時唔使添!!

Hi, 大Pat鴨,

謝謝回覆。

但係,我試過係銅鑼灣去映灣園:

cwb --> 中環 --> 香港站 (30 min.)
香港站 --> 東涌 (30 min)
東涌MTR --> 映灣園 (步行 或 shuttle 連等車) (20min.)

可能你預到港鐵班次時間,又行得快啦!
請問多唔多係映灣園住的學生出去cwb 或香港東返學?

伯爵府

我都有見過有st paul primary既小朋友,

伯爵府

haha,今日仲見到高記既小朋友呀...... 有時有st paul convent, st paul primary.... bps

首頁

尾頁

跳至