論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 FA8866 於 08-7-19 09:01 發表

因為levy唔係稅,係徵款.

levy 唔可以退, 咁點解個廢柴正苦一開始要我地每半年交一次呀, 既然唔退得, 咁應該比我地按月繳交, 如果炒左唔再請, 比左d levy就無曬, 都唔知邊個食屎狗林出黎既, 老曾如果係想做好依份工, 改左佢啦

別墅

我sat早上都要返工架..wuuwuw, 要辛苦你地了, 我會坐向office支持你地架啦..

原文章由 MavisNg 於 08-7-18 13:18 發表
亞fa, 星期六上午我要睇醫生, 同埋好多mum都返半日, 係咪可以改星期六下午或星期日呢

水晶宮

原文章由 車.人. 於 08-7-19 12:11 發表

levy 唔可以退, 咁點解個廢柴正苦一開始要我地每半年交一次呀, 既然唔退得, 咁應該比我地按月繳交, 如果炒左唔再請, 比左d levy就無曬, 都唔知邊個食屎狗林出黎既, 老曾如果係想做好依份工, 改左佢啦 ...

張建宗擾亂視聽! 佢話法例唔可以退還已繳的徹款. 咁已繳果d, 政府咪改例囉, 新立法會10月先運作, 我地可以等10月改例攪退款... 我相信班議員唔敢唔approve, 我亦相信我地呢班已交o左levy的僱主等得.

對於分期交levy 的僱主, 政府係絕對可以唔需要呢班僱主交新一期的levy, 呢班人唔洗交levy, 佢咪可以唔洗10月做退款, 做少樣野囉.

民房

各位,已聯絡左葉太..已決定在本週六上政府總部遞信

HI FA,

多謝妳及好欣賞妳無私地處理這"重要"事情 ,無論結果如何,起碼可籍此反映給這個無用的正苦知道我們這班苦僱主的不滿 。正苦只幫D外傭,加人工都無問過我們班苦僱主,話加就要加,完完全全不理我們班苦僱主的生死。話之妳/你們無飯開,最緊要是用妳們班苦僱主 D錢,照顧到班外傭姐姐有得食、生活無優,個個到H埠打工後肥肥白白咁回國就得架啦!

複式洋房

FA, I PROUND OF YOU!!!!!!!!!!!
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

FA, I PROUD OF YOU!!!!!!!!!!!
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

別墅

回來了

很高興今次這麼多傳媒到來! 也很高興葉太與黃議員(很湊巧, 黃議員正正是我那區的議員)百忙中抽空, 代表我們向政府遞信

fafa 你們真的很用心, 請原諒我與記者吐太多苦水, 我們真係被政府壓迫得太緊, 今次天氣不好, 真的有考慮不來(因為我下午要上學, 現在我已回大學, 這篇帖也是在圖書館打), 因我也有一個想法, 多一個我, 未必太大幫助...

但再心想, 政府真係太過份了, 完全無視我們這 24 萬外傭家庭, 為政治利益妄顧我們生死不顧, 若再不行出來, 我們只有任憑宰割...

我看到很多版友家長堅持的樣子, 我也感同身受, 因為大家也是受壓迫的一群, 雖我家庭只是 24 萬中一個小我, 但我仍為孩子, 為我家人, 出來抗爭!

原來帶小朋友出來, 真係較容易得到傳媒注意, 如許可, 我也希望下次帶同我兩位公子出來聲援! 我們不期望無能政府會對我們伸以援手, 但總不能當我們是無力抵抗, 任由宰割的家庭!

真的希望幫到各位長老你們手, 雖我真很忙很忙, 但簡單舉下牌, 發多一把聲音, 我們也很願意, 我們要證明給政府看, 政府已經迫到我們這些外傭僱主到死線, 我們生活真的很困難! 雖政府定位了我們是中產, 但剛才也向記者提及, 我們家庭的剩餘收入, 分分鐘比一個住公屋, 領綜援的家庭還低! 為何我們工作去貢獻香港, 反而被欺壓?

剛才跟各長老都討論過, 政府真的有病, 這場抗爭亦都不是一時三刻可完成, 很希望大家可以堅持, 多多給長老們行動的支援, 討論區太多文章了, 傳媒們無可能逐篇逐篇看您們的故事, 那及剛才我們一次過向咁多傳媒, 傳達我們心裡痛苦那麼直接?

出來吧! 大家需要你! 別看小自己只是24萬家庭中之一, 行出第一步, 才有希望為我們家庭的明天, 創造光明!!

