論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 爸B勳章

thanks a lot

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mylulu007 於 08-7-18 12:36 發表
咁葉太點自圓其說呀?

唉,其實係我累左佢呀今次,佢都知時間好急,一心諗住快快手幫我地發聲,搞到比僱主鬧添.我尋日同佢個邊的小姐通電時,溝通有誤會,令佢地以為我地贊成,咁就出左事啦,聽日遞信會修正番,真係對唔住呀咁多位,我講野太急太快....唉,尋日又係街喎,又火喎,d電話炸到我無鬼晒電,搞到都無慢慢溝通好,出錯左.

禁止訪問

水晶宮

原文章由 FA8866 於 08-7-18 19:10 發表

唉,其實係我累左佢呀今次,佢都知時間好急,一心諗住快快手幫我地發聲,搞到比僱主鬧添.我尋日同佢個邊的小姐通電時,溝通有誤會,令佢地以為我地贊成,咁就出左事啦,聽日遞信會修正番,真係對唔住呀咁多位,我講野太急太快 ...

FA,
唔好自責.
好感激你咁快手去幫我地反應意見.

複式洋房

Fa,
Thanks for your help. It is not your fault at all. Can the government listen to us? Just stop squeezing money from the mid-class.

原文章由 FA8866 於 08-7-18 19:10 發表

唉,其實係我累左佢呀今次,佢都知時間好急,一心諗住快快手幫我地發聲,搞到比僱主鬧添.我尋日同佢個邊的小姐通電時,溝通有誤會,令佢地以為我地贊成,咁就出左事啦,聽日遞信會修正番,真係對唔住呀咁多位,我講野太急太快 ...

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

特首星期3講明佢推出 '舒解民困' 的措施, 而家要現有僱主等renew contract or start a new contract 先至可以免levy, 佢何來 即時幫我地呢班僱主 '舒解民困'?

特首口口聲聲話體察民情, 我唔覺得佢 & d官理解我地呢班中產的意願. 我淨係知而家呢個免levy 的安排, 係方便政府的行政 (唔洗攪退款咁麻煩), 佢地唔係切身處地為我地呢班僱主諗, 佢地體會唔到僱主每個月慳4佰蚊的即時利益 (佢地可能真係睇會唔到, 因為高薪厚祿, 400蚊對佢地黎講濕濕碎, 分分鐘佢地一晚飲支紅酒都唔止呢個價錢).

由第一天政府話要收levy, 將d錢拎去做retraining programme, 就已經犯o左原則錯誤. 香港家庭, 請唔請外藉傭工, 香港點都會有一班人需要再培訓架. 根本就外傭 & 接受再培訓的人係兩班唔同的人, 我唔請外傭的話, 亦唔會請呢班人幫我打理屋企. 呢個levy, 分明就係 覺得向我地呢班外傭僱主收得易.

紅酒係一個奢侈品, 人人可以揀飲 & 唔飲. 但係呢個奢侈品竟然係免稅. 至於外傭, 我地係冇得揀, 就係因為咁而逼我地比400蚊一個月的稅? 政府點衡量從民間各方面的徵款? 呢個徵款算做合理 & 公平咩?

政府應落實全面停止徵收外傭稅.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-7-18 20:41 編輯 ]

複式洋房

原文章由 birdbird 於 08-7-18 20:39 發表
特首星期3講明佢推出 '舒解民困' 的措施, 而家要現有僱主等renew contract or start a new contract 先至可以免levy, 佢何來 即時幫我地呢班僱主 '舒解民困'?

特首口口聲聲話體察民情, 我唔覺得佢 & d官理解我地 ...

TOTALLY AGREED WITH YOU .

公爵府

原文章由 birdbird 於 08-7-18 20:22 發表

FA,
唔好自責.
好感激你咁快手去幫我地反應意見.

我今朝一聽已知大件事啦,最衰今日我要去送機,呢幾日真係忙到 ,出左街就收唔切,我都已盡快澄清番,唔想累葉太比人插.

另超級極度愛ella,好彩佢彭彭聲post d野上黎. ella,尋日我係咁趁您忙,攞您命,出黎見到您錫番.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

fafa,

真係又要辛苦你啦, 多謝哂

伯爵府

原文章由 birdbird 於 08-7-18 20:39 發表

由第一天政府話要收levy, 將d錢拎去做retraining programme, 就已經犯o左原則錯誤. 香港家庭, 請唔請外藉傭工, 香港點都會有一班人需要再培訓架. 根本就外傭 & 接受再培訓的人係兩班唔同的人, 我唔請外傭的話, 亦唔會請呢班人幫我打理屋企. 呢個levy, 分明就係 覺得向我地呢班外傭僱主收得易.

紅酒係一個奢侈品, 人人可以揀飲 & 唔飲. 但係呢個奢侈品竟然係免稅. 至於外傭, 我地係冇得揀, 就係因為咁而逼我地比400蚊一個月的稅? 政府點衡量從民間各方面的徵款? 呢個徵款算做合理 & 公平咩?

政府應落實全面停止徵收外傭稅.

Agree!

大宅

特首口口聲聲話體察民情, 我唔覺得佢 & d官理解我地 ...

講得好!

別墅

回覆 #24 yenho 的文章

對!!應由9月起免收新舊合約之levy兩年。我不明白廢政府的"9月"是怎樣定出來的。點解豁免兩個月公屋租金,$1800之電費津貼.......等;又不分新舊account/合約呀!!我最最最討厭雙重標準, 而今次又又又係我們的HKSAR GOV. 垃圾:;pppp:

大宅

我不明,法例話要交稅,可以退
法例話要交levy, 不可以退

有沒有人解釋 ?

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

特首口口聲聲話體察民情, 我唔覺得佢 & d官理解我地 ...佢地體會唔到僱主每個月慳4佰蚊的即時利益 (佢地可能真係睇會唔到, 因為高薪厚祿, 400蚊對佢地黎講濕濕碎, 分分鐘佢地一晚飲支紅酒都唔止呢個價錢).

呢條我識答呀 紅酒要免稅架,因為你講得冇錯,佢地日日要飲紅酒伴晚餐,一箱箱咁入貨梗係要益左自己(高官)先啦,淨係如果計飲紅酒既稅都可能多過小市民既工資,所以樣樣加唯獨酒不加反減,咦 咁第時d細路飲酒咪唔駛等18歲囉(因為政府唔會宣傳飲酒既害處,所以青少年只知吸煙害處,因為而家強力宣傳嘛,但不知酒的殺傷力也能致命也)

至於公平嗎?! 我就諗起一句"官喎" 俗語有云:官是兩個口也 佢話合理就要合理架喇!!!

公爵府

原文章由 kls12 於 08-7-19 00:51 發表
我不明,法例話要交稅,可以退
法例話要交levy, 不可以退

有沒有人解釋 ?

因為levy唔係稅,係徵款.

別墅

FA,

多謝你. 充心感激.

如果事情沒有進展, 會唔會再攪遊行呢?????

複式洋房

原文章由 車.人. 於 08-7-19 09:25 發表
FA,

多謝你. 充心感激.

如果事情沒有進展, 會唔會再攪遊行呢?????

好呀 20萬"苦主"一家大小...好震撼呀
要星期日wor. 周一至六要番工, 大家都係為自已d血汗$$出d力

複式洋房

support support support

別墅

好正路啦, 我起初都以為會收退票tim, 好似退薪俸稅咁. 都唔明lei 個正苦既腦係咪short左!!!!

原文章由 Snoopywy 於 08-7-18 10:32 發表
Thanks FA !!!!!!!!!!!!!1

我今日都聽港台...來電既人都建議自9月開始吾使交...之前交左個d人,可以pro-rata 退回...咁就最公平

首頁

尾頁

跳至