複式洋房

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-19 13:24 發表
很高興今次這麼多傳媒到來! 也很高興葉太與黃議員(很湊巧, 黃議員正正是我那區的議員)百忙中抽空, 代表我們向政府遞信

fafa 你們真的很用心, 請原諒我與記者吐太多苦水, 我們真係被政府壓迫得太緊, 今次天氣不好, ...

好高興認識您.

多您一個好緊要架,我地可以多d向傳媒發聲,而唔係只係係網上激氣.

一班義工自問真的好堅持了,但始終須要大家肯企出黎.不過BK既媽咪真係好好呀,好多拖大拖細一齊出,熱到出油呢.

遊唔遊行我地真係要睇人數及反應,坦白講,以前幾個c9一腳踢都係咁,依家有葉太幫手,我地已有好多野做少左,連夾既$都少左好多,已算幸運了.
但總不能每次發起遊行都係得幾十人出,但我地又要厚住面皮去搵人幫,真係唔好意思呢.

睇一睇政府有咩反應先啦,如阿張局長仍然一意孤行話因"複雜"而唔搞,我地都會繼續發聲架.:;pppp:

真係想遊行既,請真係要行出黎先好,曾經出過黎既,佢地都有家庭,都係要特登抽時間出黎架,每次都無咩人理,佢地都會失望架. 希望大家都出一分力,唔好再比人蝦我地啦.

p.s. sorry呀,我今日遲黎,我都唔知個男既係黃議員添,如您見到佢,請代講聲多謝.

公爵府

原文章由 rebeccalam12000 於 08-7-19 12:50 發表
FA, I PROUND OF YOU!!!!!!!!!!!

多謝,但應該係PROUND OF 所有出過力,團結一心既外傭僱主先啱.

男爵府

今日,辛苦大家了。
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

FA8866吾該晒呀....

男爵府

辛苦晒啦咁多位!

男爵府

FA, 但願今次成功, 每次集會唔係立法會, 而係酒樓/ 水車屋呢D冷氣訂, 除咗一班出過力嘅外傭僱主外, 重有佢哋屋企果個"大老細"。。。。。。各位小朋友, 多謝哂, 辛苦你哋

大宅

fa8866

你好! 我本身係怕事沉默既人, 但係身為一個外傭顧主我覺得自己要企出黎為自己爭取權益, 母親節果次我都一家大細一齊去遊行, 雖然我無發言無幫咩手, 但係總算有企出來呀! 當時我見到只得一百幾十人出黎真係好失望, 原來我地既聲音真係咁微弱, 亦都鄧一班義工辛苦, 雖然係咁...如果再遊行既我都會支持.

自由講埸果邊都發起左個遊行, 即使我地既素求未必完全一樣, 但係都可以合作向<正苦>表達我地既不滿呀! 何必分你我呢, 你會否嘗試與那邊溝通下呢!

原文章由 FA8866 於 08-7-19 17:49 發表

好高興認識您.

多您一個好緊要架,我地可以多d向傳媒發聲,而唔係只係係網上激氣.

一班義工自問真的好堅持了,但始終須要大家肯企出黎.不過BK既媽咪真係好好呀,好多拖大拖細一齊出,熱到出油呢.

遊 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章

唔係講笑, 今日真係好熱
我趕到去, 拿拿聲拎牌出黎舉
但係, d汗係咁流, 我成頭成面有好多條小河
仲要比人影大頭相, 嘩, 真係超樣衰真驚嚇.

記者哥哥姐姐, 如果可以, 唔出相得唔得呀....真係好衰相呀~~

公爵府

原文章由 ellawyc 於 08-7-19 20:04 發表
唔係講笑, 今日真係好熱
我趕到去, 拿拿聲拎牌出黎舉
但係, d汗係咁流, 我成頭成面有好多條小河
仲要比人影大頭相, 嘩, 真係超樣衰真驚嚇.

記者哥哥姐姐, 如果可以, 唔出相得唔得呀....真係好衰相呀~~ ...

我講多樣野比您聽呀,我一直用個牌遮住塊面,因為我D汗係咁流,但我見您好似犯咁拎住個牌係心口,我忍笑忍得好辛苦.

不過後來有位靚姐姐叫我擺落D個牌影相.mouth:mouth:" />

仲有呀,我地全部係鼻哥0向天架.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 FA8866 於 08-7-19 21:15 發表

我講多樣野比您聽呀,我一直用個牌遮住塊面,因為我D汗係咁流,但我見您好似犯咁拎住個牌係心口,我忍笑忍得好辛苦.

不過後來有位靚姐姐叫我擺落D個牌影相 ...

好攪笑,不過辛苦晒大家

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至